F1: Hamiltont kizárták a brazíliai időmérőről – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.11.13. 17:47
null
Hamilton (jobbra) és Verstappen (középen) harca a pályán kívül is folytatódik (Fotó: DPPI)
A két vb-aspiránsnak, Lewis Hamiltonnak és Max Verstappennek is jelenése volt a sportfelügyelőknél a Sao Pauló-i Nagydíj időmérőjét követően. Előbbi hátsó szárnya nem felelt meg a technikai szabályoknak, míg utóbbi a sportszabályzat ellen vétett, amikor pont a vizsgálaton később fennakadó elemet fogta meg kézzel a parc fermé alatt. Hosszas várakozás után először a holland ügyében született döntés, a pilóta pénzbírságot kapott a tapogatásért, míg a fő riválist kizárták az időmérőről.

 


1. SAO PAULÓ-I NAGYDÍJ
NOVEMBER 12., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:09.050
Időmérő: 1. Hamilton 1:07.934
NOVEMBER 13., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Alonso 1:11.238
Sprintkvalifikáció: 20.30–21.00
NOVEMBER 14., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 305.909 km) rajtja: 18.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
November 21., 15.00Katari Nagydíj, Lusail
December 5., 18.30Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
December 12, 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

Mint ismert, a sportfelügyelők beidézték Lewis Hamiltont a Sao Pauló-i Nagydíj időmérőjét követően, mert Mercedese fennakadt egy technikai ellenőrzésen.

A problémát a DRS jelentette, hiszen a hátsó szárny két eleme hiába felelt meg a minimális távolságra vonatkozó előírásoknak, nyitott állapotban a megengedettnél nagyobb szöget zárt be, vagyis meghaladta a maximális 85 millimétert, ami előnyt jelenthetett számára az egyenesben.

A meghallgatás közép-európai idő szerint 23 óra 15 perckor kezdődött, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a döntést azonban elnapolta arra hivatkozva, hogy további bizonyítékokra vár, amik reggelnél előbb nem lesznek elérhetőek.

Nem sokkal később aztán újabb fordulat történt, ugyanis a szövetség beidézte a bajnoki riválist, Max Verstappent is, aki megsérthette a parc fermé-szabályokat. A vb-összetettet 19 pontos előnnyel vezető pilóta az egyik néző által készített videofelvétel tanúsága szerint a kvalifikációt követően kézzel hozzáért Hamilton hátsó szárnyához, amivel nemcsak a sportszabályzat ide vonatkozó pontja ellen vétett, de a manipuláció gyanúját is felvetette.

 

KÉRDÉSEK A MERCEDES HÁTSÓ SZÁRNYA KÖRÜL
Érdekesség, hogy az Auto Motor und Sport értesülései szerint a Red Bull pont az időmérő előtt intézett kérdéseket az FIA-hoz a Mercedes hátsó szárnyával kapcsolatban, mert azt feltételezte, hogy az egyik elem 260 km/h-s sebesség feletti tempónál lefelé billen, s ezzel növeli a kocsi végsebességét. Fontos megjegyezni, hogy az osztrák alakulat nem a DRS-re tett panaszt, sőt források szerint arra gyanakszik, hogy gyártási hibára vagy egyéb technikai problémára vezethető vissza az, hogy a megengedettnél nagyobb volt a rés Hamilton hátsó szárnyán.

A fő vetélytársa mögött a második helyen végző hollandnak közép-európai idő szerint 13 óra 30 perckor volt jelenése a sportfelügyelők előtt, a nagyjából negyedóráig tartó megbeszélés után azonban már nem érkezett hír Hamiltonék hatvan perccel később kezdődő újabb meghallgatása előtt, amelyet már nem zártak ilyen rövidre, hiszen a csapat képviselői körülbelül egy órát töltöttek el a döntéshozókkal.

Ítélet ugyanakkor már nem született a második edzés kezdetéig, sőt azt követően is tovább folytatódott a várakozás Interlagosban.

Először Verstappen ügyében született döntés szűk 20 perccel 18 óra előtt, a holland versenyzőre 50 ezer eurós pénzbírságot szabtak ki a tapogatózásért. Az indoklás szerint a sportfelügyelők megtekintették a szurkolói videókat, valamint a bokszutca ipari kamerájának, a 14-es, a 33-as, a 44-es és a 77-es autó kamerás felvételeit, amelyek tiszta képet festettek arról, hogy pontosan mi történt, illetve igazolták, hogy a Red Bull-os nem tett kárt a hátsó szárnyban, s annak egyetlen eleme sem mozdult el, amikor hozzáért.

A pénzbírság értelmében Verstappen tehát megtarthatja a pozícióját, s ha Hamilton komolyabb büntetést kap, akkor ő vághat neki az élről a 20 óra 30 perckor kezdődő sprintkvalifikációnak.


 

Nem sokkal később aztán biztossá vált, hogy Verstappen valóban megörökli az első rajtkockát, hiszen az FIA közölte, technikai szabályok megsértése miatt utólag kizárja Hamiltont az interlagosi időmérőről. A szövetség az indoklásában ugyanakkor kiemelte, hogy a csapat jó ideje használja már ezt a specifikációt, eddig valamennyi alakalommal átment a teszteken, és fel sem merült annak a gyanúja, hogy csalni próbált.

A brit a szankció következtében az utolsó, vagyis a 20. helyről kezdheti meg a sprintkvalifikációt, s 24 köre lesz arra, hogy minél jobban felzárkózzon. Fontos ugyanakkor megjegyzni, hogy bárhol is végez, a motorelemcseréért járó 5 helyes rajtbüntetése a vasárnapi versenyre vontakozik, így azt a mai eredményéhez adják hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik