Apa, kezdődik...! 1. rész

2526058 25260582526058 2526058
Vágólapra másolva!
2014.09.03. 21:09
Címkék
NFC West és NFC North beharangozó Közép-európai idő szerint péntek hajnalban útjára indul a disznóbőr a CenturyLink Fielden és megkezdődik...

NFC West és NFC North beharangozó

Közép-európai idő szerint péntek hajnalban útjára indul a disznóbőr a CenturyLink Fielden és megkezdődik az NFL 2014-es szezonja, melynek legfontosabb kérdése, le tudja -e valaki taszítani a trónról a seattlea-i Halászsasokat. Négy részes beharangozónk első részében a címvédő divízióját (NFC West) és az egyik legkomolyabb kihívójának, a Packersnek a divízióját (NFC North) vesszük górcső alá. Az már a sors fintora, hogy a nyitómeccsen ez a két csapat feszül egymásnak.

NFC West


A divíziók bemutatását illik a címvédő Seahawks négyesével kezdeni, arról nem is beszélve, hogy ez talán a liga legkeményebb divíziója, ahol tavaly 10-6 sem volt elég az álmokhoz, de erről később.

Kezdjük a tavalyi győztessel. A Seahawks a védelmének (is) köszönhetően ült fel az NFL trónjára februárban és a vezetők mindent meg is tettek, hogy ezt a csapatrészt együtt tartsák. A Legion of Boom két oszlopos tagja (Sherman, Thomas) zsíros kis szerződést kapott, míg a front7 top pass rushere (Bennett) lejáró szerződését újította meg. Voltak ugyan neves távozók is, többek közt Clemons a falból vagy éppen a Browner, Thurmond duó a secondaryből, de a védelem egy cseppet sem gyengült, így nem látom, hogy hol lehetne fogást találni a bajnok védelmén. A Wilson-Lynch duó vezette offenseről szintén csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Lynch egy szörnyeteg, Wilson pedig a legrutinosabb irányítókat is megszégyenítő magabiztossággal vezeti a támadásokat. Ha kell passzol, ha kell fut, de legtöbbször jó döntést hoz, ami a legnagyobb erénye. Percy Harvin felépült és ugyan Tate „oroszlán lett” a WR brigád alkalmas a célok megvalósítására. A címvédőnél minden rendben tehát és slusszpoén, hogy a liga legfélelmetesebb arénájában várják továbbra is az áldozatokat.

Az áldozatokat, mely szerepből a 49ers lépne ki a leginkább. Az aranyásók az ifjabbik Harbaugh fivér hatalomátvétele óta 3 NFC döntőn szerepeltek és idén is ez a minimális célkitűzés. Az amúgy is remek offense az első fordulótól számíthat Crabtreere, de, ha ez nem lenne elég, akkor illik megemlíteni, hogy Stevie Johnson személyében remek elkapót kapott a busás szerződése mellé a harmadéves QB, Colin Kaepernick. A veterán futó, Gore mögé érkezett a draftról Hyde, így a futójáték is meg van oldva. Alex Boone épp a minap fejezte be a sztrájkot, így a támadófal is rendben lesz, magyarul az offense hibátlan. Bármilyen hihetetlen, a gond a védelemmel van. Sosem gondoltam volna, hogy ez a 49ersnél előfordulhat, de most ez van. Bowman horrorsérülése után lábadozik, PUP listán kezd, vagyis a 6. hétnél hamarabb nem léphet pályára. A liga talán legjobb pass rushere, Aldon Smith sorozatos balhéival és doppingolással is rászolgált 9 meccses eltiltására, így az ő hiánya is nagy érvágás lehet. A védőfalból Dorsey bicepszsérülés miatt, míg McDonald családon belüli erőszak miatt hiányzik, így a szezon első felében egy foltozott front7 várható. A secondarybe érkezett Bethea a Coltstól és Ward a draft első köréből, de az elmúlt évekhez képest, most gyengébbnek hat ez a D#. Összességében remek ez a 49ers, de nem gondolom, hogy lenyomják a csoport éléről a Seahawkst, sőt, érdemes hátrafelé tekintgetni.

Érdemes, ugyanis az a Cardinals szeretne a főcsoportban meghatározó szerepet betölteni idén, aki tavaly 10-6-tal sem jutott rájátszásba. Más kérdés, hogy mi a realitás. A realitás az szerintem, hogy erre idén vajmi kevés esély lesz. Tavaly a védelem volt a csapat erősebb része, de idén elég szépen meggyengültek. A két tackle gyáros LB közül Dansby Clevelandbe költözött, míg Washington egy éves eltiltást kapott, így hatalmas űrt hagytak maguk mögött. A falból Dockett térdsérülés miatt hiányzik majd egész évben, így tavalyhoz hasonlóan, a nagy öreg, John Abraham lehet az egyszemélyes pass rush. A secondary üde színfoltja volt tavaly Mathieu, aki ACL szakadás után épülget, így tőle sem remélhető a tavalyi extra teljesítmény. Az offense vezére Carson Palmer továbbra is, aki ugyan jó, de valahogy sosem jönnek neki össze a dolgok. Fitzgerald személyében van top célpontja és Ellington személyében minőségi futója a backfielden, mégsem hiszem, hogy maradandót alkotna az általa dirigált támadósor.

A divízió negyedik tagja a Rams, amely tavaly 7-9-et produkált, de idén szerintem nincs ennyi a csapatban. Főleg úgy, hogy a franchise vezére, Sam Bradford egész évre kidőlt. Így a kezdő QB a Texans-szal tavaly befürdő Keenum vagy az eddigi backup irányító, Hill lesz. Nem jó kilátások. A támadófal viszont ligaelit, Jake Longgal, Saffoldal és az idei draft második választottjával, Greg Robinsonnal. Így működhet a futás és RB poszton jól is áll a csapat, Stacyvel és Cunninghammel. A baj csak annyi, hogy a sok futáshoz előny kell, hátrányban illik a passzjátékot erőltetni. Ahhoz, hogy előny legyen pedig kell egy komoly védelem, amihez néhány ember adott, néhány meg nagyon nem. A Quinn-Jake Long DE páros extra a ligában, míg az LB sorban Ogletree és Laurinaitis is jó teljesítményre képes. A védőfal közepén Donald érdemel még említést, ha újoncként remek szezont fut, akkor a D-line rendben, ha nem, akkor a védőfal közepe lukas lesz. Az igazi gond, hogy nincs miőségi LB a deepth charton és a secondary is siralmas. Egyszóval a Rams idén sem játszik januárban. A nyugati divizió erősorrendje szerintem nagyjából változatlan, a Seahawks picit jobban néz ki, mint a 49ers, míg a másik két csapat közel azonos. Megismétlődhet a tavalyi végeredmény, maximum a Rams beelőzi a Cardinalst.

NFC North


Az NFC északi divíziójában négy közel azonos képességű csapat harcol az egyik, (egyetlen?) playoff helyért. A Packers-t Aaron Rodgers személye emeli ki a többiek közül, így velük kezdeném. A 45. SB MVP-je nélkül ez a Packers nem ugyanaz, mint vele, így a legfontosabb az ő egészsége. A fal nem a legjobb, így idén is számos ütés vár Rodgersre. Az elmúlt szezonhoz hasonlóan nagy segítségére lehet azonban a Lacy-Starks futótandem, valamint a Nelson-Cobb WR duó. Az offense nagyon príma tehát a wisconsini kisvárosban. Nézzük a védelmet. B.J. Raji egész évre kidőlt, NT poszton így akadhatnak gondok. Az LB sort az ősi rivális Bearstől érkező Peppersszel erősítették meg, míg safety posztra a draft első körében érkezett Clinton-Dix. A CB poszt mélysége irigylésre méltó, de egy olyan divízióban, ahol Megatron, Marshall vagy éppen Jennings várja az elkapásokat, ez szükségszerű is. A tavalyi 8-7-1 csak Rodgers sérülése miatt jött össze, idén több győzelemnek örülhetnek majd a sajtfejűek.

A több győzelem divízióelsőséget jelentene, melynek elérésében szerintem a Lions lesz a legkomolyabb rivális. Tavaly 7-5-ről, zsinórban négy zacskóval csúsztak le a playoffról, idén hasonló baki nem fér bele. Stafford remek kis irányító, de nehezen bírja a nyomást. Idén többek közt Calvin Johnson, a Seahawksszal SB győztes Tate, Durham, Pettigrew, a táncosokat megszégyenítő Fauria és az idei első körös választásuk, Ebron közül választhat játszótársat, ez elég kell, hogy legyen. Emellett pedig Bush és Bell futásai repíthetik az offenset. A védelem legnagyobb erőssége, hogy Suh és Fairley is új szerződésért játszik, így Isten óvja a divízió irányítóit. A védőfal szélén Ansah terrorizál majd, szóval a D-line rendben van, de az LB sor és a secondary hagy némi kívánni valót maga után. Ez döntő lehet, mikor Rodgers „szétpasszolja” őket. Jöjjenek a macik.

A Bearsnél tavaly a védelem gyengélkedése volt szembetűnő, nem ehhez szoktak a szeles városban. Ennek orvoslására a csapat megszerezte Jared Allent, a Vikings legendáját és Lamarr Houstont a falba. Mindketten a pass rusht hivatottak javítani. A gond azonban továbbra is a futás ellen lesz, az LB sor nem igazán tudta megoldani tavaly ezt a dolgot és nem is erősödtek. A secondary nevek alapján rendben van, első körös pickjük (Fuller) is ide érkezett. Cutler tavaly 5 meccsen sérült volt, ha egészséges marad, jó dolgok is kisülhetnek az offense részéről. Forte személyében elit futójuk van, a Marshall-Jeffery-Bennett elkapásra hivatott triónál pedig kevés jobb van a ligában. A special team Hester távozásával azonban alaposan meggyengült. Az ősszel Chicagóban program program hátán lesz, így az első 10 héten mindössze háromszor játszanak a Soldier Fielden, utaznak többek közt a 49ershez, a Patshez vagy épp a Packershez. Ez nagy gondot okozhat.

Tavaly a csoport utolsó helyén végzett a Vikings, kérdéses idén várható e előrelépés. Peterson személyében a liga legnagyobb sztárfutója játszik a vikingeknél, de egy fecske nem csinál nyarat. Szükség lenne egy jó Qb-ra, Bridgewater ezért érkezett a draftról, de egyelőre Cassell őrzi kezdő pozícióját. A másodéves Patterson igazi playmaker, nagy dolgokra hivatott. Ha valakiről a legendás elkapó, Greg Jennings, aki szintén a Vikings erőssége azt nyilatkozza, hogy „Egy napon majd azt mesélem a gyermekeimnek, hogy együtt játszottam Cordarelle Pattersonnal”, akkor arra oda kell figyelni. Az offense, a Qb poszt bizonytalanságát leszámítva sokra hivatott. A védelemben minden poszton akad jó játékos, de összességében ez a védelem nem meggyőző. Allen távozása fájó veszteség, az újonc Barr nagy nyomás alatt kell, hogy ezt az űrt betöltse. Amennyiben időben megtalálják az ideális Qb-t és a D# vezérei (Wootton, Greenway, Munnerlyn) jól muzsikálnak, meglepetést szerezhetnek, ha nem így lesz, marad a divízió utolsó helye. Minden extrém körülményt kiiktatva, az NFC észak esélyese a Packers, de a maradék három csapat bármely tagja okozhat fejfájást Rodgerséknek.

Képek forrásai: fieldgulls.com es allgbp.com

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik