Mutatjuk, hol nézheti az Eb meccseit kivetítőn a Várkert Bazártól Csíkszeredáig – Körkép

TÓTHPÁL ZOLTÁNTÓTHPÁL ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 18:21
Rengeteg szabadtéri helyszínen szurkolhatunk a magyar válogatottért (Fotó: Várkert Bazár)
Eljött a nagy nap, kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság! A hangulat nemcsak Németországban fokozódott fel az elmúlt napokban, hanem hazánkban is, ahol ismét igazi közösségi élmény lesz majd végigszurkolni a tornát, és még inkább a magyar válogatott meccseit. Az ország számos pontján készülnek szabadtéri meccsnézéssel, amelyeken jó társaságban, hatalmas kivetítők előtt, finom ételek és italok kíséretében szurkolhatunk. Mostani szubjektív összeállításunkban ezek közül válogattunk.

Készülnek tehát a drukkerek, készülnek a válogatottak és természetesen készülünk mi is. Budapesten az Eb alatt a Nemzeti Sport hivatalos szurkolói terasza valóban fantasztikus helyen, különleges hangulattal, ingyenes programokkal és csodálatos dunai panorámával a Várkert Bazárban várja az érdeklődőket a Várkapitányság, az Országos Széchényi Könyvtár, az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és kiadónk szervezésében. Az Eb mind az 51 mérkőzését az Öntőház udvar óriáskivetítőjén keresztül lehet megtekinteni. A találkozók előtt szakértő vendégeinkkel beszélgetnek munkatársaink arról, hogy az adott találkozón melyik csapat az esélyes, mely futballistákra kell figyelni. Kvízjáték is lesz minden alkalommal, a győztes egyéves digitális Nemzeti Sport-előfizetést nyer. Az NS standján meg lehet vásárolni a Nemzeti Sport-társasjátékát, az NS Eb-magazinját és a Dorkóval közösen készített Puskás-ruhakollekció darabjait.

FUTBALL ÉS KULTÚRA 

Minden idők focija címmel egyedülálló időszaki tárlat várja az érdeklődőket, szurkolókat szombattól. A részben a Várkert Bazár szabadterén, részben az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében látható családbarát kiállítás vizuális dokumentumokon keresztül szemlélteti a futball, a kultúra és a történelem kapcsolódását. Az OSZK-ban a foci és a film metszéspontján kibontakozó történeteket idéznek meg az eredetiben látható plakátok, kéziratok és tárgyi emlékek, amelyek többek között Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletei villantják fel a legendás mérkőzéseket és játékosokat, interaktív módon lehet egykori újsághírek között böngészni, de látható lesz az a különleges bélyeg is, amely 1954-ben már előre elkészült, hogy az Aranycsapat vb-győzelmét hirdesse. A szurkolói teraszhoz, a Glorietthez vezető rámpán a magyar futball korai időszakának és a plakátművészet egyik hőskorának alkotásai kerülnek a jelen, a Nemzeti Sport fotósainak képei mellé. A Budavári Palota szintjén, a Főőrség és az Oroszlános udvar között pedig a labdarúgás népszerűvé válásának időszakát mutatják be a kiállított dokumentumok.

 

 

 

 
KLASSZIKUS MAGYAR FOCIFILMEK

Három alkalommal, amikor szünet lesz az Eb-n, 20 órától a Szárazárok színpadon ingyenes szabadtéri vetítés keretében lehet filmet nézni. Június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, 4-én pedig a Régi idők focija látható a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek köszönhetően.

 

 
CSAK EGÉSZSÉGESEN!

Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány számos, fizikai aktivitásra ösztönző eseményt szervez a meccsnapokon vasárnaptól az OSZK épülete előtt, az Oroszlános udvarban 10 és 12 óra, valamint szombattól a Várkert Bazár Öntőház udvarán 17 és 19.45 óra között.

 

 

Vidéken is készülnek

Nemcsak a fővárosban, hanem a nagyobb vidéki városokban is nagyon készülnek már az Eb-re – a szurkolókat jellemzően óriáskivetítők, ital- és ételakciót valamint különböző, a város aktuális rendezvényeihez is igazodó programok fogadják majd a szurkolókat. Debrecen nem lenne Debrecen, ha nem lenne lehetőség szinte valamennyi kocsmában, étteremben megtekinteni az összecsapásokat. Várhatóan az egyik leginkább vonzó hely lesz majd a Roncsbár nevű vendéglátóegység, ahol a teraszon is várnak mindenkit, de a nagyerdei víztoronynál is felállítanak egy teljes HD-minőségű ledfalat, ezzel fokozva az élményt.

Egerben főleg az utóbbi néhány évben lett nagy hagyománya a közös szurkolásoknak, nem úgy a nyári közösségi életnek – mondjuk néhány jóféle helyi bor kíséretében. A város legnépszerűbb sörözőiben, éttermeiben kivétel nélkül közvetítik majd az Eb-meccseket, s a Végvári Vitézek terén megnyíló szurkolói zónában óriási ledfalon lesz követhető az valamennyi összecsapás. Emellett fröccsterasz és csapolt sör, foodtruck, popcorn, nachos várja a vendégeket, akik igazi fesztiválhangulatban élvezhetik a tornát a belváros szívében, a vár szomszédságában. Hasonlóképp megnyitja kapuit a szurkolók előtt az Agria Park, ahol a díszkertben ugyancsak jóféle ételekkel és italokkal készülnek a szervezők, de a magyarok mérkőzéseinek napján lesz nyereményjáték is.

Az egri Végvári Vitézek terén mindig nagy siker a szurkolói zóna (Fotó: Szurkolói Zóna Eger/Facebook)

Esztergomban a Széchenyi téren is nagyon készülnek már: itt is óriási, 40 négyzetméteres ledfalon keresztül követhetik a szurkolók a kontinensviadal valamennyi találkozóját. A szervezők tájékoztatása szerint érdemes lesz felkeresni a szurkolói zónát, már csak azért is, mert a kényelemről babzsákok és sörpadok kihelyezésével gondoskodnak. És ha ez nem lenne elég: június 15-én 14 órától a korábbi magyar utánpótlás-válogatott, U20-as világbajnoki bronzérmes játékos Dudás Ádám, 19-én Priskin Tamás korábbi válogatott labdarúgó, valamint július 12-én este Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő hajóssal is találkozhatnak majd az esztergomi meccsnézést választók. 

Győrben az egykori víziszínpad helyén nyílik meg a város Eb-terasza, ahol több mint 600 szurkoló követheti majd az eseményeket, és a torna 51 mérkőzéséből 45-öt tekinthetnek meg az érdeklődők egy 28 négyzetméteres óriási kivetítő segítségével. Miskolcon a Vigadó teraszán is ledfalat állítanak fel, s a vizuális élményt teljessé téve a szurkoláshoz passzoló ételekkel, frissítő italokkal és sör akcióval várnak mindenkit. A szervezők a legkisebb korosztályra is gondoltak: őket gyereksarokkal várják, hogy a szülők teljesen átadhassák magukat a szurkolásnak erre a pár hétre. 

Nyíregyházán a Rózsakert Szabadtéri Színpad hatalmas nézőtérré változik a magyar csapat meccsei idejére, míg Szegeden a Roosevelt téren található Bárka nevű hely lehet a szurkolók egyik legnépszerűbb törzshelye a torna alatt. 

Székesfehérváron a Mercure Hotelnél is terasz nyílik az Eb idejére, de talán ennél is különlegesebb lehet a hangulat a Sóstói stadion mellett, ahol minden meccsnapon 14 órától várják a szurkolókat, akik a nappal is kiválóan látható, közel harminc négyzetméteres ledfalon tekinthetik meg a találkozókat. A rendezvény szabadtéri, ám nagyméretű ernyőkkel biztosítják a vendégek számára, hogy a – várhatóan nagyon napos és forró – időjárástól is viszonylagosan védve, de azért szabad ég alatt követhessék a tornát. A programok idején végig nyitva lesz az Aréna terasz, ahol streetfood ételekkel, csapolt sör és üdítő kínálattal várnak mindenkit, sőt, a magyar csapat meccsei előtt meglepetésprogramokat is ígérnek a szervezők.

Veszprémben az Acticity udvarán alakítanak ki szurkolói teraszt „a város ledfalával”, külön szem előtt tartva a gyermekbarát környezetet, de a Tesco üzletsorához is várják majd a szurkolókat.

HATÁRAINKON TÚL...

Dunaszerdahelyen hagyományosan ismét megrendezik a Habos Napokat, ahol június 14-től 23-ig fogják közvetíteni az Eb-meccseket. Kiemelten készülnek a szervezők a magyar találkozókra, amelyeken a DAC játékosai, Csinger Márk és Vitális Milán is jelen lesz. Idén a dunaszerdahelyi klub is a szervezők között van, így a meccsnézés a MOL Aréna B-oldalán lesz

 

 

Somorján már több mint húsz éve, minden magyar válogatott meccsre ünneplőbe öltözik a helyi Sport Pub 11 vendéglátóhely, és nem lesz ez másképp az Eb ideje alatt sem. Hatalmas az érdeklődés a közös meccsnézésre, a magyarok találkozóira már csak kevés szabad hely van.

 

A Sport Pub 11-ben is várják a szurkolókat

Erdélyben Gyergyószentmiklóson az Oneses Sportbárban szoríthatnak a szurkolók a válogatottért, de Gyergyóalfalun FociMozival is készülnek. A Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán a magyar válogatott meccseit óriás kivetítőn, igazi mozihangulatban közvetítik, míg az összes többit valamivel kisebb vásznon lehet együtt végig szurkolni.

 

 

Hosszú évek óta nem látott közösségi élményt élhetnek át újra az erdélyi futballrajongók is, hiszen az idei Európa-bajnokságon újra lehet szabadtéren, társaságban, sörözve-fröccsözve szurkolni – a magyar válogatottnak is. Három éve a koronavírus-járvány miatti megszorítások korlátozták sok helyen ezt a lehetőséget, a katari világbajnokságon pedig az őszi-téli időpont akadályozta ezt meg. Nem véletlen, hogy a vendéglátóipar mellett több erdélyi városban is készülnek tömeges szurkolást biztosító, nagyképernyős rendezvényekkel.

 

A székelyföldi megyeszékhelyeken a városvezetés szervez nagyszabású, közös meccsnézéseket. Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Háromszék megyei napilap és a Sepsi Rádió szerkesztőségével közös projekt keretében a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán állít fel óriáskivetítőt, amelyen a magyar és a román válogatott találkozói mellett a péntek esti nyitómérkőzést, valamint a két elődöntőt és a finálét lehet majd megtekinteni.

 

Csíkszeredában a korábbi években a Csíki Székely Múzeumnak otthon adó Mikó-vár udvara volt a hagyományos meccsnéző hely, idén viszont a városközpont sétálóutcájában, a Petőfi-utcában épít LED-falat a városháza. A legszebb természeti környezetben viszont alighanem Szovátán lehet majd szurkolni, egy Medve-tóra néző szálloda teraszán. Az egyik legnagyobb erdélyi magyar zenei rendezvény szervezői is gondoltak a focirajongókra, a Marosvásárhely határában július 4-7. között megrendezett VIBE fesztiválon külön sátorban lehet majd nézni a negyeddöntőket – komoly konkurenciát kapnak a koncertek, ha odáig eljutnának Szoboszlaiék…

 

 

Kolozsváron a magyar kocsmák többségében is lehet nézni az M4 Sport közvetítéseit, de néhány cég, valamint Magyarország Főkonzulátusa is szervez nagyobb méretű, ámbár főként meghívásos óriáskivetítős meccsnézést.

 

Meccshangulat Kolozsváron a 2021-es Eb-n, a németek elleni meccs közben

A talán legnagyobb szabású eseményt Szatmárnémetiben szervezi a magyarországi támogatásból műkődő Partium Labdarúgó Akadémia, amely a város egyik központi terén szervezi meg a Partium Fan Fest 2024 elnevezésű, egy hónapos fesztivált – amelyre előre lehet asztalt foglalni az egyes összecsapásokra A mérkőzéseket egy 7-4 méteres LED-falon vetítik, a magyar válogatott találkozóit magyar nyelvű közvetítéssel. 

 

 

Központi meccsnézés Vajdaságban nem lesz, viszont több településen is a helyi éttermekben és a szórakozóhelyeken kivetítőn követhetik majd a szurkolók a magyar válogatott mérkőzéseit. A Topolyai Sport Club drukkerei, a Kék Betyárok szombaton Zentán a helyi Rin Tin Tin szórakozóhelyen gyűlnek össze és ott szurkolnak Marco Rossi kiválasztottjainak. B. M., T. J.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik