F1: Alonso idén misztikus zónában volt; jövőre nyerne az Aston Martinnal

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.12.19. 14:41
null
Alonso úgy érzi, sok mindent feláldozott az F1-ért, de nem bánja (Fotó: X/AstonMartinF1)
Az Aston Martin kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso értékelte csapata és saját idei teljesítményét, elmondta, miért volt különleges a Monacói Nagydíj, hogyan tudja még mindig fenntartani a motivációját, mit tanult 2023-ból, és milyen elvárásai, valamint céljai vannak a következő idényt tekintve.

 

 

Fernando Alonso a 2001-es Ausztrál Nagydíjon mutatkozott be a Formula–1-ben, és az idei év bezártával összesen két világbajnoki címet, 32 futamgyőzelmet, 106 dobogós helyezést, illetve 22 pole pozíciót szerzett. A mezőny rangidős versenyzője hosszú idő után az egyik legeredményesebb idényét teljesítette, hiszen amellett, hogy nyolc alkalommal ünnepelhetett a pódiumon, 2013 óta először végzett az első ötben az egyéni vb-összetettben.

A kétszeres vb-első csapata honlapján tekintett vissza a 2023-as idényre, mesélt a nehézségekről, arról, miként tartja fenn a motivációját, hogyan kezeli a nehezebb időszakokat, mit visz magával az idei évből, és hogy mire számít 2024-ben.

Alonsót meglepte, hogy ilyen sikereket ért el az idén. „Hihetetlen év volt. Tizenkét, sőt tíz hónappal ezelőtt, amikor bemutattuk a versenygépet, nem számítottunk rá, hogy ilyen helyzetben leszünk. Hihetetlen utazás volt. Az ARM23-as a kezdetektől fogva gyors volt, de ez nagyon megerőltető és versenyképes sport, így folyamatosan fejlesztenünk kell az autót, és továbbra is a teljesítményre kell összpontosítanunk. Nagyon intenzív évünk volt."

„Az idény előtti teszten volt néhány pillanat, amikor azt gondoltam, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Aztán elérkezett az első futam, és olyan versenyképesek voltunk, mint azt a tesztek sugallták, és dobogóra állhattunk. Eltöltött az az érzés, hogy itt a lehetőség számomra és a csapat számára, hogy valami nagyot érjünk el. A projekt életre kelt. Varázslatos volt."

Nem minden csapatváltás fizetődött ki a hosszú karrierje során, de az Aston Martinnal nem várt sikereket ért el. „Nagyon boldog voltam. Nagyon szerencsésnek éreztem a döntést. Az F1-ben sosincs kristálygömböd, amivel megjósolhatnád, mi történik a következő idényben, de amikor hozol egy döntést a csapatváltásról, és hirtelen dobogós helyekért harcolsz, az az egyik legjobb érzés. Úgy érzem, talán jobban élvezem, mint valaha, és más hangulatban megyek a versenyekre."

„Ez javarészt a csapatnak köszönhető, mivel nagyon fiatal és lelkes team vagyunk, és nagyon jó a hangulat a garázsban, valamint a silverstone-i gyárban is. Az új gyárkomplexum óriási motivációt jelent, megtestesíti a csapat céljait. Emellett a tapasztalatomnak köszönhetően tudom, mi fontos, és mi kevésbé az, valamint tisztában vagyok vele, mire fordítsam az energiámat, és hol takarékoskodjak vele. Fontos, hogy a vasárnapi eredményre összpontosítsunk, de arról is gondoskodni kell, hogy jó legyen a csapatszellem, illetve a hangulat a garázsban. Minden részét élvezem a munkának."

A kétéves kihagyásnak fontos szerepe van abban, hogy manapság is ilyen motivált. „Két évet távol töltöttem a Formula–1-től 2019-ben és 2020-ban. Feltöltöttem az akkumulátoraimat, és 2021-ben megújult motivációval tértem vissza, ami még mindig friss. Úgy hiszem, a szünet nélkül nehéz lett volna motiváltnak maradni, edzeni és hasonlók. Nagyon versengő személyiség vagyok, szeretem magam előtt kitűzni a célokat. Végső soron nyerni akarok, mint ahogyan mindenki más is, de még akkor is, amikor ez nem tűnik valószínűnek, megvannak a személyes kihívások. Az első ötösben végezni, akár dobogóra állni, rengeteg motivációt ad."

Alonso sok mindent feláldozott a Formula–1-ért, de nem bánja. „Természetesen áldozatokat hozol. Néha tudatában vagy annak, amikor meghozod ezeket, máskor csak öt év elteltével szembesülsz vele. Ez lehet olyan dolog, amit szívesen csinálnál, vagy a család és a barátok, akikkel nem találkozol olyan gyakran, mint szeretnéd. Nagyon családcentrikus vagyok, imádok időt tölteni a szeretteimmel. Azt hittem, az életem ezen pontján már lesz családom, gyermekeim, és minden, ami ehhez tartozik, és most itt vagyok negyvenkét évesen gyerek nélkül. Ugyanakkor ezzel egy időben azt csinálom, amit szeretek. Azt csinálom, amiben a legjobb vagyok. Soha nem próbáltam mást az autósporton kívül. Szóval amikor reggel tükörbe nézek, elégedett vagyok azzal, aki vagyok, és azzal, amit csinálok. Sok mindent feláldoztam az F1-ért, de nem bánom."

Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack a Monacói Nagydíjat emelte ki fénypontként, szerinte Alonso akkor olyan eltökélt volt, amihez foghatót még sosem látott. A versenyző elismerte, valóban más mentális állapotban vezetett a hercegségben.

Bizonyos részletekre jobban fókuszálsz. Vannak hétvégék, amelyeken gondoskodsz róla, hogy minden tökéletes legyen, mert érzed a lehetőséget, tudod, hogy van esélyed valami extra elérésére. De ezt az intenzitást képtelenség néhány napnál tovább fenntartani, mert felemésztené az összes energiádat. Én valamennyi hétvégén próbálom elérni, néha jobban odafigyelsz, máskor kicsit kevésbé. Monacóban talán egy kis extrát nyújtottam, de ezt nem lehet minden egyes alkalommal. Az F1 intenzív közeg, sok feladatod van a pályán, és azon kívül is. A tapasztalatom segít ennek a kezelésében. Tudod, mi a fontos, és mi kevésbé az."

Alonso már sokkal jobban be tudja osztani az idejét és az energiáját. „Amikor fiatal vagy, hibákat követsz el. Mindent megpróbálsz megcsinálni, mindenhol megpróbálsz jelen lenni, de ez nem tudod megtenni, majd a maximumot nyújtani, és százszázalékosnak lenni, amikor eljön a vezetés ideje. Minden eddiginél jobban szabályozom az időmet. Tudom, hogy mi van rám hatással, mi szívja le az energiámat, és igyekszem a lehető leghatékonyabb lenni. Egészen más életet élek hétfőtől csütörtökig, majd csütörtöktől vasárnapig. Olyan, mintha két különböző személy lakna a testedben, a hét elején átlagos negyvenkét éves férfi vagyok, majd csütörtöktől vasárnapig egy nagyon koncentrált versenyző."

Év közben az Aston Martin teljesítménye visszaesett. A kétszeres vb-első elismerte, hogy nehéz időszakot éltek át, de úgy érzi, sokat tanultak belőle. „Úgy vélem, nem titok, hogy az ilyen időszakok mindig nehezek. Nincs varázsrecept a motiváció és a boldogság fenntartására. Ebben a sportágban vannak frusztrációk, rossz időszakok, mélypontok, és néha nehezen tudod palástolni a csalódottságodat. De ezzel nincs semmi gond, ez is hozzátartozik a sporthoz és az élethez."

„A mélypontot jelentő hétvégéken az a fontos, hogy megértsd, mi a probléma, mélyrehatóan kielemzed az autót, és azt, hogy mit csinálhattál volna másképp, ha újrafuthatnád az egész hétvégét. Ezek a dolgok csak erősebbé tették az alakulatot, és jó tanulságot jelentettek a jövőre nézve. Ezekből a küzdelmes hétvégékből pozitívumokat viszünk magunkkal. Jó volt látni, hogy a csapat összefogott ennek a célnak köszönhetően."

Alonso elvárásait nem változtatták meg a 2023-as sikerek, de a szeme előtt az első közös győzelem lebeg. „Nem hinném, hogy nagyon változnának, hiszen minden idényben túl sok az ismeretlen, az F1-ben bármi megtörténhet. Amikor pályára hajtasz a téli teszten vagy az első versenyen, kiderül, hogy állsz. Nyitottak vagyunk a bajnoki célok kapcsán, remélhetőleg újra versenyképesek leszünk, rendszeresen pontokért és dobogókért fogunk küzdeni, és talán az első győzelmünkért is harcba szállhatunk. Egy álom lenne, de nem becsülhetjük alá a kihívást. Idén azért múltuk felül a várakozásokat, mert a várakozások alacsonyak voltak. Ezért is éreztük ilyen elképesztőnek a mostani idényt. Ha túl magasak lesznek az elvárásaink – irreálisan magasak –, akkor fennáll a veszélye, hogy épp az ellenkezője fog történni."

A kiindulási helyzet jobb lesz, mint 2023-ban volt.A 2024-es lesz a második évem a csapattal, ami segíteni fog. Rengeteg dologgal nem kell vesződnöm, amire az idei év elején rákényszerültem. Nem kell arcokat párosítanom a nevekhez, nem kell üléspróbát teljesítenem, megtanulni a terminológiát, és minden ehhez hasonlót, hogy beilleszkedjek. Minden könnyebb lesz, és jobban összpontosíthatunk a teljesítményre, az első versenyekre történő felkészülésre már a legelső naptól kezdve. Ezen felül nagyon erős alapokra is építhetünk 2023 után. Amikor megérkezünk a versenyre, a munka a tökéletesítésről fog szólni az előző év tapasztalataira alapozva. A 2022-es kocsi talán nem volt elég jó ahhoz, hogy referenciapontot jelentsen, sok hétvégét nulláról kellett kezdenünk. A következő idény felkészülés szempontjából könnyebb lesz, így jobban figyelhetünk a részletekre."

Alonso a 2012-es mellett a 2023-ast idényt tartja pályafutása legjobbjának. Van néhány pillanat az életedben, a karrieredben, amikor másképpen válsz eggyé az autóval. Nehéz ezt pontosan elmagyarázni, de egy vagy a kocsival, bízol benne, és olyan dolgokat csinálsz, amiről először azt hitted, nem lehetséges. Előzöl vagy csak átmész egy kanyaron olyan módon, ami nem tűnt logikusnak. Aztán azon kapod magad, hogy folyamatosan lehetetlen dolgokat művelsz az autóban. Minden edzésen, időmérőn és futamon. Idén volt néhány olyan teljesítményem, mint 2012-ben, ami abban a bizonyos misztikus zónában volt, amikor olyasmiket csinálsz, amelyek ellentmondanak a fizika törvényeinek. Ez teszi a 2023-ashoz hasonló éveket még jelentősebbé és különlegesebbé az életemben."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik