McLaren: Szabálytalan autóval nyert Melbourne-ben a Ferrari

Vágólapra másolva!
2007.08.02. 10:32
A McLaren-Mercedes a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA) küldött hivatalos levélben „jelentette fel” a Ferrarit, azt állítva, Kimi Räikkönen szabálytalan autóval nyerte meg az 58. Formula-1-es világbajnokság első futamát, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjat. A wokingi istálló azt is mondja, hogy a maranellói csapat és az olasz sajtó rengeteg félrevezető véleményt hozott nyilvánosságra az elmúlt hetekben számos fordulatot hozó kémügyben.
Szabálytalan autóval nyert Melbourne-ben Kimi Räikkönen?
Reuters
Szabálytalan autóval nyert Melbourne-ben Kimi Räikkönen?
Szabálytalan autóval nyert Melbourne-ben Kimi Räikkönen?
Reuters
Szabálytalan autóval nyert Melbourne-ben Kimi Räikkönen?

„A McLaren hírnevét számos alkalommal szennyezték be a helytelen olaszországi sajtóanyagok és a Ferrari rosszindulatú közleményei” – szerepel a Ron Dennis csapatfőnök által jegyzett levélben.

A McLaren-Mercedes legfőbb vezetője külön megköszönte a Ferarritól menesztett Nigel Stepney segítségét, ugyanis az Ausztrál Nagydíj előtt ő tájékoztatta Mike Coughlant arról, hogy a maranellóiak autójában két olyan megoldást is használnak, amely valószínűleg megsérti az FIA szabályait. Dennisék ez jelentették is, de „csak” a mozgó fenéklemez ügyében értek el eredményt, annak ellenőrzésén ugyanis szigorítottak az illetékesek.

„A Ferrari csak azután tüntette el a fenéklemezt, miután az FIA betiltotta a használatát. Így biztosnak tűnik, hogy Melbourne-ben még az autó tartozéka volt” – írta a csapatfőnök.

Ron Dennis úgy véli, Stepney tájékoztatása nélkül a maranellóiak továbbra is használták volna a szabálytalan alkatrészt.

„A Formula–1 érdekében cselekedett és nem ellene, amikor felhívta a figyelmünket” – jegyezte meg a wokingiak legfőbb vezetője.

Ron Dennis továbbra is úgy véli, hogy Stepney és a kémügy miatt állásából felfüggesztett Coughlan kapcsolata miatt nem büntethetik meg a McLarent. A Ferrari ugyanis úgy véli, a két szakember mellett a wokingiak további alkalmazottjai is tudtak az együttműködéstől, ismerték a korábbi főtervező birtokába került 780 oldalnyi titkos dokumentációt.

„A Motorsport Világtanács helyesen döntött, amikor Coughlan úr akciója miatt nem büntette meg a McLarent. A tények alapján hozták meg a határozatukat és nem hamis gyanúsítgatások révén. Tragédia lenne, ha az elmúlt évek legjobb világbajnokságát olyan ügy tenné tönkre, amelyben a Ferrari és a McLaren egy-egy alkalmazottja érintett, a két csapat tudta nélkül” – írta Dennis.

A McLaren-Mercedes legfőbb vezetője a BBC szerint 3000 szavas levélben tájékoztatta Max Mosley-t, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökét és Luigi Macalusót, az Olasz Motorsport-szövetség főnökét.

Utóbbi sportvezető hétfőn küldött hivatalos közleményt az FIA-nak, amely után Mosley bejelentette: felülvizsgálják az F-1-et is irányító szervezet motorsport Világtanácsának múlt csütörtöki döntését, amely alapján a wokingiak büntetlenül úsznák meg a kémügyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik