A spanyol szövetség elítélte Lewis Hamilton durva szidalmazását

2008.02.04. 17:38
A Spanyol Automobil-szövetség (RFEA) is mélyen elítélte a Lewis Hamiltont Barcelonában ért rasszista támadást, amelynek következményeként a nemzetközi föderáció (FIA) kilátásba helyezte az országban rendezendő két Formula-1-es futam törlését. Az RFEA szimpátiájáról biztosította a brit versenyzőt és csapatát, a McLaren-Mercedest.
Hamiltont elszomorította, hogy szidalmazták az általa kedvelt országban
Reuters
Hamiltont elszomorította, hogy szidalmazták az általa kedvelt országban
Hamiltont elszomorította, hogy szidalmazták az általa kedvelt országban
Reuters
Hamiltont elszomorította, hogy szidalmazták az általa kedvelt országban

A spanyol szövetség elutasította a Hamiltont ért rasszista támadást és felszólította az országban található pályák vezetőit, tegyenek meg mindent azért, hogy ne ismétlődhessen meg az eset. A Marca című lap szerint jól hallható volt a "k... fekete" és a "fekete sz.." gyalázkodás, amikor a színes bőrű versenyző sétált a boxban a Forma-1-es csapatok hétvégi, barcelonai tesztelésén. Több néző feketére festette az arcát, s "Hamilton családja" feliratú pólót húzott.

Az RFEA hétfőn közleményben ismertette álláspontját, és mélységesen elítélte a cselekménysorozatot. A szövetség szerint megengedhetetlen a rasszizmus az autósportban és a botrányért felelős személyekkel szemben a lehető legkeményebben fellépnek. A föderáció ugyanakkor állítja, a barcelonai közönség nagy része példásan viselkedett, csak egy kis csoport sértegette Hamiltont. A gyalázkodó feliratokat pedig a leheteő leggyorsabban el is távolították a pályáról a hivatalos személyek.

Természetesen az eset szenvedő alanyát, Lewis Hamiltont is megszólaltatták, és a brit versenyző nem is burkolózött hallgatásban.

„Szomorúan éreztem magam – kezdte a tavalyi világbajnokság második helyezettje. – Imádom azt az országot, különösen Barcelona városát. A spanyol emberek mindig forró hangulatot teremtenek.”

Lewis Hamiltont a tavalyi események miatt „közösítette ki” a spanyol drukkerek egy része, hiszen hónapaokon át csatázott a pályán kívül is a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóval.

A spanyol média egyébként úgy tudja, hogy újabb rasszista botrány esetén az FIA törli a világbajnoki sorozatból a barcelonai és valenciai futamot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik