F1: Ez a legveszélyesebb pálya az egész versenynaptárban – Sergio Pérez

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 11:56
null
Sergio Pérez szerint a szaúdi pálya a legveszélyesebb (Fotó: AFP)
A címvédő holland Max Verstappen és a monacói Charles Leclerc szerint a Formula–1-es versenyzők hamarosan ismét megvitatják a múlt hétvégén rendezett, rendkívül ellentmondásos Szaúdi Nagydíj tapasztalatait  – írja az MTI.


„Szerintem egyértelműen ez a legveszélyesebb pálya az egész versenynaptárban” –
mondta Sergio Pérez, a Red Bull mexikói pilótája vasárnap, miután életében először megnyerte az időmérő edzést.

Más versenyzők is panaszkodtak, hogy a pálya bizonyos szakaszai egyáltalán nem beláthatóak, néhány kanyaron pedig túlságosan nagy sebességgel kell áthajtaniuk. A szervezők a tavaly decemberi, első szaúdi futam után már végrehajtottak bizonyos módosításokat az aszfaltcsíkon, de Mick Schumacher látványos és súlyos balesete ismét rávilágított a veszélyekre.

A szombati időmérő edzés második szakaszában a Haas német pilótája körülbelül 270 kilométer/órás sebességgel a falnak csapódott, s noha nem sérült meg, kórházba szállították, és a futamon nem indulhatott.

„Amikor látunk egy ilyen balesetet, némileg megnyugszunk, mert az autók még ilyen sebességeknél is megvédenek minket. Az FIA nagyszerű munkát végzett, nagyon biztonságos pilótafülkéket fejlesztettek ki. De tényleg megéri? – tette fel a költői kérdést a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz Jr.

A pénteki, második szabadedzés a tervezetthez képest 15 perccel később kezdődött, mert a húszi felkelők több helyen, köztük a pályától húsz kilométerre található olajfinomítónál is támadást hajtottak végre. Szombat délelőtt az F1 irányítói és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) bejelentette, hogy a nagydíj hétvégéje az előzetes program szerint folytatódik, majd a versenyzők érdekvédelmi szervezete (GPDA) közölte, hogy tagjai több mint négy órán át, éjszakába nyúlóan egyeztettek a kialakult helyzetről.

A vasárnapi futam után a második helyezett Charles Leclerc úgy fogalmazott, ha megnyugszanak a kedélyek, mindenképpen meg kell vitatniuk újra a történteket. A futamgyőztes Max Verstappen kijelentette, az összes pilótának, a csapatfőnököknek és a vezetőségnek együtt kell tárgyalnia a jövőről.

Szaúd-Arábia 15 évre szóló szerződést írt alá, és a licencdíjak jelentősen hozzájárulnak a Formula–1 tulajdonosa, a Liberty Media bevételeihez. A szaúdi állam tulajdonában lévő Aramco vállalat az F1 egyik főtámogatója, egyben az Aston Martin csapat egyik főszponzora is. A McLaren istállónak a szaúdi állami befektetési alap (PIF) biztosít jelentős forrásokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik