F1: nem sok esély van a fejvédő keret 2017-es bevetésére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.08. 17:45
null
A fejvédő keret ma Vettel Ferrariján
Kevés az esély arra, hogy 2017-ben bevetik a pénteken Sebastian Vettel Ferrariján bemutatott módosított fejvédő glóriakeretet. Bár ez a verzió nagy előrelépés az előzőhöz képest, több tervezőmérnök is felhozott olyan lehetőségeket, amelyek a keret ellen szólnak.

Az új keret rúdjai keskenyebbek, elhelyezkedésük magasabb és tágabb a tavasz elején Barcelonában bemutatott változatnál, amely már eleve nem zavarta a versenyzőket a kilátásban. Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója elmondta, hogy amíg egy oldalra eldőlő fej már biztosan nem ütközne bele, egy frontális ütközésnél előrecsukló bukósisak még nekiütődne. Ahhoz, hogy ezt is biztonsággal kizárják, két centiméterrel előrébb kellene tolni a keret elejét.

Az FIA szerint a töréstesztek eredményei egyébként minden tekintetben kedvezőek, de a csapatok találtak kifogásolható részleteket. A Red Bull rámutatott, hogy Felipe Massa 2009-es hungaroringi rugós balesetének a glóriakerettel a legjobb esetben is ugyanaz lett volna a következménye, mint a nélkül. A rosszabb verzió, hogy a rugó a váz tetejéről lefelé pattanva a pilóta mellkasát találja el.

A Ferrari és a Force India az oldalirányú ütközésektől tart. Ebben az esetben az oldalról érkező autó orra vagy padlólemeze beakadhat a keretbe, amely egyenesen a versenyző feje felé irányítaná az alkatrészt.

„Nem kérdés, hogy ebben az esetben ki járna rosszul: a pilóta vagy a padlólemez. Utóbbi gyakorlatilag guillotine-ként funkcionálna" – mondta Andy Green, a Force India technikai igazgatója.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, a glóriakeret bevetését úgyis megszavaztatják a nagyobb csapatok műszaki vezetőiből álló testülettel (ez a stratégiai bizottság), amelynek tagjai jelenleg nem hajlanak az igenre. Az elutasító határozat már júliusban megszülethet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik