Zácsik újra a pályán, lelkes diákok a nézőtéren

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.03. 15:36
null
Zácsik Szandra (jobbra) is újra csatlakozott a válogatotthoz (Fotó: Szabó Miklós)
Az algyői iskola sportcsarnokában tartott médianyilvános edzést a hétvégén kezdődő szerbiai világbajnokságra hangoló magyar női kézilabda-válogatott, amelyhez újra csatlakozott Zácsik Szandra. Hajdu János szövetségi kapitány és stábja próbálja maximálisan kihasználni a felkészülésre rendelkezésre álló napokat, és végigvenni a legfontosabb taktikai elemeket. A jó hangulatú tréninget a sajtó munkatársai mellett a helyi fiatal nemzedék is érdeklődéssel figyelte.

Hétfőtől Algyőre és Szegedre tette át a székhelyét a magyar női kézilabda-válogatott, amely az algyői Fehér Ignác Általános Iskola sportcsarnokában tartott edzést. A Borbála Fürdő szomszédságában fekvő terem bizony nem lógna ki az élvonal csarnokai közül sem. Ráadásul elnézve a lelátón helyet foglaló fiatalok csillogó szemét, nekik is nagy élményt jelentett testközelből látni a vb-re készülő válogatottat.

Az orvosi kivizsgálást követően tegnaptól ismét a társakkal készül Zácsik Szandra, akinek a hiányzása miatt csúszik a kerethirdetés. Mint ismert, mind a 18 játékos kiutazik Újvidékre, és csak ott dől el, ki lesz az a 15 vagy 16 játékos, akit beneveznek a nyitányra. A Fradi átlövőjének mozgásában nem látszott, hogy bármi is hátráltatná a játékban, de azért Hajdu Jánosnak így is volt hozzá néhány kedves szava.

De vajon hogyan reagáltak a keret tagjai, hogy végül nem tudták meg a hét elején, kik lesznek a kimaradók?

„Jó dolog, hogy tizennyolcan utazhatnak ki, és nem kell két játékost itthon hagyni a felkészülés legvégén. A szövetség vállalta a teljes keret kiutaztatását, persze ettől még nincs több cserére lehetőség, de a játékosok már készen tudnak állni a helyszínen – mondta el Siti Bea másodedző, aki kitért arra is, hogyan állnak a felkészülésben. – Próbáljuk a taktikai lehetőségeinket teljesen végigzongorázni, akár a támadás, akár a védekezés részét, vagy éppen a lerohanásokat. Az idő rövidsége miatt mindennek nagyon sűrűnek kell lennie. Arra is oda kellett figyelnünk, hogy akik a BL-ből jöttek, általában heti két meccset játszottak, így szükség volt a frissítésre is.”

Feltörtek az érzelmek női kéziseinknél

„Büfé” – adta ki a jelszót közben a szövetségi kapitány negyedórás rendszerességgel, egy kis pihenőt hagyva a lányoknak, akik kihasználva az alkalmat, frissítőt vesznek magukhoz. A bemelegítés után a különböző támadási és védekezési variációk kerültek terítékre, köztük több emberelőnyös szituáció, valamint azokat a helyzeteket is modellezték, amikor egy vagy két cserével játszik a csapat.

„Hat-hat ellen is úgy kellene védekezni, mint nyolc-hat ellen” – szól a kapitány közbevetése.

Hajdu János szívesen alkalmazza a háromkapusos szisztémát, amely még úgy is hasznos lehet, ha végül nem nevezik mindhármukat a vb elejére, ugyanis az összetartás alatt is tudják egymást segíteni. Triffa Ágnes, aki két év szünet után kapott újra behívót a válogatottba, különösen motiváltnak tűnt, csak úgy repkedett a kapuban.

Diáksereg a nézőtéren (Fotó: Szabó Miklós)
Diáksereg a nézőtéren (Fotó: Szabó Miklós)

„Nem éreztem igazán, hogy új lennék a keretben, már készültem korábban is ezzel a társasággal. Persze a játékba még bele kell szoknom, például mások a lerohanások, de most már kezdem érezni, ki merre mozog. Védekezésben sem hátrány, ha ismered előtted az embereket” – mondta a rá jellemző vigyorral az arcán Triffa.

Kívülről nézve is szembetűnő volt a többször emlegetett csapategység, a keret tagjai mosolyogva, felszabadultan tették a dolgukat. A másfél órás edzés utolsó részében egymás elleni játék következett, a ferencvárosi mezőnysort Kovacsics Anikóval egészítették ki, míg Szamoránsky Piroskát „átigazolták” a nem fradista sorba.

Négy közé akarnak jutni a női kézisek

A magyar csapatra szerdán a helyi junior fiúk elleni tesztmeccs vár. A válogatott december 6-án utazik át Újvidékre, és másnap kezd a vb-n. Először Csehország, 9-én Tunézia, 10-én Ausztrália, 12-én Románia, 13-án pedig Németország lesz az ellenfél.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC), Triffa Ágnes (Ipress Center Vác)
Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Cifra Anita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik