El: Ifjonti hévvel eshet a Ferencvárosnak hazai pályán a Bayer Leverkusen

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.03.08. 07:15
null
A Leverkusent erősítő Florian Wirtz a német labdarúgás egyik legnagyobb ígérete (FOTÓK: AFP)
Fiatal futballistáira épít a Bayer, a Ferencvárosnak szélvészgyors támadókat, valamint a német futball egyik legnagyobb tehetségét kell féken tartania – először csütörtökön Leverkusenben.


Csalóka az összkép, ha azt próbáljuk kideríteni, milyen ellenfél vár csütörtökön az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Ferencvárosra. A Bayer Leverkusen nem tartozik a legjobb formában lévő német együttesek közé, a Bundesliga tabelláján a 9. helyen áll, ebből azonban nem szabad messzemenő következtetést levonni. Xabi Alonso vezetőedző csapata sokkal veszélyesebb annál, mint amilyennek látszik, ugyanakkor hozzá kell tenni: nem verhetetlen.

A SZUPERSZTÁR: Florian Wirtz

Könnyen elképzelhető, hogy Florian Wirtz már nem a Leverkusenben futballozna, ha tavaly márciusban nem szenved súlyos térdsérülést az 1. FC Köln elleni bajnokin. A 19 éves támadó középpályást a német futball legnagyobb ígéretei között tartják számon, és ezt akkor is bizonyította, amikor a Bayer 2021 szeptemberében az Európa-liga csoportkörében fogadta a Ferencvárost – amellett, hogy kiválóan futballozott, ő szerezte a győztes gólt a 2–1-gyel záruló mérkőzésen. Védekezni kifejezetten nehéz ellene, mert sokat változtatja a helyét, fő feladata a csatársor mögötti terület bejátszása és a társak helyzetbe hozása, de sokszor húzódik ki a bal szélre is. Gyors indulósebessége magas szintű technikai képzettséggel párosul, képes a tempós egyérintős játékra, emellett kiváló passzokkal találja meg csapattársait. Stílusa kicsit az FC Barcelonából Pedriéhez és Gaviéhoz hasonlítható. Piaci értékét nem véletlenül becsülik hetvenmillió euróra, ami másfélszer több, mint a Ferencváros teljes keretének (45 millió euró) becsült értéke.

Dibusz Dénes két gólt kapott Leverkusenben az Európa-liga-csoportkörben 2021-ben (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Dibusz Dénes két gólt kapott Leverkusenben az Európa-liga-csoportkörben 2021-ben (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

 

„Hétről hétre jobb formába kerül – mondta róla Xabi Alonso, a Bayer Leverkusen vezetőedzője a Kickernek. – Még kell egy kis idő, hogy visszanyerje az erőnlétét, de kilencvenszázalékos állapotban is ugyanolyan kiemelkedő teljesítményre képes. Remélem, csütörtökön újfent bizonyítja.”

Azután, hogy szinte a teljes 2022-es évet kihagyta keresztszalag-szakadás miatt, a Bayer üdvöskéje január 22-én tért vissza a pályára, azóta tíz tétmérkőzésen két gólt szerzett és öt gólpasszt adott. Népszerűsége a szurkolók körében töretlen, a Leverkusen hétvégi bajnoki összecsapása, a Hertha elleni 4–1-es győzelem után a drukkerek annak ellenére őt választották a mérkőzés legjobbjának, hogy nem lőtt gólt, „csak” gólpasszt adott. Várhatóan a Ferencváros ellen is a kezdőcsapat tagja lesz, és a zöld-fehérek egyik legfőbb feladata a jó eredmény elérésének érdekében az ő semlegesítése.

 

A RANGIDŐS: Lukás Hrádecky

A 33 éves finn válogatott kapus 2018 nyarán ingyen érkezett a Leverkusenhez, miután a Frankfurtnál lejárt a szerződése. A Bayernek annak ellenére sikerült elcsábítania, hogy az aláírása előtt másfél hónappal Német Kupát nyert a Frankfurttal, a döntőben a Bayern Münchent legyőzve (3–1), ráadásul a szurkolók a Bundesliga legjobb kapusának is megszavazták a 2017–2018-as idényben. Trófeát azóta nem nyert, ellenben idővel csapatkapitánya lett a Leverkusennek, és a Ferencváros ellen a 200. tétmérkőzésére készül a klub szerelésében. Mérlege 267 kapott gól (mérkőzésenként átlagban 1.34) és 54 gól nélkül teljesített összecsapás.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Lukás Hrádecky védi a Bayer Leverkusen kapuját –
a finn válogatott labdarúgó magabiztosságot sugároz
Lukás Hrádecky védi a Bayer Leverkusen kapuját – a finn válogatott labdarúgó magabiztosságot sugároz

A németek keretében ő a legidősebb futballista, akivel számolhat Xabi Alonso, és a sérültek közül is csak a chilei középpályás, Charles Aránguiz született nála korábban fél évvel, ami jól mutatja, hogy a Leverkusennél jelenleg mi az irány. A Hertha elleni kezdőcsapatban öten voltak 23 évesek vagy fiatalabbak, a 29. életévét pedig a kapuson kívül senki sem töltötte be. Az ifjonti hév sokszor a csapat előnyére válik, hiszen a gyors, lendületes játék sok ellenfélnek okoz problémát, ahogyan azonban a bajnoki középmezőnyben elfoglalt helyezés mutatja, a gárda nem hozza stabilan az eredményeket. Amennyire képes a papíron erősebbnek ellenfelek szintjére felnőni, annyira szenved időnként a gyengébbnek tartott csapatokkal szemben, és ez a Ferencvárosnak is esélyt jelenthet arra, hogy már idegenben jó eredményt érjen el.

„A Hertha ellen játszottunk az idényben talán eddig a legjobban – mondta Lukás Hrádecky a DAZN kamerái előtt. – Jó formában vagyunk. A védelmünk kellően stabil, a támadásépítésünk működik, az ellenfél kapuja előtt hatékonyak vagyunk. Amit a berliniek ellen mutattunk, arra kell építenünk csütörtökön az Európa-ligában is. Jobban nem is készülhettünk volna fel a kupamérkőzésünkre.”

A GÓLFELELŐS: Moussa Diaby

Ha megindul a kapu felé, rendkívül nehéz feltartóztatni
Moussa Diabyt, ő a Leverkusen egyik legjobb játékos
Ha megindul a kapu felé, rendkívül nehéz feltartóztatni Moussa Diabyt, ő a Leverkusen egyik legjobb játékos

A Leverkusen legjobb formában lévő játékosa kétségkívül Moussa Diaby. A 23 éves francia válogatott szélső a pálya mindkét oldalán, valamint visszavont csatárként egyaránt bevethető, ráadásul szinte az egyetlen támadó, aki súlyosabb sérülés vagy formaingadozás nélkül tudta le az idény eddigi részét. A 2021-re halasztott Európa-bajnokságon öt góljával kitűnő cseh csatár, Patrik Schick a combhajlító izmával küszködött, sérülés miatt október közepe és február között nem lehetett vele számolni, az iráni válogatott gól­erős támadója, Szardar Azmun szintén izom­problémák miatt volt kénytelen kihagyni az ősz nagy részét, és most lendül formába – az utóbbi három bajnokin két gólt szerzett és egy gólpasszt adott –, a Sparta Prahától 13 millió euróért igazolt Adam Hlozek viszont még azt sem érte el, hogy stabil kezdő legyen. A 22 éves francia jobbszélső, Amine Adli kulcscsonttöréssel nyitotta az idényt, és gólok, gólpasszok tekintetében február óta kezd felzárkózni, a Chelsea-től kölcsönvett Callum Hudson-Odoitól húsz tétmérkőzésen egy-egy gólra és gólpasszra futotta, nem meglepő, hogy legtöbben a 31 tétmérkőzésén 11 gólig és hat gólpasszig jutó Moussa Diabyba bíznak.

A francia támadó elleni védekezést nagyban nehezíti, hogy szélvészgyors. A Bundesliga statisztikái szerint a 2022–2023-as idényben csak a Dortmundban futballozó Karim Adeyemi (36.65 kilométer/óra) fut gyorsabban nála, 36.52 kilométer/órás eredményével maga mögé utasítja a Bayern München balhátvédjét, Alphonso Daviest (36.20 km/h) is. Egyre gyakrabban lehet vele kapcsolatban hallani ugyanakkor arról, hogy hamarosan elhagyja a Leverkusent. Bár a szerződése 2025 nyaráig érvényes, sajtóértesülések szerint nem érzi jól magát, szívesebben térne vissza nevelőegyesületébe, a PSG-be, vagy próbálná ki magát Angliában, a Premier League-ben. A Ferencváros ellen azonban még biztosan nem ez jár a fejében.

„Örülök, hogy mostanában jól megy a játék, remélem, az idény hátralévő felében is hatékonyan tudom segíteni a csapatot  – mondta a Hertha ellen gólt szerző, gólpasszt adó Moussa Diaby a klub honlapjának. – Jeremie Frimponggal nagyon jól megértjük egymást, mindig tudja, mikor érkezem, hova kell adnia a labdát. Kisebb sérüléssel küszködik, de remélhetőleg játszhat csütörtökön, nagy szükségem, szükségünk lesz rá.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik