H. Á.
2023.10.03 18:15 Frissítve: 2023.10.03 18:28

Kerékpár: belga siker, Valter a 26. a Tre Valli Varesinén

A belga Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) nyerte meg a 102. alkalommal megrendezett Tre Valli Varesine (Varesei három völgy) elnevezésű országúti kerékpárversenyt, amelyen Valter Attila (Jumbo-Visma) a 26. helyen végzett, Fetter Erik (EOLO-Kometa) pedig nem ért célba.

Van Wilder első egynapos győzelmét aratta (Fotó: Getty Images)

 

A 196.5 kilométeres versenyen kedden Fetter Erik sikerrel bekerült a nap szökésébe, amely úgy 30 kilométerrel a rajt után alakult ki. A szökevények nagyjából akkor hagyták el a mezőnyt, amikor a két körpálya közül a rövidebbre fordultak rá, s amelyen nyolc kört tettek meg, majd jött a hosszabb kör, amelyet kétszer tettek meg a versenyzők.

A szökevényeket a hosszabb körre fordulva, 35 kilométerrel a vége előtt fogta be egy kisebb csoport, amelyet Valter Attila vezetett, ám az esélyesek csoportja a meredek emelkedőkön hamar utolérték őket is. Több támadás után a fiatal belga Ilan Van Wilder 9 kilométerrel a vége előtt faképnél hagyta a sztárokat, többek között Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Richard Carapaz és Alekszandr Vlaszov sem vette komolyan a 23 éves bringás próbálkozását, csupán Ben O'Connor próbált vele tartani, de nem járt sikerrel ő sem.

Van Wilder 16 másodperc előnnyel hazaért, s pályafutása első egynapos versenyét nyerte meg, ezzel a legendás Eddie Merckx 1968-os sikere óta az első belga, aki győzött ezen a versenyen. A második helyen az olimpiai bajnok ecuadori Carapaz végzett, aki egy kilométerrel a cél előtt hagyta ott a többieket, a harmadik helyért pedig Vlaszov lesprintelte a negyedik helyen befutó Roglicot és az ötödik helyen beérő Pogacart.

Valter Attila – a főmezőnnyel együtt – a 26. helyen érkezett meg 45 másodperc hátránnyal, a nap szökésében részt vevő Fetter pedig nem fejezte be a viadalt.

Könnyen előfordulhat egyébként, hogy Van Wilder ezzel történelmet írt, nem lehetetlen ugyanis, hogy a belga szerezte meg csapata, a Soudal Quick-Step utolsó győzelmét, nemzetközi sajtóhírek szerint egyre valószínűbbnek tűnik ugyanis, hogy az istálló egyesülhet a Valtert is foglalkoztató Jumbo-Vismával.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TRE VALLI VARESINE, 196.5 KM
1. Ilan Van Wilder (belga, Soudal Quick-Step) 4:36:11
2. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education) 16 mp hátrány
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Bora-hansgrohe 18 mp h.
...26. Valter Attila (Jumbo-Visma) 45 mp h.

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.