Bűnös a McLaren-Mercedes, de egyelőre nem lesz semmilyen büntetés

Vágólapra másolva!
2007.07.26. 16:30
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) motorsport Világtanácsa szerint a McLaren vétett a Formula-1 szabályai ellen, de egyelőre nem lesz semmilyen büntetés. A határozat szerint nem bizonyítható, hogy a wokingi csapat felhasználta volna a Ferrari titkos dokumentációjának adatait, de ha ez a közeljövőben mégis bebizonyosodik, akkor súlyos következményei lesznek.
Egyelőre lezárult a két csapat pályán kívüli harca
www.autosport.com
Egyelőre lezárult a két csapat pályán kívüli harca
Egyelőre lezárult a két csapat pályán kívüli harca
www.autosport.com
Egyelőre lezárult a két csapat pályán kívüli harca

Erről az autosport.com internetes szakportál számolt be.

A jelentés szerint akár ki is zárhatják a McLaren-Mercedest a 2007-es és 2008-as világbajnoki sorozatból, ha kiderül, hasznosította a Mike Coughlan felfüggesztett főtervező birtokába került közel 800 oldalnyi titkos dokumentációt.

A csütörtökön délután kiadott hivatalos közleményből kiderült, hogy az FIA berendelte meghallgatásra a kémügy két kulcsszereplőjét, a Ferraritól elbocsátott Nigel Stepneyt, valamint Mike Coughlant.

Az FIA azzal gyanúsította a wokingiakat, hogy károsan hatott a sportág és a Formula-1 hírnevére, amikor idén március és július között jogtalanul birtokolt a Ferrari tulajdonát képező dokumentumokat és technikai adatokat. Ezek segítséget nyújthattak a csapatnak a maranellói istálló idei autójának tervezéséről, a mérnökök feladatáról, a teszt és fejlesztési tervekről, valamint a futamstratégiákról.

Mike Coughlan McLaren-főtervező 780 oldalnyi titkos Ferrari-dokumentumokat tartott magánál, az ügy londoni tárgyalásán pedig kiderült, banálisnak mondható módon bukott le.

A szakember felesége egy Wokinghoz közeli boltban próbálta fénymásoltatni az iratokat, ez pedig magára vonta egy alkalmazott figyelmét. Később meggyőződött arról, hogy a McLaren-főtervező hitvese Ferrari-dokumentációkról készített másolatot, ezért értesítette a maranellóiakat.

A McLaren-Mercedes csapatfőnök, Ron Dennis mindvégig tagadta, hogy felhasználták a Coughlan birtokában lévő adatokat. Később az is kiderült, hogy a főtervező a Ferraritól elbocsátott Nigel Stepneyvel karöltve a Hondához akarta eljuttatni a dokumentációt.

Ma az is kiderült, hogy az FIA-hoz eljuttatott Ferrari-beadvány azzal vádolta a Mclarent, hogy a dokumentáció segítségével került előnybe a szezonkezdés után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik