Női kézi-vb: „A magyar csapatban ott lett volna az arany”

2013.12.20. 13:31
Nem tud kiemelkedő teljesítményt mondani, mert bár Görbicz Anita jó volt, de világklasszisként ennél többre képes; Tomori Zuzsanna meg sem közelítette önmagát, kapusaink pedig messze voltak Pálinger Katalin korábbi bravúrjaitól. Hajdu János kapitány két, korábbi sikeres beugrása után most kudarcot vallott, mert ebben a társaságban akár az aranyérem is benne lett volna – véli igen kritikusan Vass Sándor korábbi kézilabda szövetségi kapitány, aki a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: Karl Erik Böhn Eb-bronza idején sokkal nyugodtabb volt a csapat, de ő a norvég kapitány helyében az edzősködés helyett most az egészségével foglalkozna.

„A minimális célt tényleg elérte a válogatott, ott voltunk a legjobb nyolcban, elvertük a spanyolokat: azt hiszem, az a mérkőzés volt lényegében a vb-szereplésünk. A hatodik meccsre tehát sikerült a koncentráció, de egy edzőnek a többi meccsre is készülnie kell. A spanyol csapat egyébként nagyon rosszul játszott, pedig elvileg jobb válogatott a minket búcsúztató brazilnál. A brazilok elleni találkozó alatt mindenesetre sikerült elszívnom egy doboz szivart: nem értettem például, hogy a kilencedik percre Görbicz már a harmadik balszélsőnk volt, meglepett az ily mérvű csapatforgatás, nem volt indokolt ennyi csere – ez derült ki utólag. A bírókat sem érdemes szidnunk, mert ötven percig nekünk fújtak”– értékelt a korábbi válogatott kézilabdázó, Vass Sándor.Vass Sándor.

Hozzátette: „Megmagyarázhatatlan számomra a csapat a világbajnokságon: a meccseinken általában egy-két ember játszott jól, közösségként csak a spanyolok ellen működtünk. Minden meccset egybevéve nem tudok kiegyensúlyozott, kiemelkedő teljesítményt mondani. Tomori például klasszisához képest a vébén gyenge teljesítményt nyújtott, meg sem közelítette önmagát. Görbicz nem volt rossz, de ahhoz képest, hogy ő a világ egyik legjobb játékosa, ez kevés, neki végig karmesternek kell lennie. A kapusainkról pedig annyit: amit Kiss Éva nyújtott tavaly az Eb-n, az sokkal több volt, mint most kettőjük teljesítménye együtt, habár Herrnek voltak bravúrjai jó pillanatokban. Pálinger egykori tudását meg sem közelítették.”

„Hogyan értékelném Hajdu János kapitány munkáját? Az övé amolyan tűzoltó munka volt Böhn betegsége miatt, ő elvállalta, de ezzel felelősség is jár. Kétszer már volt ilyen beugró sikeresen, most én azt mondanám: ez nem sikerült. Ezt a csapatot össze kell majd rakni úgy, ahogy a tudása alapján megérdemli. Ebben a válogatottban a világbajnoki aranyérem is benne volt, ha túljutott volna a brazil csapaton. Azt, hogy a következő hazai Eb-re való építkezést Böhn hogyan gondolja, nem tudhatom – én a helyében inkább az egészségemre gondolnék edzősködés helyett. De egy biztos: a tavalyi Eb-bronz idején sokkal nyugodtabbnak látszott a csapat, ami a stáb és a norvég edző teljesítménye volt” – mondta el a korábban szövetségi kapitányként és szövetségi vezetőként is dolgozó Vass.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik