Videó: amikor az olaszok törökverés után az Eb-döntőig meneteltek

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 07:40
null
Ismerős arcok... (Fotó: AFP)
Pénteken az Olaszország–Törökország mérkőzéssel elkezdődik a 2020-ról idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság. Amikor sorozatunkban ezúttal a két ország 2000-es Eb-meccsét idézzük fel.


Elkezdődik végre az Európa-bajnokság, Törökország Olaszországgal találkozik Rómában. Egyszer már összecsaptak kontinenstornán a felek, akkor is a csoportkör első fordulójábanban. Akkor az olaszok nyertek, és később majdnem a tornát is megnyerték, a törökök is továbbléptek a csoportból a társházigazda belgák és a svédek előtt, de a következő körben kettő nullára kikaptak a portugáloktól.

2000-ben a hollandiai Arnhemben mérkőztek meg egymással, a törököknél Rüstü Recber, Fatih Akyel, Alpay Özalan, Okan Buruk, Sergen Yalcin, Ümit Davala, Hakan Sükür, Arif Erdem, Hakan Ünsal és Muzzy Izzet is helyet kapott a keretben, az olaszoknál a Francesco Toldo – Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Paolo Maldini – Gianluca Zambrotta, Demetrio Albertini, Antonio Conte, Gianluca Pessotto – Stefano Fiore – Filippo Inzaghi, Francesco Totti kezdőcsapat nézett farkasszemet az ellenféllel, később Mark Iuliano, Angelo Di Livio és Alessandro Del Piero lépett pályára csereként.

Nem volt rossz a török válogatott, két év múlva ezért játszott elődöntőt a világbajnokságon, ahol a végső győzelemre is esélyesek voltak az olaszok, de nem rajtuk múlott a balsiker.

A 2000-es találkozón a remek formában futballozó Conte ollózva szerzett gólt, pár kihagyott olasz helyzet után Toldo hibájából Okan egyenített, végül Filippo Inzaghi döntött, mint oly' sokszor, értékesítve a saját maga által kiharcolt büntetőt.

A nagy Dino Zoff csapata végül megérdemelten győzte le Mustafa Denizli választottjait: ma vajon kései utódaik közül ki fog őszintén örülni a lefújáskor?

EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
21.00:
Törökország–Olaszország, Róma (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik