Ambros Martín születésnapi „ajándéka” és a győri tiki-taka

Vágólapra másolva!
2013.04.30. 15:29
null
A győriek keményen készülnek a fináléra (Fotók: Mirkó István)
Nyílt edzést tartott a Larvik elleni Bajnokok Ligája-döntőre készülő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata. A jó hangulatú tréningen a lányok nem várt „ajándékkal" is meglepték spanyol trénerüket, Ambros Martínt, aki ma ünnepli a 45. születésnapját. Hornyák Dóra megsérült az FTC elleni bajnoki fináléban, így nagyrészt a társaktól külön készült. Andrea Lekics nehéz szívvel, de BL-győztesként távozna a kisalföldiektől.

„Boldog születésnapot!" – fogadták Ambros Martínt a győri lányok egy puszi keretében a kedd délelőtti nyilvános edzés elején. Az ETO trénere ugyanis ma ünnepli a 45. születésnapját, és a legszebb ajándék minden bizonnyal az lenne számára a csapattól, ha az most vasárnap, illetve jövő hétvégén kiharcolná a hőn áhított Bajnokok Ligája-győzelmet a Larvikkal szemben.

A bemelegítés után párokban erősítettek a játékosok, Martín a rá jellemző kevert nyelven (néhány magyar szót is beleépítve) instruálta a társaságot, ha kellett, akkurátusan bemutatva, elmagyarázva a gyakorlatokat. Lekicsék látszólag felszabadultan végezték a feladatokat, a szerb légiósnak a viccelődésre is maradt ereje, hangos fújtatással emelgette Jovanka Radicsevics lábát.

Közben feltűnt Vanyus Attila is a partvonal mellett, a Győr örökös tiszteletbeli elnöke kedélyesen elbeszélgetett a tréningre kilátogató újságírókkal:

„Én már rutinos nem megnyerő vagyok, úgyhogy nem jósolnék a döntő előtt" – mondta Vanyus, aki ugyanakkor nagyon bízik a csapatban.

Görbiczék közben a szokásos focival hangolódtak az edzés keményebb részére, és bizony nem voltak tekintettel a Martínnal és Danyi Gábor másodedzővel felálló csapatra, a kék mezesek biztosan nyerték a tízperces meccset. Görbicz fociban is bemutatott néhány szép mozdulatot, egyszer például Lunde kirúgása után a térfél közepéről emelt a kapuba.

Martín munkával ünnepelte a születésnapját
Martín munkával ünnepelte a születésnapját

„Ez a tiki-taka" – jegyezte meg mosolyogva Görbicz egy végletekig kijátszott gól után, amikor a passzából Heidi Löke talált a hálóba. Nem vállalunk nagy kockázatot azzal, hogy a győri szurkolók vasárnap Norvégiában is kiegyeznének hasonló összjáték utáni találatokkal.

A kisalföldiek részéről is volt „áldozata" a Ferencváros ellen megnyert bajnoki döntőnek, Hornyák Dóra gipsszel a jobb kezén nagyrészt külön gyakorolt a társaktól.

„Sajnos a Fradi ellen egy talajra érkezésnél megsérült Hornyák Dóri lövő kezén az egyik csont, de szerencsére nincs törés. Pénteken kerül le a gipsz róla, ám addig is minden olyan gyakorlatot, amihez nem kell használnia a kezét, a többiekkel együtt végez. Ha rajta múlna, törött kézzel is játszana" – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Danyi Gábor.

A csapat tagjai már a konditeremben a méretes súlyokkal gyürkőztek, míg Martín az embernyi felfújható bábukat állítgatta az edzés labdás részéhez a pályán.

„Nem foglalkozom vele, kik vezetik a meccset, egyedül rajtunk múlik, nyerünk vagy veszítünk" – reagált közben a spanyol szakember arra a felvetésre, hogy román páros fúj majd a BL-döntő első felvonásán.

A két térfélen különböző támadásbeli és védekezésbeli szituációkat gyakoroltak a játékosok, az egy-egy elrontott befejezés utáni hangos reakciókból látszódott, nagyon komolyan veszik a dolgukat. Martín a védelem tengelyében foglalt helyet a felállt fal elleni játék modellezése során, és bizony igen hatékonyan szemléltette a lányoknak, milyen bánásmódra számíthatnak majd a Larvik játékosaitól.

Kelecsényi Ernő, a klub elnöke is megjelent az edzésen, akitől arra voltunk kíváncsiak, gazdaságilag mennyire kifizetődő az idei BL-menetelés, illetve mennyire reális, hogy a közeljövőben a hölgyeknél is bevezessék a Final Fourt:

„A két veszprémi meccsel már mindenképpen pozitív mérleggel zárunk, bárhogyan is végződjön a finálé. Azt azonban tudni kell, hogy a költségvetésünkben nem meghatározó tétel a sorozatból származó bevétel. Az EHF-nek júniusban lesz végrehajtó bizottsági ülése, azon arról is tárgyalhatnak, hogy akár már a következő szezontól bevezessék a Final Fourt a nők esetében is, de a 2014–2015-ös idénytől nagy esély van rá. Az új, ötezres csarnokunknak a tervek szerint 2014 októberére kell elkészülnie, remélem, a BL-meccseket már ott játszhatjuk jövő ősszel" – mondta Kelecsényi.

„Last tíz perc" – hangzott Martín felkiáltása, az edzés végét pedig alaposan meghajtották a lányok, az edzőjüket sem kímélve. Az egyik gyakorlatnál a kapusok a félpályánál indították a fekvésből felpattanó szélsőket, Radicsevicsék pedig láthatóan élvezték a feladatot.

„Ezt kaptam születésnapi ajándékként a csapattól" – mutatott a tréner levonulás közben a nyakán látható kisebb sebre. Főleg Lekics volt a ludas a dologban, aki többször is keményen találkozott mesterével.

Lekics (balra) BL-trófeával távozna Győrből
Lekics (balra) BL-trófeával távozna Győrből

„Ez a tegnapi fociért van" – mondta mosolyogva a szezon végén távozó játékos (bár állítólag egy csapatban voltak hétfőn), majd hozzátette, az edzéseken mindent versenyként fognak fel.

Szeretnék BL-győzelemmel búcsúzni, hiszen az ilyen sikerek miatt kezdtem el kézilabdázni. A döntőben nem engedhetünk meg magunknak egy pillanatnyi kihagyást sem, végig koncentráltnak kell maradnunk. Nagyon gyorsan eltelt a Győrben töltött két év, pedig ez nem egy rövid periódus. Sok barátot szereztem ez alatt az idő alatt, így nem lesz egyszerű a távozás. A magyar szurkolók különlegesek, sehol sem biztatják annyira a női csapatokat, mint itt, ez biztosan hiányozni fog. De ez az élet rendje, néha ki szeretnénk próbálni valami mást" – tette hozzá Lekics már a levezetés közben.

Ami a programot illeti: holnap és pénteken egy, míg csütörtökön két edzéssel készül a Győr, szombaton pedig Pozsonyból repül Norvégiába. A meccs előtti napon már nem lesz tréning, csak vasárnap reggel egy rövid átmozgatás. A találkozó után egyből vissza is térnek Győrbe, a hétfő valószínűleg pihenőnap lesz, míg utána péntekig Győrben készülnek, ekkor mennek át Veszprémbe, ahol ott is alszanak a visszavágó előtt.

A finálé első, norvégiai mérkőzése május 5-én, 16.45-kor kezdődik, a visszavágót május 11-én, 15.15-től rendezik Veszprémben.

A döntő mindkét mérkőzéséről természetesen élő tudósítást olvashatnak majd a Nemzeti Sport Online-on!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik