H. L.
2023.03.23 14:59 Frissítve: 2023.03.23 17:42

F1: a McLaren megvált a technikai igazgatójától; a Ferraritól érkezik erősítés

A Formula–1-es McLaren csapata hivatalos közleményben erősítette meg, hogy megvált technikai igazgatójától, James Keytől, valamint leigazolta a Ferrari korábbi vezető tervezőjét, David Sanchezt.

A McLaren komoly átszervezéseket jelentett be a borzalmas évkezdés után (Fotó: AFP)

 

 

A McLaren a vártnál jóval gyengébben kezdte a 2023-as bajnokságot, és két verseny után továbbra is pont nélkül áll. Az előző évet az ötödik helyen záró wokingiak a csalódáskeltő nyitány után arra jutottak, hogy tovább folytatják az átszervezéseket csapaton belül, aminek részeként átalakították a technikai részlegük struktúráját, és azonnali hatállyal megváltak az alakulathoz 2019-ben csatlakozó James Keytől, aki a technikai igazgató posztját töltötte be. 

Az elküldött szakember feladatkörét három specialista vette át, ugyanis a változtatás részeként mostantól nem egyetlen ember fog felelni a technikai részlegért. A házon belül előléptetett Neil Houldey (mérnöki és tervezési osztály) és Peter Prodromou (aerodinamika) mellett a Ferrari távozó vezető tervezője, David Sanchez (autókoncepció és teljesítmény) fogja alkotni a triót, amely közvetlenül a csapatfőnöknek, Andrea Stellának fog jelenteni. Sanchez a korábbi szerződése értelmében 2024. január 1-jén csatlakozhat a wokingiakhoz.

„Először is szeretnék köszönetet mondani Jamesnek a kemény munkájáért és az elhivatottságáért a McLarennél eltöltött ideje alatt, és minden jót kívánok neki a jövőre nézve. Ami a folytatást illeti, eltökélt vagyok, és arra összpontosítok, hogy visszavezessem a csapatot az élmezőnybe. Amióta átvettem a csapatvezetői szerepet, azt a feladatot kaptam, hogy stratégiai megközelítést alkalmazzak, és lefektessem az alapokat, amikre a következő években építhetünk” – jelentette ki a gárda élére a télen kinevezett csapatfőnök, aki kiemelte, hogy az új struktúra átláthatóságot és hatékonyságot biztosít a technikai részlegen belül. 

A wokingi alakulat emellett további átszervezéseket is bejelentett, melynek keretein belül többek között Giuseppe Pesce Prodromou jobbkeze lesz az aerodinamikai részlegen, míg Piers Thynne operatív igazgatóként tevékenykedhet tovább. 

2023.06.04 12:17:41

F1 nemzetisport.hu

Pérez a negyedik helyig kapaszkodott fel, míg Leclerc pont nélkül maradt Spanyolországban.

2023.06.03 14:01:26

F1 nemzetisport.hu

Leclerc, Pérez és Russell sem jutott be a Q3-ba – utóbbi ráadásul a csapattársával ütközött.

2023.06.03 11:20:05

F1 nemzetisport.hu

Verstappen az utolsó edzést is behúzta, ám a mezőny dolgát némi eső és egy félbeszakítás is nehezítette.

2023.06.02 18:04:24

F1 nemzetisport.hu

A holland mögött Alonso és Hülkenberg alkotta az első hármast.

2023.06.02 15:14:13

F1 nemzetisport.hu

A holland 17 századdal előzte meg Alonsót, míg a Ferrari kiszorult az első ötösből.