H. L. 2020.03.17 14:00 Frissítve: 2020.03.17 14:13

F1: a Red Bull motor nélkül maradhatott volna Ausztráliában

Egyre több részlet lát napvilágot az F1-es idénynyitó törlése kapcsán, és úgy tűnik, a vezetők döntése komoly vitát előzhetett meg a Red Bull és a Honda között, hiszen a felek nem értettek egyet az indulást illetően.

A Red Bull versenyezni akart, a Honda nem (Fotó: AFP)

 

Mint ismert, a McLaren visszalépését követően 12 óra telt el a melborune-i versenyhétvége törléséig, s bár eddig is lehetett tudni, hogy nagy volt a fejetlenség, nemrég kiderült, a helyzet nemcsak a csapatokat és a versenyzőket osztotta meg, hanem egyes alakulatok még a motorbeszállítójukkal sem értettek egyet.

A Red Bull ugyanis mindenképpen szeretett volna versenyezni Ausztráliában, mint ahogyan az Alpha Tauri is a futam megtartása mellett voksolt, ám a Honda egyértelműen kijelentette, nem kíván részt venni a nagydíjon, így a két gárda hiába kardoskodott a versenyzés mellett, motor nélkül maradhattak volna. Az F1 vezetőségének a döntése így akár egy komoly vitát is megelőzhetett az osztrákok és a japánok között.

„Mi készen álltunk a versenyzésre. Egy eset volt a paddockban, és már mindannyian ott voltunk, így legalább megrendezhettük volna a szabadedzéseket, hogy aztán újra értékelhessük a helyzetet, és meghozzuk a végső döntést – mondta a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko, aki azt is megosztotta, azért tartott ilyen sokáig a hivatalos állásfoglalás ismertetése, mert több csapat többször is meggondolta magát. – Ahogy tudom, a szervezők és az egészségügyi szervek is rábólintottak a futamra" – tette hozzá, ám azt már nem említette, hogy hiába akartak versenyzi, akár erőforrás nélkül is maradhattak volna.

„Azt akarjuk, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a világjárványra, ez sokkal fontosabb, mint a Formula–1. Örülünk, hogy a FIA és az F1 arra a döntésre jutott, hogy elhalasztja az ausztrál versenyt. Meg kell oldódnia a helyzetnek, mielőtt folytatjuk. Nem volt egyszerű Markóval beszélni, hiszen senki sem tudhatta, mikor versenyezhetünk legközelebb. Azonban nem vontuk bele a Red Bullt a döntésbe, Belsőleg határoztunk úgy, hogy nem akarunk versenyezni, aztán közöltük velük" – jelentette ki a japán motorgyártó ügyvezető igazgatója, Jamamoto Maszasi.

2021.01.11 19:50:58

F1 ZSOLDOS BARNA

Michael Schumacher utódját látták benne, ám Vettel és a Ferrari kapcsolata katasztrofális véget ért.

2020.12.27 09:28:00

F1 ZSOLDOS BARNA

Rekordok, furcsaságok, megvalósult álmok, nagy győzelmek és főleg egy csodás megmenekülés története.

2020.12.24 22:53:38

F1 TÓTH ANITA

Hazánk egyetlen Formula–1-es pilótája háromgyerekes apaként már óvatosabban nyomja a gázpedált.

2020.12.22 22:26:36

F1 MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Formula–1 jövője és a következő generáció miatt fontos, hogy legyenek olyan nevek, amelyek felkeltik a nézők érdeklődését. Márpedig a Schumacher név ilyen, függetlenül attól, hogy érdekli őket az F1 vagy sem.

2020.12.13 11:51:00

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Bottas és Hamilton is dobogóra állhatott • Pérez kieséssel búcszott a Racing Pointtól.