F1: Wolff megvédte a Mercedes döntését; Hamilton rosszul lett a dobogón

Vágólapra másolva!
2021.08.02. 11:50
null
Hamilton orvosi ellátásra szorult a Magyar Nagydíj után (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff megosztotta, mi vezetett ahhoz, hogy Lewis Hamilton egyedül állt fel a rajtrácsra az újraindításnál, illetve beszélt versenyzője rosszullétéről is.

 

Küzdelmes versenyen van túl Lewis Hamilton, aki hiába rajtolhatott pole pozícióból, és maradt ki az első kanyarban történt tömegbalesetből, a piros zászlós szakasz után a mezőny végéről volt kénytelen visszakapaszkodni azok után, hogy az újabb felvezető kör végén egyedül őt nem hívták ki a bokszba száraz pályára alkalmas gumikért.

36. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 30., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:17.555
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:17.012
JÚLIUS 31., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:16.826
Időmérő: 1. Hamilton 1:15.419
AUGUSZTUS 1., VASÁRNAP
A verseny: 1. Ocon, 2. Vettel, 3. Hamilton
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 29., 15.00Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 5., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 12., 15.00
Olasz Nagydíj, Monza

A rajtrácsra második alkalommal egyedül felálló brit ezt követően egészen a harmadik helyig küzdötte vissza magát, majd Sebastian Vettel utólagos büntetésének értelmében a második pozícióba léphetett előre – igaz, az egyelőre kérdéses, hogy eredményes lesz-e az Aston Martin fellebbezése.

Az viszont biztos, hogy a hétszeres világbajnokból sokat kivett a futam: már az interjúknál is szemmel láthatóan rosszul érezte magát, majd a dobogón még a pezsgősüveg felemelése is nehézséget okozott a számára, és az ünneplés utáni fotózkodáshoz is csak Esteban Oconba kapaszkodva tudott felállni a pódium felső fokára.

A Mercedes a ceremónia után közölte, versenyzőjük szédült és kimerült volt, ezért kellett orvosi segítség neki, aminek következtében ki kellett hagynia néhány interjút is. A csapatfőnök, Toto Wolff ugyanakkor gyorsan jelezte, nincs komoly gond, és inkább elővigyázatosságból küldték a csapatorvoshoz.

Ennek a hőséghez lehet köze, valamint annak, hogy a versenyen rengeteg előzést kellett bemutatnia és kimerült. Rendben lesz, de jobb biztosra menni, mint később sajnálkozni.”

A sajtótájékoztatóra később már csatlakozó brit aztán elárulta, azóta vannak egészségügyi problémái, mióta tavaly felgyógyult a koronavírusból, és a mostani rosszullétet is ennek tudta be. „Eléggé szédültem, és a dobogón hirtelen elhomályosult minden. Talán csak a dehidratáltság miatt, de ilyet még nem tapasztaltam. Valami ehhez hasonló történt Silverstone-ban is, de ezúttal sokkal rosszabb volt.”

Tulajdonképpen egész évben küzdök az egészségem megőrzéséért azok után, ami múlt évben történt velem. Ez egy küzdelem. Nem nagyon beszéltem még erről senkivel, de azt hiszem, eléggé elhúzódott. Emlékszem, hogy milyen hatásai voltak. Teljesen máshogyan bírom az edzéseket azóta, és sokkal jobban elfáradok.”

Noha Hamilton akár nyerhetett is volna, ha van még néhány kör, a brit bevallotta, örült, hogy nem tartott tovább a verseny, majd azt is elmondta, nagyon élvezte a Fernando Alonso elleni csatát. „Visszanézve egészen lenyűgöző és fantasztikus volt. Olyan jó lenne, ha az autók szorosabban követhetnék egymást, és nagyon izgatott vagyok a jövő évi szabályok miatt. Remélhetőleg javítanak a helyzeten. Általánosságban véve nagyon nehéz előzni és követni az előtted haladót ezen a pályán, és különösképpen az utolsó szektorban okoz ez nehézséget, de azért voltak nagyszerű kerék a kerék elleni csaták. Egyszer a szó szoros értelmében is, de erről nem akarok többet beszélni.”

„Amikor egy kétszeres világbajnok ellen csatázol… Talán ellene az egyik legnehezebb, de fair. Azt mondanám, hogy csak kicsit volt túl a határon.”

Az Alpine spanyol pilótájával folytatott küzdelem ugyanakkor a Mercedes döntése mellett teljesen kiálló Wolff szerint elvette tőlük a lehetőséget a győzelemtől. „Száz százalékig ez volt a helyes döntés, és kiállok mellette. Végső soron határozatot kell hoznod, és meg kell ítélned, hogy elég száraz-e a pálya, vagy sem. Azt gondoltam, egy kör alatt nem száradhat fel ennyire, de el kell fogadnunk, hogy így alakult. A döntés ugyanakkor helyes volt. Kiszámoltuk, hogy csak a hatodik helyre tért volna vissza, ha kihívjuk a bokszba. Most már okosabbak vagyunk, de ez van.”

„A döntésünktől függetlenül is nyerhettünk volna. Rengeteg időt vesztettünk Fernando mögött, ezzel nyerte meg a versenyt Esteban. És ez jó."

A Magyar Nagydíjat követően Hamilton az egyéni összetettben, míg a Mercedes a konstruktőri tabellán vette át a vezetést a fő riválistól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik