H. L.
2023.09.28 11:43 Frissítve: 2023.09.28 13:19

F1: Pérez hisz benne, hogy jövőre harcba szállhat a bajnoki címért

A Formula–1-es Red Bull mexikói versenyzője, Sergio Pérez bevallotta, mentáltréner segítségét kérte, de már jobban érzi magát, és hisz benne, hogy jövőre harcba szállhat a világbajnoki címért.

Pérez szakemberhez fordult (Fotó: AFP)

 

 

Noha Sergio Pérez az idény elején nagyon közel került a csapattársához, Max Verstappenhez, és négy nagydíjat követően mindkettejük neve mellett két győzelem állt, a mexikói teljesítménye azóta látványosan visszaesett, sorozatban ötször búcsúzott az időmérő második szakaszában, nemegyszer összetörte az autót, és hat fordulóval a vége előtt már 177 pont a lemaradása az egyéni vb-összetettben.

37. JAPÁN NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 22., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.647
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.688
SZEPTEMBER 23., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.267
Időmérő: 1. Verstappen 1:28.877
SZEPTEMBER 24., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Piastri
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 8., 19.00Katari Nagydíj, Loszaíl
Október 22., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros

A mexikói a De Limburgernek adott interjújában elmondta, a visszaesés hátterében részben az állt, hogy a Red Bull egyre inkább elkezdett távolodni az ő vezetési stílusától, ami önbizalomvesztéshez vezetett, és belekerült egy negatív spirálba. 

Az idénykezdetkor tökéletesen illet hozzám az autó. De az autók az év során alakulnak. Miamit követően lejtmenet következett. Más lett a kocsi, ami nem passzolt hozzám annyira. Aztán néhányszor nem sikerült továbbjutnom a Q3-ba, és csökkent az önbizalmam. Ennek eredményeként már a vezetés sem ment olyan jól. Nyáron sokat szenvedtem. Eleinte a bajnoki címért csatáztam, de májustól kezdve ez megváltozott. Egy ponton nem jutottam tovább a Q2-ből, ami nagyon nehéz volt, hiszen egy élcsapatnál vezetsz, és gyorsan megnő a nyomás rajtad, hogy teljesíts.”

„De nem adtam fel, továbbra is keményen dolgoztam a mérnökeimmel, hogy megoldást találjunk. Akkor jött vissza az önbizalmam, amikor tudatosítottam magamban, hogy önerőből nyertem versenyeket az idén. Már ki merem jelenteni, hogy újra százszázalékos vagyok, és meggyőződésem, hogy a következő évben újra esélyem lehet a világbajnoki címre" – jelentette ki az egyéni összetettben második helyen álló versenyző még a pocsékul sikerült szuzukai versenye előtt, majd bevallotta, mentáltréner segítségét kérte, miután úgy érezte, a rosszul alakuló nagydíjak a magánéletére is hatással vannak. 

„A Formula–1 az én sportágam, az életem, a szenvedélyem, ám ha a munkában ilyen nehéz időszakot élsz meg, nehéz vidámnak lenned otthon a feleségeddel és a gyerekeiddel. Alkalmaztam egy mentáltrénert,mert a családom megérdemli, hogy legyen otthon egy jókedvű édesapa. A tréneremmel közösen dolgoztunk azon, hogy önmagam legjobb verziója lehessek otthon, valamint versenyzőként is. Ennek eredményeképp újra pozitív tudtam lenni. Harminchárom éves vagyok, de még mindig tanulok minden egyes nap a pályán, és azon kívül is. Részben ezért sem fogok sosem belefáradni a Formula–1-be. Egészen csodálatos, hogy még mindig mennyit ad nekem ez a sportág.” 

Bár a rossz teljesítménye tükrében egyre inkább felerősödtek azon híresztelések, hogy a 2024 végéig szóló szerződését sem töltheti ki, és jelenleg szinte biztosra vehető, hogy 2025-ben nem a „vörös bikák" színeiben fog versenyezni, Pérez elmondta, örülne, ha a Red Bullnál zárhatná le a pályafutását. 

„Nagyon hálás vagyok a Red Bullnak, hogy megadta a lehetőséget, hogy egy élcsapatnál versenyezzek. Végső soron én nem a saját versenyzőprogramjukból jöttem. Nagyszerű lenne, ha náluk fejezhetném be a pályafutásomat, de nem könnyű ennek a csapatnak a pilótája lenni. A Red Bull másképp működik, mint a legtöbb alakulat, de ezért is ilyen sikeres.”

2023.11.26 11:56:14

F1 nemzetisport.hu

A háromszoros világbajnok idei 19. győzelmét aratta • A dobogóra még Leclerc és Russell állhatott fel.

2023.11.25 13:28:08

F1 nemzetisport.hu

A holland mögött Leclerc és Piastri zárt az első hármasban, míg az ötödik Norris hibázott a gyors körében.

2023.11.25 11:05:57

F1 nemzetisport.hu

A britet a McLaren párosa követte, míg Sainz az utolsó helyet foglalta el a 3. edzésen Abu-Dzabiban.

2023.11.24 12:19:12

F1 nemzetisport.hu

A monacóit Norris és Verstappen követte a két piros zászlós szakaszt is hozó edzésen.

2023.11.24 10:05:24

F1 nemzetisport.hu

A Mercedes britje 288 ezreddel előzte meg az Alonsó helyét elfoglaló brazilt, míg a harmadik Ricciardo lett.