Olimpia évében nem nyernek Karabaticék – vagy mégis?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.15. 18:22
null
Olimpia évében még nem nyertek Eb-t a franciák – 2016-ban sikerül? (Fotó: AFP)
A férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt is erősorrendbe állítottuk a részt vevő válogatottakat. Íme, az eredmény.

16. FEHÉROROSZORSZÁG
A fehérorosz keret a Meskov Breszt és az SZKA Minszk játékosaira épül. A gólokat azonban leginkább a korábbi csurgói Barisz Puhovszkijtól (Motor Zaporizzsja), valamint Szjarhej Rutenkától várhatjuk. Rutenka legutóbb Katarban légióskodott, december óta nincs klubja.

 

AZ EHF SZAKÉRTŐI SPANYOL ARANYAT VÁRNAK
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) szakértői is elkészítették a maguk erősorrendjét, igaz, ők csak az első tízet tippelték meg. Ezt várják ők:
1. Spanyolország
2. Franciaország
3. Lengyelország
4. Dánia
5. Horvátország
6. Szlovénia
7. MAGYARORSZÁG
8. Izland
9. Svédország
10. Norvégia

15. MONTENEGRÓ
Ez lesz Montenegró harmadik Eb-je, győzni még egyszer sem tudott. Legismertebb játékosa Fahrudin Melics (PSG), ő azonban a szélről vélhetően nem váltja meg a világot. A játékosok jó része a francia, a német és a magyar élvonalban edződik, azonban többnyire középcsapatokban.

14. MACEDÓNIA
Mint mindig, ezúttal is azon múlhat a macedónok sikere, hogy Kiril Lazarovhoz mennyien és mennyire tudnak felnőni. A csoportból való továbbjutásukról valószínűleg a szerbek elleni csata dönt.

13. NORVÉGIA
A kapuban az örökifjú Ole Erevik, beállóban a szintén sok nagy csatát megélt Bjarte Myrhol parádézhat, a fiatalok közül Sander Sagosen viheti a prímet. Összességében nem tűnik túl acélosnak a norvég keret.

12. SZERBIA
Momir Ilics és Marko Vujin az egyik legfélelmetesebbnek tűnő átlövőpárost alkotta néhány világeseményen, ám a szerbek így sem tudtak kiugró eredményt elérni. Most egyikük sem lesz ott, ki tudja, talán éppen ez hozza meg az áttörést. Petar Nenadics, Zsarko Sesum és Ivan Nikcsevics személyében azért akad gólerős játékos Dejan Perics csapatában.

11. OROSZORSZÁG
Tavaly a világbajnokságon a 19. helyen végeztek az oroszok. Az Eb-n biztos, hogy előrébb zárnak, de csak remélhetjük, hogy nem olyan sokkal, hogy megelőzzék például a mieinket. Timur Dibirov, Pavel Atman vagy Szergej Gorbok neve hallatán azért elfoghat bennünket némi nyugtalanság.

10. NÉMETORSZÁG
A teljes vértezetben felálló német csapat akár a dobogós helyeket is célba vehetné, az a bizonyos vértezet azonban minden, csak nem teljes. Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Paul Drux és Patrick Wiencek is lemaradt az Eb-ről sérülés miatt, ami alapvetően meghatározhatja Dagur Sigurdsson együttesének szereplését.

9. IZLAND
A tavalyi vb-n a nyolcaddöntőben búcsúztak, ez azonban senkit se tévesszen meg. Amíg olyan nevek találhatók a csapatban, mint Gudjón Valur Sigurdsson, Aron Pálmarsson, Alexander Petersson vagy Snorri Steinn Gudjónsson, addig azt nem tanácsos lebecsülni.

8. MAGYARORSZÁG
Talant Dujsebajev az aranyérmet tűzte ki célul, a mi várakozásaink „kicsit” visszafogottabbak. Hogy Nagy Lászlótól, Mikler Rolandtól, Iváncsik Gergőtől vagy éppen Zubai Szabolcstól mit várhatunk, azt tudjuk. A kérdés, hogy az első nagy tornájukra készülő fiatalok (vannak néhányan a keretben) mire lesznek képesek.

7. SZLOVÉNIA
Veszelin Vujovics szövetségi kapitány kihagyta a csapatból Dragan Gajicot és Miha Zvizejt is. Megtehette, hiszen a helyükön így is remek játékosokat küldhet harcba (például Gasper Margucot). Gajic aztán visszakerült a keretbe, mivel Jure Dolenec megsérült. Megeshet, hogy tovább sem jutnak a halálcsoportból, ám az sem kizárt, hogy az éremcsatákig jutnak. Főleg, ha Dean Bombac a szegedi formáját hozza.

6. SVÉDORSZÁG
A válogatottságot lemondó Kim Andersson és Kim Ekdahl Du Rietz távollétében a svédek tűzereje nem az igazi. A veszprémi Andreas Nilsson (ha nem szenved újabb agyrázkódást) és a szegedi Jonas Källman is kulcsfigura lehet, no meg persze Mattias Andersson a kapuban.

5. HORVÁTORSZÁG
A fiatalítás nem ment (nem megy) zökkenőmentesen, a legutóbbi vb-n és Eb-n érem nélkül maradtak déli szomszédaink. A vezér Domagoj Duvnjakot azért így is elég jó képességű társak veszik körül (idősebbek, ifjabbak egyaránt), ráadásul a horvátok a könnyebbik ágra kerültek.

4. LENGYELORSZÁG
Talán az utolsó esélye lesz a Szmal, Bielecki, Lijewski, Bartosz Jurecki, Michal Jurecki vonulatnak, hogy valami nagyot alkosson. Hazai pályán ehhez minden körülmény adott, a kérdés, hogy a rutinos magot mennyire tudják segíteni a fiatalabbak, illetve mennyire érződik a sérült irányító, Mariusz Jurkiewicz hiánya.

3. DÁNIA
A dánokkal mindig esélyesként kell számolni, most is. Legjobbjaik közül csak Rene Toft Hansen sérült, a többiek (Mikkel Hansen, Niklas Landin, Anders Eggert, Hans Lindberg, Jesper Nöddesbo, Mads Mensah Larsen) bevetésre készek. Ez nem ígér sok jót a riválisoknak.

2. SPANYOLORSZÁG
A 2013-as vb-győztes csapat húzóemberei közül Sterbik Árpád, Julen Aguinagalde, Víctor Tomás, Viran Morros, Joan Canellas most is ott lesz a fedélzeten, kiegészülve néhány sikerre éhes fiatallal, akik közül Alex Dujshebaevtől számíthatunk a legtöbbre. Minimum a döntő benne van ebben a társaságban.

1. FRANCIAORSZÁG
Csak a szokásos, írhatnánk, hiszen Claude Onesta sérülés miatt több játékosára (Jérome Fernandez, William Accambray, Xavier Barachet, Mathieu Grébille, Kévynn Nyokas) nem számíthat. Ez általában így volt az utóbbi évek világeseményein is, ám a szakembert és csapatát nem különösebben zavarta. Szintén a franciák mellett szól, hogy még így is számos klasszissal utaztak Lengyelországba (Nikola Karabatic, Thierry Omeyer, Luc Abalo, Michaël Guigou, Cédric Sorhaindo, Daniel Narcisse), szerintünk sikerülhet nekik a címvédés – bár olimpia évében még sosem nyertek Eb-t.

FÉRFI KÉZILABDA EB 2016: KÖVESSE VÉGIG A TORNÁT ÉLŐ HÍRFOLYAMUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

>> EZT KELL TUDNI AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓRÓL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik