F1: Verstappen elégtételt vett, Leclerc pedig meglepődött a Ferrari tempóján

Vágólapra másolva!
2021.06.27. 20:49
null
Max Verstappen szerint sikerült visszavágniuk a Mercedesnek (Fotó: AFP)
Szezonbéli negyedik győzelmét aratta Max Verstappen a Stájer Nagydíjon. A Red Bull versenyzője úgy érzi, ezzel visszavágtak a Mercedesnek a barcelonai versenyen történtekért. Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast egyre jobban aggasztja az osztrák rivális erőfölénye, Charles Leclerc azonban pozitívan csalódott a Ferrari versenytempójában Spielbergben. Sergio Pérez sajnálja, hogy a futam végén nem sikerült elkapnia Bottast, de Verstappenhez hasonlóan neki sincs sok oka a panaszra a Red Bull teljesítményét illetően.

 

Egymás után a negyedik győzelmét aratta a Red Bull, s Max Verstappen is ennyi diadalnál tart idén. A holland versenyző az akarata szerint kontrollálta a spielbergi futamot, és úgy érzi, kellő elégtételt vettek a Mercedesen a Spanyol GP hajrájában történtekért.

„Fontos volt, hogy kellően jó legyen a rajtom, majd az első etap arról szólt, hogy kíméljem a gumikat – emlékezett vissza Verstappen. – Észrevettem, hogy a tempóm még ekkor is igen jó volt, és ez nem feltétlenül volt így az előző versenyeken. Keményen dolgoztunk ezen, és ez ma kifizetődött. Amikor aztán a kemény gumikra váltottunk, eléggé élveztem a vezetést. Persze nem mehetek bele a részletekbe, de mindig biztosnak kell lenned abban, hogy az abroncsaid kitartanak a verseny legvégéig. Barcelonában ez nem így volt, ma viszont a Mercedes nem tudta tartani velünk a lépést a tempót illetően sem. Ha van némi tempóelőnyöd, akkor jobban tudod alakítani a köridőket, és ez sokat segít a gumikon, mert a mostaniak nagyon érzékenyek a kicsúszásokra, a blokkolásokra és a hasonló dolgokra. Nagyon gyorsan túlmelegednek, szóval manapság mindent ők döntenek el.”

Verstappen nem sok esélyt adott Lewis Hamiltonnak arra, hogy valamilyen módon elé kerüljön a futamon. A hétszeres világbajnok egyelőre nem tudja, mi állhat a Mercedes lemaradása mögött, de abban biztos, hogy gyorsan fejlődniük kell.

2. STÁJER NAGYDÍJ
JÚNIUS 25., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:05.910
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:05.412
JÚNIUS 26., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:04.369
Időmérő: 1. Verstappen 1:03.841
JÚNIUS 27., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 4., 15.00 Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 18., 16.00Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 1., 15.00
Magyar Nagydíj, Mogyoród

„Magányosan éreztem magam a versenyen. Próbáltam tartani a lépést, de nyilván több fejlesztésen estek át az előző futamok alatt, szóval képtelen voltam közel maradni. Nem tudom, hol veszítünk időt folyamatosan, de a Red Bull hosszú etapjai jobbak, és mindig sikerül egy-egy újabb jó körrel kirukkolniuk. Sokat veszítünk az egyenesekben, de legalább sikerült szereznünk ma néhány pontot. Találnunk kell némi pluszteljesítményt, és nem tudom, hogy a hátsó szárnyon kell javítanunk, vagy az erőforrást kell fejlesztenünk, de bármiről is legyen szó, előrébb kell lépnünk” – szögezte le Hamilton.

Jól kihasználta a Mercedes a Red Bull hibáját a bokszutcában, és Valtteri Bottas Sergio Pérez elé tudott kerülni az első kerékcserékkor. Bár Bottasnak az utolsó méterekig aggódnia kellett amiatt, hogy talán elveszítheti a harmadik pozíciót Pérezzel szemben, végül dobogóra tudott állni a Red Bull Ringen. A finn versenyző viszont egyre jobban tart a véleménye szerint a Mercedesnél egyértelműen gyorsabb riválistól.

„Nagyon gyorsak, nagyjából három tizedmásodperccel vannak előttünk, ez pedig túl sok – mondta Bottas. – Sok munka vár ránk, ha azt szeretnénk, hogy a mi autónk legyen a gyorsabb. Ma legalább az egyiküket sikerült legyőznünk. Jól reagáltunk, és eléjük tudtunk kerülni, amikor hibáztak a kerékcserénél. Ez persze jó, de többet kell nyújtanunk a következő hétvégén. Nehéz belegondolni jelenleg, hogyan alakulnak majd a dolgok a későbbiekben. A Red Bull eddig mindenhol nagyon gyors volt. El kell fogadnunk, hogy most előttünk járnak, és a csapatnak motivációként kell ezt felhasználnia. Checo a futam végén nagy nyomást helyezett rám, szóval ha tartani akarjuk velük a lépést, akkor jobban kell bánnunk a gumikkal.”

Akár dobogóra állhatott volna Sergio Pérez Spielbergben, ám csak utolérnie sikerült a nála egy kerékcserével kevesebbet teljesítő Bottast a futam legvégén. A Mercedesnek egyébként akkor sikerült az elé vágás, amikor Pérez első bokszkiállásánál a Red Bull szerelői kissé lassan cserélték le a gumikat a 11-es rajtszámú négykerekűn. Pérez szerint sajnos néha megesik ez ilyen, de jól döntött a csapata, amikor másodszor is kihívta.

„Úgy gondolom, helyesen cselekedtünk. Azt hittük, hogy hamar le tudjuk dolgozni a hátrányt, de sajnos nem így alakult – árulta el a mexikói pilóta. – Kár érte, ráadásul még balszerencsések is voltunk előtte a lassú kerékcserével. A srácok hihetetlenül dolgoznak ebben az évben, ma viszont buktunk kicsit a hibán. Néha így mennek a dolgok, a lágy gumik rosszabbul működtek, mint arra számítottunk. Jó helyzetben vagyunk, most már csak megfelelően össze kell hozni a tényezőket.”


A rajtot követően Pierre Gaslyval ütközött Charles Leclerc, ami a francia versenyének a véget jelentette, s bár Leclerc tovább tudott menni, hamar meg kellett látogatnia a bokszutcát, így sok időt veszített rögtön a futam legelején. A Ferrari versenyzője azonban sok szép előzést bemutatva a hetedik helyen látta meg a kockás zászlót Spielbergben – nem véletlen, hogy a nézők megválasztották „A nap versenyzőjének”.

„Az első kör után nagyszerűen alakult a verseny a számunkra – emlékezett vissza Leclerc. – Nagyon gyorsak voltunk, az első körben történtek viszont megakadályoztak abban, hogy ennél többre legyünk képesek. Valószínűleg a mai volt az egyik legjobb teljesítményem az F1-ben, ha nem nézzük a futam legelejét. Már nagyon várom a következő hétvégét. A mai nap nagyon különleges, hiszen régen fordult elő ezt megelőzően, hogy ilyen jó volt a versenytempónk, és ezt nagyon jó volt látni.”

A STÁJER NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 1:22.18.925
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 35.743 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Mercedes 46.907 mp h.
4. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 47.434 mp h.
5. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 1 kör h.
6. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 1 kör h.
7. Charles Leclerc monacói Ferrari 1 kör h.
8. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
9. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1 kör h.
10. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
11. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
12. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
13. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1 kör h.
14. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1 kör h.
15. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
16. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 2 kör h.
17. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 3 kör h.
18. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 3 kör h.
KIESETT MEGTETT KÖR
George Russell brit Williams-Mercedes 36
Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Max Verstappen 4 7 7 2 156
2. Lewis Hamilton 3 6 7 3 138
3. Sergio Pérez 1 2 7 - 96
4. Lando Norris - 2 8 - 86
5. Valtteri Bottas - 4 5 2 74
6. Charles Leclerc - - 6 - 58
7. Carlos Sainz Jr. - 1 6 - 50
8. Pierre Gasly - 1 6 - 37
9. Daniel Ricciardo - - 6 - 34
10. Sebastian Vettel - 1 3 - 30
11. Fernando Alonso - - 5 - 19
12. Lance Stroll - - 5 - 14
13. Esteban Ocon - - 4 - 12
14. Cunoda Juki - - 3 - 9
15. Kimi Räikkönen - - 1 - 1
16. Antonio Giovinazzi - - 1 - 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 252
2. Mercedes 212
3. McLaren-Mercedes 120
4. Ferrari 108
5. AlphaTauri-Honda 46
6. Aston Martin-Mercedes 44
7. Alpine-Renault 31
8. Alfa Romeo-Ferrari 2
9. Williams-Mercedes 0
10. Haas-Ferrari 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik