Torna: 75 éves az olimpiai érmes Makray Katalin

Vágólapra másolva!
2020.04.05. 12:35
null
75 éves az olimpiai érmes Makray Katalin (Fotó: Szabó Miklós)<br />
Április 5-én tartja  75. születésnapját Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, Schmitt Pál felesége.

 

NÉVJEGY: MAKRAY KATALIN

Született: 1945. április 5., Vasvár

Sportága: torna

Kiemelkedő eredményei: olimpiai 2. (felemás korlát, 1964), 2x olimpiai 5. (csapat – 1964, 1968)

Elismerései: az év magyar tornásza (1964), Vasvár díszpolgára (2011), Belváros-Lipótváros díszpolgára (2012), Pro Urbe Budapest (2019)

Hogy tehetséges tornász, hamar kiderült: 10 éves volt, amikor elkezdett tornázni, két évvel később pedig le is igazolta őt a Postás SE, s innentől szépen jöttek is az eredmények, olyannyira, hogy mindössze négy évet kellett várni arra, hogy mesterfokú bajnoki címet szerezzen – immár a felnőttek között.

És felemás korláton.

Azon a szeren, amely egyébként is pályafutása meghatározó szere volt, és nem csak azért, mert az 1964-es tokiói olimpián éppen felemás korláton érte el legjobb eredményét, és hozhatta haza az ötkarikás ezüstérmet.

Természetesen minden sikere közül kiemelkedik a tokiói, emellett magyar bajnoki címek és érmek jelzik, hogy tényleg tornásznak született

Makray gyakorlat közben (Fotó: MTI)
Makray gyakorlat közben (Fotó: MTI)

A sportágtól visszavonulása után sem szakadt el: miután 1978-ban diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, edzőként dolgozott – hol másutt, mint szeretett egyesületében, a Postás SE-ben.

Maradt ugyan a torna közelében, de kicsit nyitott is világra, hiszen a magyar aerobik egyik megteremtője volt: szerepet vállalt a sportág edzőképzésében, a Magyar Aerobik-szövetség megalapításában.

Férje Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Makray Katalin édesanyaként is fontosnak tartotta a testmozgást – lányaival, Grétával, Petrával és Alexával közel tíz éven keresztül ott voltak minden este sok-sok magyar otthonában: a legendás TV-torna fűződik a nevükhöz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik