F1: „Az Aston Martin nem harcol semmiért” – Alonso még nem frusztrált

Vágólapra másolva!
2023.10.31. 17:23
null
Alonso mindössze tizenöt pontot gyűjtött elmúlt hat nagydíjon (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Aston Martin kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso egyelőre nem frusztrált csapata visszaesése miatt. Szerinte az idén már nem küzdenek semmiért, így az sem árnyékolná be remek idényüket, ha a hátralévő versenyeken kiesnének.

 

Fernando Alonso álomszerű rajtot vett az Aston Martinnal, az év első felében hat alkalommal állhatott fel a dobogóra, és sokáig a Red Bull első számú üldözője volt. Az év előrehaladtával viszont jócskán visszaesett a silverstone-iak teljesítménye, a kétszeres vb-első a nyári szünet óta mindössze egyszer, Zandvoortban zárt az első háromban. Az augusztus végi Holland Nagydíj óta megrendezett hat versenyen, valamint a két sprinten azonban mindössze tizenöt pont íródott hozzá a nevéhez, a legutóbbi két eseményen ráadásul a kockás zászlót sem látta meg.

A spanyolnak különösen rosszul alakult a mexikóvárosi hétvége, meglehetősen szenvedett az AMR23-asban, amit jól mutatott, hogy a második szabadedzésen, valamint az időmérő első szakaszában is megforgott. Alonso a vasárnapi rajt előtt önkritikusan fogalmazott, kijelentve: jelenleg nem végez jó munkát a volán mögött, míg az újabb kieséssel záruló versenyt követően arról beszélt, hogy nehéz nagydíjon van túl, de nem frusztrált csapata visszaesése miatt.

3. MEXIKÓVÁROSI NAGYDÍJ
OKTÓBER 27., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:19.718
OKTÓBER 28., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.686
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:17.887
Időmérő: 1. Leclerc 1:17.166
OKTÓBER 29., VASÁRNAP
A verseny:1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 26., 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

„Egyből éreztük, hogy valami gond van az autóval. Meglehetősen lassúak voltunk, Lance-t (Stroll) el is engedtem az elején abban a reményben, hogy a csapat jobb eredményt érhet el. De lassúak voltunk, és nemcsak a versenyen, az egész hétvége nehéz volt számunkra. Olykor a nehézségekből többet tanulsz, mint az ünneplésekből, bízom benne, hogy most is ez fog történni" – magyarázta a futam feladására a padlólemez sérülése miatt kényszerülő spanyol.

„Nyilvánvalóan szeretnénk továbbra is dobogókért harcolni, de sajnos nem vagyunk abban a helyzetben. De nem, nem vagyok még frusztrált, ez hihetetlen idény nekünk. Ha valamennyi fennmaradó versenyen kiesnénk, még akkor is azt mondanám, hogy jó év volt a 2023-as. Persze bízom benne, hogy tudunk fordítani a helyzeten, és szépen tudunk zárni."

„Őszintén, nem harcolunk semmiért. Tanulunk, még ha a bokszutcából is kell rajtolnunk miatta, hiszen úgy sokkal hasznosabb, mintha csak eltöltenénk a hétvégét. A konstruktőri bajnokságban adva van a helyünk, az egyéni összetettben fogunk veszíteni néhány pozíciót. Hihetetlen, hogy a Ferrarik, illetve Lando (Norris) és George (Russell) előtt vagyunk, de el fogjuk veszíteni ezeket a helyezéseket. Nagyon gyors az autójuk, de meglátjuk, hogy mit tehetünk."

„Dolgozunk, amennyire csak tudunk. Szó sincs arról, hogy elégedettek lennénk a helyzettel. Nem ebben a pozícióban akarunk lenni, de közben nagyon keményen dolgozunk azon, hogy megfordíthassuk a helyzetet. Néha többet tanulsz a küzdelmes időszakokból, és most mi nehéz időket élünk. Olyan sok tesztet hajtunk végre, amennyit csak lehet, hogy a lehető legtöbb adatot szolgáltathassuk a silverstone-i gyárnak. Ahogyan korábban is mondtam, remélhetőleg sikerül szépen zárnunk."

Alonso szerint még előreléphetnek az év vége előtt: „Igen, még javulhatunk. Három különböző helyszínre látogatunk el, három eltérő pályára, ami még több adatot biztosít a számunkra. Attól függ, mit nevezünk szép befejezésnek. Hogy dobogókért fogunk harcolni? Nem gondolnám. De lezárhatjuk versenyképesen az évet, és szerintem még megvan a lehetőségünk erre."

Az Aston Martin az ötödik helyet foglalja el a csapatbajnoki tabellán, és noha a McLaren visszaelőzése nem tűnik valószínűnek, a hatodik Alpine nem jelent fenyegetést a silverstone-iak helyezésére. Alonso eközben az ötödik helyet foglalja el az egyéni vb-összetettben – pontazonossággal áll honfitársával, Carlos Sainz Jr.-ral, ám a ferrarist a szingapúri győzelmének köszönhetően elé rangsorolják. A kétszeres világbajnok a hatodik Norrist 14, a hetedik Charles Leclerc-t 17, míg a nyolcadik Russellt 32 ponttal előzi meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik