F1: Christian Horner szerint értéktelen volt Hamilton győzelme

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.07.18. 20:39
null
Hamilton ünneplése nem tetszett Verstappennek (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton aratott győzelmet a Formula–1-es Brit Nagydíj versenyén azt követően, hogy az első körben ütközött Max Verstappennel, amiért tíz másodperces időbüntetést is kapott. A balesetről természetesen mindenkinek megvan a véleménye: a brit szerint a riválisa nem hagyott neki elég helyet, míg a holland azt nehezményezte, hogy a mercedeses ünnepelt, miközben ő még kórházban volt. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner eközben úgy érzi, teljesen értéktelen Hamilton győzelme.

 

Lewis Hamilton visszavágásra készült a szombati sprintkvalifikáción elvesztett csata után, így nagy elánnal támadta a rajtot követően az élről induló Max Verstappent. Kettejük párharca nagy csattanással zárult, miután a brit eltalálta a Copse-ban a Red Bullt, amely nagy sebességgel csapódott neki a gumifalnak. Noha a Mercedes is sérült, Hamiltonnak sikerült besorolnia a vezetést megszerző Charles Leclerc mögé, s mivel a versenyt rövidesen piros zászlóval is megszakították, a szerelők rendbe tudták hozni a W12-est a folytatásra.

72. BRIT NAGYDÍJ
JÚLIUS 16., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:27.035
Időmérő: 1. Hamilton 1:26.134
JÚLIUS 17., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:29.902
Sprintkvalifikáció: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Bottas
JÚLIUS 18., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Leclerc, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 1., 15.00
Magyar Nagydíj, Mogyoród
Augusztus 29., 15.00Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 5., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort

A címvédőt 10 másodperces időbüntetéssel sújtották a sportfelügyelők, azonban ez sem vetette túlságon vissza: először Lando Norrist utasította maga mögé, majd Valtteri Bottast is lehagyta, aki csapatutasításra húzódott félre.

Hamilton 12 körrel a vége előtt kezdhette meg a felzárkózást Leclerc-re, akit a 49. körben ért utol, majd az 50. körben meg is előzött, aminek révén pályafutása 99. győzelmét aratta, és 8 pontra megközelítette Verstappent az egyéni összetettben.

„Mindent beleadtam az elmúlt hetekben, sok időt töltöttem el a gyárban is, hiszen azon voltunk a srácokkal, hogy még több teljesítményt hozhassunk ki az autóból. Hihetetlenül büszke vagyok rájuk, hogy folyamatosan keményen dolgoznak, annak ellenére is, hogy volt egy kis hullámvölgyünk” – kezdte a brit, majd kitért a balesetre, valamint arra is, hogy jogosnak érzi-e a szankciót.

„Igyekszem mindig kimérten megközelíteni a dolgokat, különösképpen a Verstappennel vívott csatámat, hiszen ő nagyon agresszív. Ma is ott voltam mellette, és egyáltalán nem hagyott nekem helyet. Attól eltekintve, hogy egyetértek-e a büntetéssel, vagy sem, tudomásul veszem, és továbbra is keményen dolgozom. Olyan mentalitással mentem, hogy ma semmi sem állhat az utamba."

Noha Hamilton Verstappent is felelősnek látta, a Red Bull védelmébe vette a hollandot, és keményen nekiment a britnek. Az RB tanácsadója, Helmut Marko arról beszélt, hogy eltiltaná Hamiltont, míg Christian Horner úgy véli, teljesen értéktelen a rivális mai győzelem.

Ennek nem így kellene lennie. Max 51 G-s balesetet szenvedett, Lewisnak hétszeres világbajnokként nem kellene ilyen manővereket végrehajtania. Szerencsére Max nem sérült meg, ez a mai legnagyobb eredményünk. Elővigyázatosságból végeztek el teszteket rajta. Remélem, Lewis nagyon elégedett magával. Betette belülre a kerekét egy olyan kanyarban, amiről ő is tudja, hogy abban nem lehet. Még nem is volt előrébb. Ez a bajnokság egyik legnagyobb tempójú kanyarja. Lewisnak bőven elég tapasztalata van ahhoz, hogy tudja, ez elfogadhatatlan.”

„Csalódott vagyok, hogy egy ilyen kaliberű versenyző ilyesfajta manőverbe kezdett. Veszélyes volt, kétségbeesettnek tűnt. Ez egy értéktelen győzelem. Nem érdekel, hogy Lewis mit mond. Nyugodtan végezzétek a saját elemzéseiteket, és vonjátok le a következtetést. Ez nem volt nagy büntetés.”

A balesetről a versenyen ötödikként célba érő Daniel Ricciardo is elmondta a véleményét, a McLaren ausztrálja szerint Hamilton túl merész volt, de az ilyen balesetek hozzátartoznak a versenyzéshez.

Nem volt túl szép a végkifejlet, de egy ilyen nagy tempójú kanyarban könnyen történhet nagy bukás, és amikor ezekben a nagy tempójú kanyarokban egymás mellett versenyzel, mind a ketten vesztetek az aeróból, különösképpen Lewis, aki előtt némileg még ott volt Max piszkos levegője is. Mind a ketten kicsit merészek voltak. Lewis túlságosan is, főleg az adott tapadási viszonyokat figyelembe véve, egyszerűen belecsúszott Maxba. Egyáltalán nem volt szándékos, ilyen az autók aero jellege, csak kicsit többet kell engedned, de én biztosan nem fogok nekiállni ítélkezni, és azt mondani, hogy ezt vagy azt kellett volna tennie.”

„Egész évben keményen csatáznak egymással, most sajnos összejöttek, és szerencsétlen módon pont ilyen nagy baleset lett belőle. De a lényeg az, hogy Max jól van. Igazság szerint ez az egész eset kicsit hasonlít arra, ami George (Russell) és Carlos (Sainz Jr.) között történt. Az első körben voltunk, amikor még kissé hidegek a gumik is, az ilyen dolgok megesnek a versenyzésben. De együttérzek Maxszal. Ez az utolsó kanyar, amiben balesetet akarsz szenvedni. Láttam, ahogy elsétált a kocsitól, de hallottam, hogy kórházba szállították további vizsgálatokra. Bízom benne, hogy jól van.”

 

A balesetet követően Max Verstappen a közösségi oldalain üzent először, a holland tiszteletlennek nevezte a vetélytársát. „Örülök, hogy jól vagyok! Nagyon csalódott vagyok, hogy így kitett a versenyből. A kiosztott büntetés rajtam semmit sem segített, és egyáltalán nem mutatja meg, hogy Lewis milyen veszélyes manővert hajtott végre a pályán. Az, ahogy ünnepelte a győzelmét – miközben én még a kórházban voltam –, tiszteletlen és sportszerűtlen volt, de továbblépünk.”

Hamilton egyébként még közvetlen a baleset után érdeklődött rádión Verstappen hogylétéről, akkor a csapat annyit közölt vele, hogy a holland jól van és kiszállt az autóból.

A BRIT NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:58:23.284
2. Charles Leclerc monacói Ferrari 3.871 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Mercedes 11.125 mp h.
4. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 28.573 mp h.
5. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 42.624 mp h.
6. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 43.454 mp h.
7. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1:12.093 p h.
8. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1:14.289 p h.
9. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1:16.162 p h.
10. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1:22.065 p h.
11. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1:25.327 p h.
12. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
13. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
14. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1 kör h.
15. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
16. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 1 kör h.
17. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 1 kör h.
18. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 1 kör h.
KIESETT MEGTETT KÖR
Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 40
Max Verstappen holland Red Bull-Honda 0
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Max Verstappen 5 8 9 4 185
2. Lewis Hamilton 4 7 9
3 177
3. Lando Norris - 3 10 - 113
4. Valtteri Bottas - 6 8 3 108
5. Sergio Pérez 1 2 8 - 104
6. Charles Leclerc - 1 8 - 80
7. Carlos Sainz Jr. - 1 8 - 68
8. Daniel Ricciardo - - 8 - 50
9. Pierre Gasly - 1 7 - 39
10. Sebastian Vettel - 1 3 - 30
11. Fernando Alonso - - 7 - 26
12. Lance Stroll - - 6 - 18
13. Esteban Ocon - - 5 - 14
14. Cunoda Juki - - 4 - 10
15. Kimi Räikkönen - - 1 - 1
16. Antonio Giovinazzi - - 1 - 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 289
2. Mercedes 285
3. McLaren-Mercedes 163
4. Ferrari 148
5. AlphaTauri-Honda 49
6. Aston Martin-Mercedes 48
7. Alpine-Renault 40
8. Alfa Romeo-Ferrari 2
9. Williams-Mercedes 0
10.Haas-Ferrari 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik