F1: Mindenki másnál jobban megérdemeltük volna a győzelmet – Alonso

Vágólapra másolva!
2023.12.12. 12:01
null
Alonsónál csak a Red Bull párosa állt többször dobogón 2023-ban (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Aston Martin kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso úgy érzi, csapata mindenkinél jobban megérdemelte volna a győzelmet a 2023-as idényben.

 

 

Az Aston Martin bőven a várakozásokon felül teljesített az idény elején, hiszen Fernando Alonso révén hatszor ért fel a dobogóra az első nyolc nagydíj során. Noha a csapat teljesítménye az év előrehaladtával visszaesett, és a másodikról az ötödik helyre csúszott hátra a konstruktőri bajnokságban, így is sikerült két pozíciót javítania az előző évhez képest, és összességében 225 ponttal (!) szerzett többet, mint 2022-ben.

A kétszeres világbajnok eközben Charles Leclerc-rel pontazonossággal negyedikként végzett az egyéni vb-összetettben, és összesen nyolc pódiummal zárta az évet. Nála többször kizárólag a Red Bull pilótapárosa, Max Verstappen (21) és Sergio Pérez (9) szerzett több top 3-as eredményt. Ugyan a nyolc alkalomból csak háromszor lett második, míg a mclarenes Lando Norris hat ízben is másodikként szelte át a célvonalat, a spanyol úgy érzi, alakulata mindenkinél jobban megérdemelte volna a győzelmet 2023-ban.

„Úgy vélem, elérhető lett volna. Talán Monacóban voltunk hozzá a legközelebb. Talán ha valamikor más lett volna a gumiválasztásunk, esetleg ha Zandvoortban más pozícióból kezdek az újraindításnál. Megvoltak a lehetőségeink, és úgy hiszem, mindenki másnál jobban megérdemeltük volna az idén a győzelmet" – jelentette ki, majd kitért az év közbeni formahanyatlásra is.

Csak pozitívumokat látok, és ezek a küzdelmek részei az utazásnak. Nagyon erősen kezdtünk, az autó meglepően versenyképes volt, még minket is váratlanul ért ez a mértékű előrelépés az előző évhez képest. Olyan helyzetben találtuk magunkat, amire talán nem voltunk felkészülve: a Mercedesszel és a Ferrarival harcoltunk, olyan istállókkal, amelyek hozzá van szokva ahhoz, hogy az élen küzdenek, miközben mi az idény előrehaladtával kissé elvesztünk az autó fejlesztése szempontjából. Még nem vagyunk azon a szinten, és vesztettünk a versenyképességünkből is, de tizenkét hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy ilyen évet fogunk zárni."

„Tisztán emlékeszem, milyen volt az első benyomásom a kocsiról tavaly az idényzárót követő teszten Abu-Dzabiban, ha valaki akkor azt mondta volna nekem, hogy ilyen eredményeket fogunk elérni, nem hittem volna neki."

A 2023-as idényben egyetlen alkalommal maradt alul versenykörülmények között a Red Bull, Szingapúrban a Ferrari diadalmaskodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik