F1: Lehetne másképp is – Leclerc, Verstappen és Vettel a büntetőpontokról

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.09.28. 13:36
null
Verstappen szerint túl szigorú volt Hamilton eredeti büntetése (Fotó: AFP)
Max Verstappen, Sebastian Vettel és Charles Leclerc egyetért abban, hogy a Formula–1 nem megfelelően alkalmazza a büntetőpontok kiosztását.

 

7. OROSZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 25., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:34.923
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:33.519
SZEPTEMBER 26., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:33.279
Időmérő: 1. Hamilton 1:31.304
SZEPTEMBER 27., VASÁRNAP
A verseny: 1. Bottas, 2. Verstappen, 3. Hamilton
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 11., 14.10Eifel Nagydíj, Nürburgring
Október 25., 14.10
Portugál Nagydíj, Portimao
November 1., 13.10Emilia Romagna-i Nagydíj, Imola

Bár Valtteri Bottas aratott győzelmet az Orosz Nagydíj versenyén, a vasárnap nem róla, hanem a harmadik helyen befutó Lewis Hamiltonról szólt. A brit versenyző a startot megelőzően kétszer is rossz helyen végezte el a rajtpróbáját, aminek következményeként a sportfelügyelők kétszer 5 másodperces, vagyis összességében 10 szekundumos időbüntetéssel sújtották, illetve eredetileg kiosztottak neki két büntetőpontot is, amivel a mercedeses nagyon közel került az egyfutamos eltiltáshoz.

A versenyt követően azonban jött a váratlan fordulat: a sportfelügyelők, miután megtudták, hogy a britnek csapatrádión engedélyezték a rossz helyen elvégzett rajtpróbát, úgy döntöttek, visszavonják a büntetőpontokat, s helyette a gárdát sújtják 25 ezer eurós pénzbírsággal.

A brit ellenfelei még a büntetőpontok törlése előtt nyilatkoztak arról, hogy nem értenek egyet a büntetőpontok kiosztásának módjával, s kezdeményezték, hogy a következő megbeszélésen napirendre kerüljön a téma.

Ez kissé szigorú. Ha balesetet okozol, az más, de úgy gondolom, a büntetés már eleve elég fájdalmas volt Lewis számára – kezdte Max Verstappen a futam utáni sajtótájékoztatón – Nem tudom pontosan, mennyit kapott. Kettőt? Kicsit szigorú. Így már tíz van neki. Rendben, nem jó helyen állt meg, azonban egyáltalán nem helyes ezért büntetőpontokat osztogatni. Már szankcionálták a versenyen, szóval nem volt értelme még büntetőpontot is adni. Gyanítom, a legközelebbi megbeszélésen elő fog kerülni a téma, meglátjuk, hogy valami történik-e" – fejezte ki nemtetszését a holland.

Ha valami tényleg őrült manővert csinálsz, és veszélyesen vezetsz a pályán, akkor indokoltak a büntetőpontok. Azonban ha átléped a sebességhatárt a bokszutcában, vagy valami kisebb szabálysértést követsz el, azért talán nem kellene büntetőpontokat osztani" – mondta már a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, akivel egyetértett csapattársa, Charles Leclerc is.

Nem hiszem, hogy Lewis az idén tett volna bármi rosszat. Talán van jobb módja is a büntetőpontok kiosztásának. Nem tudom, ez nem az én feladatköröm, az FIA talán felülvizsgálja" – osztotta meg a gondolatait a monacói.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik