A Larvik edzője örül, hogy a Győrt tartják favoritnak

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2013.05.03. 15:01
null
A norvégok jól ismerik Heidi Lökét, s Löke is jól ismeri őket (Fotó: Török Attila)
A Larvikot irányító Ole Gustav Gjekstad a Győri Audi ETO KC elleni női kézilabda Bajnokok Ligája-döntő előtt nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak. A szakembert nem zavarja, hogy a Győrt tartják sokan a finálé esélyesének, míg szerinte csapata előnyére válhat, hogy játékosai tudják, hogyan kell megnyerni egy döntőt. Ki lehet indulni a középdöntős meccsekből? Kiket tart az ETO legveszélyesebb játékosainak? Hogyan látja a Larvik és az európai kézilabda közeljövőbeli helyzetét?

 

– Gondolom, egy ideje már csak a Győri ETO elleni BL-döntővel kelnek és fekszenek.
– Ahogy sikerült kiharcolnunk a fináléba kerülést Ljubljanában, egyből elkezdtük a felkészülést – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Ole Gustav Gjekstad. – De fontosnak tartom, hogy a játékosok fejben ne foglalkozzanak túl sokat a párharccal. Leszámítva természetesen az ilyenkor megnövekedett médiaérdeklődést, próbálunk úgy készülni, mint bármelyik másik BL-meccsre a szezonban.

– Érdekes párhuzam, hogy a Győr és a Larvik is elbukta a hazai meccsét az elődöntőben, mégis továbbjutott. Mire vezetné ezt vissza?
– Mindkét csapat mentálisan nagyon erős, tele tapasztalt játékossal. Rendkívül büszke voltam a lányaimra, hogy a legjobbjukat tudták nyújtani a szlovéniai meccsen. Ugyancsak kivételes teljesítmény volt a Győr részéről, hogy a Valcea elleni visszavágó hajrájában meg tudta fordítani a párharc kimenetelét.

– A Larvik kétszer is viszonylag sima vereséget szenvedett a Győrtől a középdöntőben. Ezt alapul véve, miben kell fejlődnie csapatának a döntőre?
– Az ott látottakhoz képest sok tekintetben előre kell lépnünk, de később ezt meg is mutattuk, hogy javuló formában vagyunk. A Győr elleni meccseinken volt néhány nagyon rossz periódusunk, a legfontosabb most az lesz, hogy százhúsz percen keresztül kiegyensúlyozottan teljesítsünk.

ENNÉL JOBB MARKETING
NEM IS KELL
„Sokat jelent Larvik városának, hogy nemzetközileg jegyzett és sikeres kézilabdacsapata van. Az együttes és a lányok marketing szempontból is pozitívan hatnak a Larvikról és Norvégiáról kialakított képre. Kiváló nagykövetei a közösségünknek, és nemcsak a sport vonatkozásában” – nyilatkozta Rune Hoiseth, Larvik polgármestere az európai szövetség honlapjának.

– Előny vagy hátrány, hogy a Győrben is játszik két norvég játékos? Löke ráadásul éppen a Larviktól érkezett, de a középdöntőben láthattuk, Lunde is kellemetlen pillanatokat okozott a honfitársainak.
– Mi is jól ismerjük Heidit, de persze ő is minket. Lunde bemutatott pár nagy védést ellenünk, de éppen ez jelenti a motivációt a játékosaim számára, hogy ezúttal ők tudjanak túljárni az eszén.

– Melyek a Győr fő erényei, kikre kell a leginkább odafigyelniük a magyar csapatból?
– A legfőbb erőssége, hogy mindegyik posztra jut kiváló játékos. Úgy látom, a győriek az idén sokkal összeszedettebben játszanak, hogy egy példát mondjak, nem rohannak előre minden adandó alkalommal, és sokkal többször váltanak ritmust a meccsek során. A védekezésük pedig egyértelműen fejlődött. Ha néhány kulcsembert kell említenem, akkor Lundét, Görbiczet, Lökét, Lekicset és Amorimot mondanám.

Ole Gustav Gjekstad nem aggódik amiatt, 
hogy a Győrt tartják a döntő esélyesének
Ole Gustav Gjekstad nem aggódik amiatt, hogy a Győrt tartják a döntő esélyesének

– Hogyan látja végső soron az esélyeket?
– Szerintem ötven-ötven százalék. Sokan a Győrt tartják a favoritnak, de ennek mi csak örülünk. Nagyon bízom a játékosaimban, sokuknak nagy tapasztalata van abban, hogyan kell megnyerni egy döntőt.

– Beszéljünk még egy kicsit a Larvikról! Mik a tervek a következő szezonra? Úgy tűnik, jövőre is erősek lesznek, sikerült megtartani az értékeket.
– Igen, a keret nagyjából jövőre is együtt marad. Négy fiatal norvég játékos is csatlakozik hozzánk, köztük Heidi Löke húga, Lise. A koncepciónk nem változik, szeretnénk elősegíteni a hazai játékosok fejlődését, ez volt eddig is a sikerünk kulcsa.

– Jövőre kik lehetnek a fő vetélytársak az európai porondon, és mi véleménye egy női Final Fourról?
– Szerintem a Győr, a Krim, az FTC és mi a következő szezonban is ott leszünk a középdöntőben, még a Vardar Szkopjét említeném, ha sikerül bekerülnie a BL-be. Több klub helyzete is bizonytalanná vált az utóbbi időben, remélem, gazdaságilag felelősebb döntések születnek ezután. Az európai kézilabdának több stabil klubra van szüksége, amelyek gondosan építik a jövőjüket. Talán a Final Four lehet az az irány, amerre a női Bajnokok Ligája is elindulhat, de sok múlik azon, milyen helyszínt tudnának találni az eseménynek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik