Palkovicsnyi volt a különbség

Vágólapra másolva!
2009.10.27. 21:42
Címkék
Az osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság (EBEL) alapszakaszának 18. fordulójában a SAPA Fehérvár AV 19 együttese hazai pályán két góllal nyert a sereghajtó, a találkozón kétszer is vezetéshez jutó Jesenice ellen. Az összecsapás legjobbja Palkovics Krisztián, illetve csapattársa, Tommi Satosaari volt.

 

Négyszer örülhettek a fehérváriak: szép siker a Jesenice ellen (Fotó: Czerkl Gábor)
Négyszer örülhettek a fehérváriak: szép siker a Jesenice ellen (Fotó: Czerkl Gábor)

Fehérvári dominanciával indult a mérkőzés, majd a szlovének is jelezték: pályán vannak. Az első igazán nagy helyzet Vas Márton előtt adódott, ziccerét azonban védte a szlovén kapus a negyedik perc végén.

Három perc sem telt el, Tokaji Viktor a fehérvári kapu mögött nem szabadított fel, cselezni akart, tartani a korongot, de elvették tőle és a ziccert nem hagyta kihasználatlanul a vendégcsapat.  Szerencsére gyakorlatilag a középkezdésből egyenlített a Fehérvár: egy mindent elsöprő attakot Peterdi Imre fejezett be góllal, 22 másodperc kellett az egalizáláshoz.

Az első fórt a vendégek puskázták el, de ezt leginkább saját maguknak köszönhették, hiszen kétszer is sakk-matt helyzet után az üres kapus befejezésnél a korong mellé ütöttek.

A folytatásban a szurkolók két elmaradt kiállítás és egy meg nem adott gól miatt adtak hangot elégedetlenségüknek, hogy a szlovének egy villámgyors kontra végén ismételten megszerezzék a vezetést. A lelátói hangulat mintha a játéktéren lévők figyelmét is elvonta volna a vendégek támadásától. A bíró a videó segítségét kérte, és végül igazolást nyert: Nagy Gergő lövése dupla kapuvas volt, helyesen ítélt, amikor továbbot intett. Ikszes volt a meccs, mégis a hazaiak voltak hátrányban egy harmadot követően. 1–2

Nem sokat kellett várni a második egyenlítő találatra sem: a második harmad elején egy baloldali akciónál Ladányi Balázs tankönyvbe illőn tálalt középre a védők között, érkezett az üresen felejtett Palkovics Krisztián, aki higgadtan a jobb alsóba helyezett.  És ha Vas Márton pontosabban célzott volna Kovács Csaba okosan visszatett korongjával, akkor már a vezetést is átvehette volna a hazai együttes.

De nem bánkódott igazán senki a csarnokban, hiszen kisvártatva első emberelőnyében állhatott fel a Volán, Palkovics előbb a kapuvasat, majd az elvetődő Dov Grumet-Morris mamutját találta el közelről. Érett a hazai gól, de piszokul. Támadásban maradt öt az öt ellen is a Volán, de a kapura már nem jelentett igazi veszélyt. Folyamatos volt a játék, kevés volt a szabálytalanság, gyorsan követték egymást az események, pörögtek a másodpercek.

A kimaradt fehérvári helyzetek aztán majdnem megbosszulták magukat, a hazaiak kapusának még ziccert is védeni kellett, skandálta is a lelátó a nevét, zúgott a: „Toooomi, Toooomi!", nem is minden ok nélkül.

A harmad hajrájában David Bornhammar megszerezte első találatát a fehérvári együttes színeiben, a védő egy támadást kísért középen nagy lendülettel, hogy a Grumet-Morrisról kipattanó korongot az üres kapuba helyezze. Bátor fellépés volt.  Az eredmény már nem változott, a második harmad után a Fehérvár vezetett egy góllal. 3–2

Fokozta az addig sem gyenge iramot a harmadik játékrész elején a Jesenice, amely nagy erőket mozgósított az egyenlítésért. Bizony, Satosaaritól kellett a bravúr és hogy nagyon együtt élt a játékkal, no meg a szerencsével sem állt éppen hadilábon. A harmad felénél éledt a Volán, amely a szorításból fellépve vezetett néhány igen veszélyes kontrát.

Egy kettős kiállítás miatt a négy a négy elleni játék során Vas János ziccerben léphetett ki az 54. percben, és nem hibázott, bebiztosítva ezzel csapata győzelmét. 4–2

Miután a játéknapon a Zagreb is kikapott, a Fehérvár  egy helyet előrelépve a hetedik az EBEL tabelláján.

EBEL, 18. FORDULÓ 
SAPA FEHÉRVÁR AV 19-HK ACRONI JESENICE (SZLOVÉN) 4–2 (1–2, 2–0, 1–0)
Székesfehérvár, ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3500 néző, V.:  Falkner, Hütter, Siegel
ALBA VOLÁN: Satosaari – Tokaji, Horváth, Palkovics, Ladányi, Mihály – Ackeström, Jobb, Vas J., Fekete, Kovács Cs. – Alen, Bornhammar, Peterdi, Vas M., Benk – Ondrejcik, Sofron, Nagy G., Vaszjunyin, Hetényi (kapus). Vezetőedző: Jarmo Tolvanen
JESENICE: Grumet-Morris – Dück, Golubovski, Markov, Hafner, Remar – Kovacevic, Rebolj, Hebar, Ticar, Razingar – Pretnar, Slivnik, Jeglic, Sabolic, Manfreda – Magovac, Dolinsek, Terlikar, Zidan, Glavic (kapus). Vezetőedző: Ildar Rahmatullin
Gólszerző:  6:42 Hafner (Markov), 7:04 Peterdi (Vas M., Ackeström), 17:54 Manfreda, 23:09 Palkovics (Ladányi, Ackeström), 37:14 Bornhammar (Vas J., Fekete), 53:33 Vas J. (Tokaji, Palkovics)
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
További eredmények: Salzburg–Vienna 2–3 (1–1, 1–1, 0–1), Zagreb–Villach 3–4 (0–3, 1–1, 2–0), Klagenfurt–Olimpija 2–1 (0–0, 2–0, 0–1), Graz–Linz 4–5 (2–2, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
 MESTERMÉRLEG
JARMO TOLVANEN, a SAPA Fehérvár AV19 edzője: – Az ilyen kötelező győzelmek mindig nehezek, és így volt ez ma is, ám a lényeg, hogy megvan a két pont. Ellenben nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy nem játszottunk ma jól. Néhány játékosomból, elsősorban a hátvédekből hiányzott a megfelelő alázat, a korong birtokában és korong nélkül egyaránt, ez aztán több problémát okozott hátul. A védőpárokkal igazán nem voltam megelégedve, ezért is cseréltem őket. Összességében örvendetes, hogy lezárult két kör az alapszakaszból, és a csapat playoffot érő helyen áll. Nyilván még hosszú út áll előttünk, ám megyünk tovább és tesszük a dolgunkat.
ILDAR RAHMATULLIN, a HK Acroni Jesenice edzője: – Nagyon hajtós mérkőzést játszottunk. Véleményem szerint nem is játszott rosszul a csapat, sajnos azonban olyan hibákat követtünk el, amelyek pontokba kerültek. Mindenesetre úgy gondolom, hogy megérdemelten nyert a Fehérvár, mert keményen küzdött, és hátrányban sem adta fel.
AZ ÁLLÁS
  1. Graz 18 11 2 2 3 74–44 28
  2. Linz 18 11 1 3 3 68–49 27
  3. Vienna 18 11 2 5 70–46 26
  4. Villach 18 9 2 1 6 55–56 23
  5. Klagenfurt 18 7 3 1 7 59–55 21
  6. Salzburg 18 7 2 2 7 80–67 20
  7. FEHÉRVÁR 18 5 3 2 8 51–64 18
  8. Zagreb 18 5 2 3 8 50–73 17
  9. Ljubljana 18 4 1 2 11 45–65 12
10. Jesenice 18 2 3 13 43–76 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik