Mosley fenyeget: legközelebb már kizárhatják a kémkedő csapatot

Vágólapra másolva!
2008.01.22. 15:12
Max Mosley, a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke szerint könnyen elképzelhető, hogy kizárják a Formula-1-es világbajnokságból azt a csapatot és versenyzőit, amelyikről kiderül, ipari kémkedéssel szerzett értékes információkat. Az FIA első számú vezetője erről az autosport.com-nak nyilatkozott.
Max Mosley és Ron Dennis McLaren-főnök találkozója...
Max Mosley és Ron Dennis McLaren-főnök találkozója...
Max Mosley és Ron Dennis McLaren-főnök találkozója...
Max Mosley és Ron Dennis McLaren-főnök találkozója...

„Azt sohasem tudjuk majd ellenőrizni, hogy ki, mit forgat a fejében, de azt már meg tudjuk akadályozni, hogy írásos vagy elektronikus úton cseréljenek gazdát az információk” – idézte az internetes honlap Max Mosleyt.

Az FIA-főnök úgy véli, a tavalyi tapasztalatok fényesen bizonyítják, hogy még a legtitkosabb kémkedést is felfedheti a nemzetközi szövetség.

„A modern F1-es csapatoknál már nem cselekedhetsz meggondolatlanul, mert nyomokat hagysz magad után. Mi pedig megtaláljuk ezeket a nyomokat” – szögezte le a brit sportvezető.

Ismert, a McLaren-Mercedest tavaly kizárták a konstruktőrök sorozatából és 100 millió dolláros bírsággal sújtották, miután kiderült, a csapat tevőlegesen használta azokat az információkat, amelyek Nigel Stepney korábbi Ferrari-főtervezőtől „érkeztek”.

„Legközelebb - bárkiről is legyen szó -, a vétkes már nem maradhat a világbajnokságban. A McLaren esetében sokan felhördültek: ó, száz millió dollár! Pedig ki is zárhattuk volna a csapatot és versenyzőit, ez pedig még többe került volna nekik” – szögezte le a sportvezető.

Max Mosley hozzátette: az FIA tökéletesen végezte a munkáját a McLaren-kémügyben, mindig a helyzetnek megfelelő döntést hozta.

„Már az első, július 26-án gyanakodtunk arra, hogy nem csak Mike Coughlan érintett az ügyben. De először egyértelmű bizonyítékokat kellett találnunk, akkor még nem rendelkeztünk megfelelő információkkal” – emlékezett Mosley az első „felvonásra”, amely után a McLaren még büntetlenül úszta meg a botrányt.

„A második tanácskozáson már rendelkeztünk a szükséges bizonyítékokkal. Ezzel bármilyen objektív ember egyet ért, még akkor is, ha az angol sajtó éles támadásokat intézett” – mondta a Nemzetközi Automobil-szövetség első számú vezetője.

Max Mosley végül hozzátette, reméli, hogy az idei szezon botránymentes lesz, de ez nem tőle függ…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik