Mégis lehet költségvetés-maximalizálás a száguldó cirkuszban

Vágólapra másolva!
2009.02.28. 14:00
Az Autosport Magazin értesülései szerint a költségvetés-maximalizálás bevezetése lesz az új költségcsökkentő eljárások egyik része, ha a következő hónapban az FIA World Motor Sport Council jóváhagyja. A Nemzetközi Automobil-szövetség pénteki bejelentése után alighanem rengeteg radikális költségvetés-csökkentő eljárásnak nézhetünk elébe a 2010-es idényre, ami segíthet abban, hogy a jelenlegi nem gyári csapatok benn maradjanak a száguldó cirkuszban, valamint elősegítheti új istállók érkezését is.
Max Mosley (jobbra) egy igazságos rendszer létrehozásán fáradozik
Fotó: Imago
Max Mosley (jobbra) egy igazságos rendszer létrehozásán fáradozik
Max Mosley (jobbra) egy igazságos rendszer létrehozásán fáradozik
Fotó: Imago
Max Mosley (jobbra) egy igazságos rendszer létrehozásán fáradozik

„A nehéz gazdasági helyzet következtében, amely a Formula–1 szponzoraira és a istállóira is kihat, az FIA radikális előterjesztéseket készít 2010-re” – áll a Nemzetközi Automobil-szövetség pénteki nyilatkozatában.

„Ha a World Motor Sport Council elfogadja a felterjesztést, az új határozat lehetővé teszi a csapatoknak, hogy a jelenlegi költségvetés töredéke mellett indulhassanak, mindamellett a kevésbé tehetős istállók autóik is versenyképesek lesznek a biztos hátterű csapatok gépeivel szemben.”

„Ezek a határozatok nem hatnak azokra a csapatokra, amelyeknek stabil a hátterük, ám lehetővé teszik, hogy új csapatok töltsék ki a 2010-es rajtrácson meglévő űrt, és elősegíti, hogy a meglévő istállóknak ne kelljen kivonulniuk a világbajnoki sorozatból” – áll a közleményben.

Az FIA elnöke, Max Mosley az év folyamán már írt a költségvetés maximalizálásával kapcsolatban a csapattulajdonosoknak, de most valóság lehet az elképzelésből.

„Nagyszerű az az ötlet, amely szerint minden csapat ugyanannyi pénzkeretből gazdálkodhasson, így a siker egyszerűen az intellektuális képességektől függne. Ha megfelelően érvényre tudnánk hozni, nagyon igazságos rendszer lehetne” – mondta Mosley.

„Ha az egyik csapatnak több pénze van, mint a másiknak, az ugyanúgy igazságtalan, mint ha nagyobb motort használnának. Szeretnénk erről egyeztetni a Formula–1-es csapatok szövetségével (FOTA) is” – tette hozzá a sportvezető.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik