MTI/B. D. K.
2023.05.23 15:38 Frissítve: 2023.05.23 16:30

Salgó rali: pénteken és szombaton jön az ob 2. fordulója

A csütörtöki adminisztratív átvétel után pénteken és szombaton zajlik a Salgó rali Salgótarján környékén, valamint a Mátrában, és ez lesz az első olyan viadal, amelyen a HUMDA országos ralibajnokság minden osztálya együtt versenyez: az ORB, ORC és Historic mezőny pénteken és szombaton, az ORB3 pénteken, az ORB2 pedig szombaton lesz érdekelt – a részleteket sajtótájékoztatón ismertették Salgótarjánban kedden.

Szujó Zoltán üzent a nézőknek (Fotó: Nagy Balázs/Új Néplap, archív)

 

A rendező képviseletében Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója kiemelte, az, hogy több mint 150 páros nevezett, azt mutatja, hogy igény van ezekre a versenyekre.

A gyorsasági szakaszokat Mátraalmás–Szorospatak, Mátrakeresztes–Mátraszentimre, Zagyvaróna–Cered–Tótújfalu, Vizslás–Kazár–Somlyóbánya és Szuha–Bátonyterenye között rendezik.

Őry Tamás fontosnak nevezte, hogy a versenyhelyszíneken lakók úgy érezzék, élményt kapnak és nem bosszúságot, ezért próbálnak úgy hozzájárulni a térség életéhez, hogy hagyjanak valamit maguk után.

Példaként említette a Cered önkormányzatával kötött megállapodást, melynek értelmében a szervezők helyrehozatták a Cered és Tótújfalu közötti utat.

„Mi ezt két napig használjuk, az ott élők a következő években is” – tette hozzá.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség elnöke arra kérte a szurkolókat, tartsák be az összes biztonsági előírást, és ne hagyjanak szemetet maguk után.

A közösség erejét hangsúlyozva elmondta, arra törekszenek, hogy új szintre emeljék a hazai autósportot, és szólt arról, vigyáznak a versenynek helyet adó gyönyörű természeti környezetre, a különleges erdei utakra.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, aki versenyzőként vesz részt a Salgó-ralin, felidézte, a megyei jogú város önkormányzata 2016-ban döntött úgy, hogy megpróbálja visszahozni a versenyt a városba.

„A Salgó-rali közösségi esemény, ami színt tud hozni ide, meg tudjuk mutatni értékeinket, a tájat, ahol a verseny folyik, felhívja a figyelmet a térségre” – fogalmazott, hozzátéve, ezek a pályák Magyarországon azok közé tartoznak, amelyek ikonikusnak mondhatók.

A Salgó-ralit először 1974-ben rendezték meg.

Részt vett a sajtótájékoztatón a Nógrád vármegyei Szécsényben élő Vincze Ferenc, a Korda Racing 2019-ben abszolút magyar bajnok versenyzője, aki szintén a Salgó-rali kultuszát emelte ki, emlékeztetve arra, hogy már az 1970-es és 1980-as években is nemzetközi versenyeket rendeztek itt, melyekre több tízezren látogattak ki, sokan sátraztak a környéken.

Vincze Ferenc szólt a kiváló gyorsasági szakaszokról, mint a rengeteg kanyart tartalmazó ceredi, amely a versenyző szerint akár a világbajnokságon is megállná a helyét. Mint mondta, Magyarországon ritkák az ilyen szakaszok, ezeket meg kell becsülni.

A pénteki versenynapon az ORB, az ORC, a Historic és az ORB3 mezőnye Mátrakeresztes-Mátraszentimre, Mátraalmás–Szorospatak és Vizslás–Kazár–Somlyóbánya gyorsasági szakaszokat teljesít majd, mindegyiket kétszer. Szombaton az ORB, az ORC, a Historic és az ORB2 mezőnye Zagyvaróna–Cered–Tótújfalu és Szuha–Bátonyterenye gyorsaságikon lesz látható – a mátrai szakaszból az erdészeti út jelentős része nézők elől elzárt terület.

A Salgó rali versenyközpontja a salgótarjáni Városi Sportcsarnok, a sportcsarnok melletti területen lesz a szervizpark is. A céldobogót Salgótarján kisfőterén állítják fel.

2023.06.03 06:42:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A német a hétvége eddigi valamennyi szakaszában a leggyorsabbnak bizonyult.

2023.02.10 23:11:48

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Jelenleg a Ferencváros és a válogatott sikerei tartják az ernyőt az egyébként még messze nem hatékony magyar modell fölé. A győzelmet nyilván nem kell megmagyarázni, s minket, szurkolókat ez érdekel igazán, de ha hosszabb távon nem szilárdul meg az alap, akkor prognosztizálható a ciklikusság: egyszer fent, egyszer lent.

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.