F1: Nagyobb támogatást kellett volna kapnom a Haastól – Mazepin

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.09. 20:42
null
Nyikita Mazepin szerint a Haas egyáltalán nem bánt vele igazságosan (Fotó: AFP)
Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szerdán a Haastól menesztett Nyikita Mazepin, aki beszélt többek között arról is, hogy a médiából szerzett tudomást a kirúgásáról. Bár az orosz versenyző alapítványt hoz létre a hozzá hasonlóan járó sportolók számára, a jövőjét tovább nehezíti az Európai Unió.

 

Mint ismert, a Haas Oroszország ukrajnai inváziója miatt vált meg a múlt héten a főszponzorától, az Uralkalitól, ez után pedig az istálló orosz versenyzőjének, Nyikita Mazepinnek sem volt maradása – az ülését azóta a Haas korábbi versenyzője, Kevin Magnussen kapta meg. Bár nem sokkal korábban a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) engedélyezte, hogy orosz versenyzők semleges színekben rajthoz álljanak az általa irányított sorozatokban, a Haas mégis azonnali hatállyal elbocsátotta Mazepint.

Az orosz pilóta természetesen nehezen fogadta a menesztését, hiszen igazságtalannak tartotta, hogy a csapata egyoldalúan döntött a jövőjéről, s mint a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatója során elárulta, nem is tájékoztatták őt megfelelően a döntésről.

„Akkor tudtam meg, hogy kirúgtak, amikor megjelent a csapat sajtóközleménye – árulta el Mazepin. – Nagyobb támogatást kellett volna kapnom a Haastól. Nem volt semmilyen jogi indok amögött, hogy felbontották a szerződésemet. Megkönnyebbültem, amikor megtudtam, hogy az FIA engedélyezi, hogy semleges színekben induljunk, így abban reménykedtem, hogy én is versenyezhetek. Végül minden megváltozott, és elveszítettem az álmot, amiért tizennyolc éve dolgoztam.”

Már Mazepin F1-es debütálása sem ment éppen simán, s az orosznak később is sok kritikával kellett szembenéznie a királykategóriában – olykor akár a többi versenyző részéről az agresszív vezetési stílusa miatt. A menesztése után azonban több pilótatársa, köztük Valtteri Bottas, Sergio Pérez, George Russell és Carlos Sainz Jr. is üzenetet küldött Mazepinnek, amelyben kifejezték az együttérzésüket.

Arról, hogy milyen jövő várhat a kirúgott versenyzőre, egyelőre nem tudni, ám Mazepin bejelentette: alapítványt hoz létre „We compete as one” néven. Ezen szervezeten keresztül segíteni szeretne azokon a sportolókon, akiket hozzá hasonlóan a sporttól kívül álló ok miatt menesztettek.

Mazepin jövőjét azonban tovább nehezítheti, hogy az Európai Unió szerdán frissített szankciós listájára ő, illetve az édesapja, Dmitrij Mazepin neve is felkerült. Ezen a listán olyan személyek szerepelnek, akik közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, így velük szemben külön korlátozásokat vezettek be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik