Hazánk autósportkultúráját dicsérte az FIA elnöke

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 14:32
null
„Az autósportnak nagyon mély kultúrája van ebben az országban” (Fotó: AFP)
Az F1-es nagydíjon dolgozó magyar sportbírókat és hazánk autósportkultúráját dicsérte a Hungaroringen a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem, aki a mezőny esetleges bővítéséről is szót ejtett.

 

A Magyar Nagydíj kapcsán hazánkba látogatott a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem, aki a formula.hu-nak adott interjújában más témák mellett kitért Magyarországgal kapcsolatos élményeire is.

„Az autósportnak nagyon mély kultúrája van ebben az országban, amit jól szemléltet az is, hogy a világ első nagydíját is egy magyar, Szisz Ferenc nyerte meg 1906-ban. Elég csak itt körülnézni ezen a hétvégén, a sportbírók hihetetlenül lelkesek, az autósport iránti szenvedély vezérli őket, és évről évre nagyszerű munkát végeznek. Egyébként 1999-ben jártam az önök országában először, akkoriban magam is aktív versenyző voltam. Emlékszem, lenyűgözött, milyen csodálatos helyre érkeztem. 2009-ben sportfelügyelőként vettem részt az emlékezetes Magyar Nagydíjon, tavaly pedig már a Nemzetközi Automobil-szövetség elnökeként tértem vissza Magyarországra. Kellemesek az emlékek, mindig jól érzem magam önöknél és finomak a magyar ételek is!”

Az FIA elnöke többek között arról is beszélt, hogy az F1-et vezető Stefano Domencialival és a csapatok többségével ellentétben ő igenis támogatja az új istállók csatlakozását a sorozathoz, ha megfelelő hátterű és komolyságú jelentkezők bukkannak fel. A kiválasztási procedúra már gőzerővel zajlik, és a szövetségnél néhány hónapon belül meg is tehetik a bejelentést arról, találtak-e alkalmas jelöltet:

„Nem akarunk senkit sem kizárni anélkül, hogy alaposan átvizsgáltuk volna a beadott pályázatokat. Nagy nevekről és nagy pénzekről van szó. Szerintem a szándéknyilatkozat (ötlete) a helyes döntés volt, a szerződésben pedig ott van, hogy lehet 12 csapat az F1-es mezőnyben. (...) Ha egy csapat érdeklődik, és a szabályaink azt mondják, lehet ennyi istálló, akkor hogyan mondhatunk nemet? Megértem a többi csapat aggodalmát, főleg az anyagi részét, annak elosztását, de én nem azért vagyok itt, hogy bárkit felbosszantsak, hanem azért, hogy a sport számára a helyes dolgot tegyem. Örömmel leülünk mindenkivel és adunk tanácsot, de nem mondhatjuk azt egy nagy csapatnak, amelyik jönni akar az F1-be, hogy menj, és vegyél meg egy istállót, különben nem jöhetsz. Ez szerintem helytelen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik