Alain Prost szerint hibázott Ron Dennis az egyenlő bánásmóddal

Vágólapra másolva!
2007.10.18. 10:58
Alain Prost úgy véli, Ron Dennis hibázott, amikor nem „nevezte ki” első számú pilótának a McLaren spanyol klasszisát, Fernando Alonsót. A Formula-1 négyszeres világbajnoka szerint a Renault-tól érkezett klasszis már bebiztosította volna harmadik végső elsőségét, az egyenlőség révén azonban még a Ferrarit erősítő Kimi Räikkönen is befuthat.
Fernando Alonsónak bravúrra lesz szüksége az újabb címvédéshez
Reuters
Fernando Alonsónak bravúrra lesz szüksége az újabb címvédéshez
Fernando Alonsónak bravúrra lesz szüksége az újabb címvédéshez
Reuters
Fernando Alonsónak bravúrra lesz szüksége az újabb címvédéshez

„Ron Dennis önkéntelenül is olyan helyzetbe került, hogy elveszítette az irányítást a dolgok felett” – mondta Prost az olasz Autosport-magazinnak.

A sportág francia legendája szerint a wokingi csapat főnöke már régóta küszködik ilyen problémával, korábban is ugyanebbe a hibába esett. Emlékezetes, annak idején Prost és a néhai Ayrton Senna csatázott egyenlő feltételekkel a McLarennél, csatájuk a pályán és azon kívül is rendkívül éles volt. A wokingi csapatfőnök „kifelé” akkor sem tett különbséget versenyzői között, de szinte mindenki tudta, kit támogat erőteljesebben.

„Dennis egyik hibája, hogy akaratlanul is szimpatizál egyik pilótájával. Így volt ez Senna, Häkkinen és most Hamilton esetében is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az érintett technikai fölénybe kerül. Egyszerűen a viselkedése árulkodik erről és az a mód, ahogy kifejezi szimpátiáját az adott versenyző iránt” – indokolt Prost.

A francia sportember hozzátette: a „Dennis-módszer” okolható azért, hogy Alonso fokozatosan elveszítette a bizalmát a csapat iránt.

„Ron Dennis alapvető hibát követett el, amikor nem határozta meg a csapaton belüli hierarchiát. Egyértelműen Alonsót kellett volna kineveznie első számú versenyzőnek és még a szezon előtt megmondhatta volna Hamiltonnak, hogy idén csak második számú pilótaként számít rá” – szögezte le a négyszeres világbajnok.

A hétvégi szezonzáró Brazil Nagydíj előtt Hamilton 4 ponttal előzi meg Alonsót és további 3 „egységgel” Räikkönent, vagyis még bármelyikük megszerezheti a világbajnoki címet. Prost úgy véli, az összetettben már kétszer győztes spanyol klasszis „kiemelése” esetén már nem lenne miért izgulnia a McLarennek.

„Valószínű, hogy Alonso már megnyerte volna az idei és a 2008-as világbajnokságot, míg Hamilton ebben a helyzetben mindenféle nyomás nélkül gyűjthetett volna tapasztalatokat. Ráadásul el is kerülhették volna az elmúlt időszakban felmerült problémákat. Most azonban ellenkező a helyzet, minden jóval bonyolultabb a kelleténél. Pedig nyilvánvaló, mi a Formula-1 jövője: minden csapatnál egyértelművé kell tenni a hierarchiát a versenyzők között. Persze ez szomorú a sportágra, a versengésre és a show-ra nézve, de ez az irányadó.” – jelentette ki a francia legenda.

Alain Prost hozzátette: Alonso is túlreagálta a dolgokat, de a kialakult rossz helyzetet Ron Dennis idézte elő.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik