Az év versenye: Verstappen nyert, Vettel a 2., a Mercedes nullázott

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2019.07.28. 14:29
A holland Max Verstappen nyerte meg a kaotikus Német Nagydíjat, így idei második, pályafutása hetedik futamgyőzelmét aratta – ezzel Juan Pablo Montoyát, René Arnoux-t és Daniel Ricciardót beérve a 37. helyen áll a vonatkozó örökranglistán. A második a 20. helyről induló német Sebastian Vettel lett, a dobogó harmadik fokára pedig az orosz Danyiil Kvjat állhatott fel. A rendkívül peches futamot teljesítő Lewis Hamilton a 11. helyen zárt, csapattársa, Valtteri Bottas a falnak csapta az autóját, ahogyan a ferraris Charles Leclerc is.

Verstappen nyerte meg a kaotikus Német Nagydíjat (Fotók: AFP)
Verstappen nyerte meg a kaotikus Német Nagydíjat (Fotók: AFP)
Verstappen nyerte meg a kaotikus Német Nagydíjat (Fotók: AFP)
Verstappen nyerte meg a kaotikus Német Nagydíjat (Fotók: AFP)
Verstappen nyerte meg a kaotikus Német Nagydíjat (Fotók: AFP)

 

Szakadó esőben készülődött a mezőny a Német Nagydíj rajtjára, és a start előtt úgy tűnt, egy darabig nem is csillapodik az égi áldás. Emiatt a versenyzők a biztonsági autó mögött indultak el a felvezető körre, és a megszokott állórajt helyett a safety cart követve teljesítették az első néhány kört.

Ez azonban csak a futam felvezetése volt, ugyanis a mezőny ezután állórajttal kezdhette meg a versenyt. Lewis Hamilton jól kapta el a rajtot, Max Verstappen kerekei kipörögtek, és több pozíciót veszített. Ennek azonban épp az ellenkezője történt Kimi Räikkönennel, aki feljött a harmadik helyre. Valtteri Bottas követte a csapattársát másodikként. Sebastian Vettel a mezőny végén hat pozíciót javított az első kanyarokban, de a csapattársa, Charles Leclerc is négy versenyzőt utasított maga mögé a startnál.

A versenyzés azonban nem tartott sokáig, a harmadik körben ugyanis Sergio Pérez falnak csapta az autóját, ami miatt vissza kellett küldeni a pályára a biztonsági autót. A mezőny nagy része, kihasználva a szinte ingyen kerékcsere adta lehetőséget, bejött a bokszutcába. Hamilton számára jól alakultak a dolgok, és a bokszkiállás után is meg tudta tartani a vezetést.

Leclerc-t azonban veszélyesen engedte ki a Ferrari a kerékcseréje után, és majdnem összeütközött Romain Grosjeannal. Csapata hibája miatt a monacóit elkezdték vizsgálni a sportfelügyelők, de végül nem sújtották büntetéssel, majd a Ferrarinak rónak ki valamit a futam után.

64. NÉMET NAGYDÍJ
JÚLIUS 26., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Vettel 1:14.013
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:13.449
JÚLIUS 27., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Leclerc 1:12.380
Időmérő: 1. Hamilton 1:11.767
JÚLIUS 28., VASÁRNAP
Futam: 1. Verstappen, 2. Vettel, 3. Kvjat
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 4., 15.10
34. Magyar Nagydíj
Szeptember 1., 15.10 64. Belga Nagydíj
Szeptember 8., 15.10
70. Olasz Nagydíj

Kevin Magnussen nem állt ki a biztonsági autós fázis alatt, így Hamilton mögött, a második helyen találta magát az újraindításnál, amely egyébként jól sikerült Hamilton számára, aki maradt az élen. Magnussen viszont folyamatosan veszítette a pozíciókat, mígnem ő is megjárta a bokszutcát. Ezután az állás az első ötben a következő volt: Hamilton, Bottas, Verstappen, Leclerc és Hülkenberg.

A 15. körben Daniel Ricciardo autójában megadta magát a Renault-motor. Az ausztrál félreállt a pálya szélén, emiatt be kellett vetni a virtuális biztonsági autót. A versenyzők ismét megrohamozták a bokszutcát. A korlátozás ezúttal sem tartott sokáig, ám az újraindítás után előbb Leclerc, majd Carlos Sainz Jr. is megcsúszott az utolsó kanyarban.

A monacói korrigálni tudott, Sainz azonban alig tudott megállni a fal előtt, de nála sem történt baj. A 22. körben Magnussen vállalta be először a száraz pályára alkalmas gumikat, pedig az újabb eső érkezése még mindig igencsak esélyes volt. Ennek ellenére Vettel autójára is lágy gumik kerültek fel nem sokkal később, majd Verstappen közepes keveréket kapott a következő körben.

A holland szerint azonban ez nem volt jó ötlet, és arra panaszkodott a csapatrádión, hogy neki is lágyakat kellett volna kapnia. Meg is csúszott a kivezető köre után, de Lando Norris rosszabbul járt. A McLaren újonca technikai probléma miatt állt félre a pályán – ismét be kellett vetni a virtuális biztonsági autót.

Éppen csak az után, hogy ez a korlátozás véget ért, jöhetett a valódi safety car, Leclerc ugyanis nem tudott korrigálni ezúttal, falnak csapta a Ferrariját a 17-es kanyarban. Ekkor már megérkezett az újabb eső, így azok, akik slick gumikra váltottak, mehettek vissza a bokszutcába újabb kerékcserére. Hamilton is kihajtott, miután a bejárat előtti kanyarban letörte autója első szárnyát, de már csak szabálytalanul, a füvön átvágva tudta meglátogatni a bokszot. Emiatt elkezdték vizsgálni, és később meg is kapta a büntetését, egész pontosan öt másodpercet.

 

Az újraindításkor Verstappen állt az élen, és ez a következő körökben nem is változott. A hollandot Nico Hülkenberg követte a második helyen, Hamilton az ötödik helyen állt ekkor. A brit pilótát azonban ismét elkezdték vizsgálni a sportfelügyelők – ez alkalommal azért, mert túl lassan ment a biztonsági autó mögött.

Hülkenberg nagyszerű versenyt futott, de a 41. körben vele is csúnyán kibabrált a 17-es kanyar, megcsúszott, az autóját pedig a gumifal állította meg. Ismét jöhetett a biztonsági autó, és ezúttal kissé több időt töltött a pályán.

Az újraindítás után egyre szárazabb lett a pálya, így sokan ismét száraz gumikra váltottak. A nagy káosz után továbbra is Verstappen vezetett, Hamilton viszont sokat veszített, mert letöltötte az öt másodperces időbüntetését. A brit ráadásul később a pályán is keresztbe csúszott, és az 56. körben már csak a 15. volt.

A Mercedes számára azonban nem ért véget a rémálom – az 58. körben Bottas csapta falhoz az autóját, így egyre valószínűbb volt a Mercedes nullázása a pontokat illetően. Mint már sokszor ezen a futamon, ekkor is megjelent a pályán a biztonsági autó.

A sokadik újraindítás jól sikerült Verstappen számára, míg Vettel megkezdte a felzárkózást az ötödik helyről. Előbb Sainz, majd Stroll és Kvjat mellett is elment, amivel a második helyre jött fel – az utolsó pozícióból!

Verstappen viszont már messze volt a német számára, így a holland győzelme nem forgott veszélyben – a Red Bull versenyzője megnyerte a kaotikus futamot Vettel és Kvjat előtt. Pontot szerzett továbbá Stroll, Sainz, Albon, Räikkönen, Giovinazzi, Grosjean és Magnussen. A Mercedes a tavalyi Osztrák Nagydíj után nullázott ismét, így viszont Hamilton előnye nem csökkent Bottasszal szemben.

A mezőny legközelebb hazánkba látogat – a Magyar Nagydíjat a jövő héten rendezik meg a Hungaroringen.

FRISSÍTÉS: Raikkönent és Giovinazzit utólag 30 másodperces büntetéssel sújtották szabálytalan rajt miatt, így Hamilton mégis szerzett két pontot a Mercedesnek, ráadásul Kubica is kapott egy pontot, ami a Williams első bajnoki egysége 2019-ben. Bővebben itt.

NÉMET NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.
Max Verstappen
holland
Red Bull-Honda
2.Sebastian VettelnémetFerrari7.333 mp h.
3.Danyiil KvjatoroszToro Rosso-Honda8.305 mp h.
4.Lance StrollkanadaiRacing Point-Mercedes8.966 mp h.
5.Carlos Sainz Jr.spanyolMcLaren-Renault9.583 mp h.
6.Alexander AlbonthaiföldiToro Rosso-Honda10.052 mp h.
7.Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari16.838 mp h.
8.Kevin MagnussendánHaas-Ferrari18.765 mp h.
9.Lewis HamiltonbritMercedes19.667 mp h.
10.Robert KubicalengyelWilliams-Mercedes24.987 mp h.
11.George RussellbritWilliams-Mercedes26.404 mp h.
12.Kimi Räikkönen*finnAlfa Romeo-Ferrari42.214 mp h.
13.Antonio Giovinazzi*olaszAlfa Romeo-Ferrari43.849 mp h.
14.Pierre GaslyfranciaRed Bull-Honda3 kör h.
FELADTÁKmegtett körök
Valtteri BottasfinnMercedes56
Nico HülkenbergnémetRenault39
Charles LeclercmonacóiFerrari27
Lando NorrisbritMcLaren-Renault25
Daniel RicciardoausztrálRenault13
Sergio PérezmexikóiRacing Point-Mercedes1
* plusz 30 másodperc szabálytalan rajt miatt
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁKGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZ.L. K. P.*
PONT
1. Lewis Hamilton79102
225
2. Valtteri Bottas29102
184
3. Max Verstappen24112162
4. Sebastian Vettel5101
141
5. Charles Leclerc592120
6. Pierre Gasly82
55
7. Carlos Sainz Jr.748
8. Danyiil Kvjat 16
27
9. Kimi Räikkönen

7
25
10. Lando Norris422
11. Daniel Ricciardo422
12. Kevin Magnussen
3
18
13. Lance Stroll
418
14. Nico Hülkenberg
4
17
15. Alexander Albon415
16. Sergio Pérez313
17. Romain Grosjean
3
8
18. Antonio Giovinazzi11
19.
Robert Kubica


1
1
*: A futam leggyorsabb köréért járó pluszpont
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes409
2. Ferrari261
3. Red Bull-Honda217
4. McLaren-Renault70
5. Toro Rosso-Honda42
6. Renault39
7. Racing Point-Mercedes31
8. Haas-Ferrari26
9. Alfa Romeo-Ferrari
26
10. Williams-Mercedes1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik