Súlyemelés: a MACS kérte, hogy függesszék fel Magát versenyzési jogát

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.09.22. 20:22
null
Vajon ad-e még át érmet Dobos Imre elnök Magát Krisztinának? (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Kezd tisztulni a kép a Magát Krisztina-ügyben: a szövetség elnökét értesítette a MACS, és feltehetően a biológiai útlevélben keresendő a megoldás.

 

Szombaton azt feszegettük, lehet-e összefüggés a 2018-ban összetettben Európa-bajnoki ezüstérmes Magát Krisztina rejtélyes, Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitánynak is váratlan távolmaradása a világbajnokságtól, a szakvezető homályos nyilatkozata, a Dobos Imre szövetségi elnök és Magát által fel nem vett szombati telefonok, valamint a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szeptember 17-én, szerdán frissített adatbázisában utolsóként feltüntetett pozitív A-minta között. (Ez utóbbi létezését Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója is megerősítette.) Nos, a rendelkezésre álló adatok elég egyértelműen arról árulkodnak, hogy igen – van összefüggés, ezt erősítik meg a vasárnap nyilatkozni kész Dobos elnök szavai.

Információnk szerint Gyurkovics valójában tudott róla, hogy nem utazik Magát, de okként a térdsérülést ismerte, vagyis a szövetség (amelyet a MACS értesített a pozitív A-mintáról) szerda óta nem közölte vele őszintén, mi az igazság – ezek után nem csoda, hogy szombaton furcsaságokat nyilatkozott az okok iránt érdeklődő távirati irodának...

Nagy kérdés, hogy ha a B-minta is pozitívnak bizonyul, kié a felelősség?

Mert legyen orvos vagy edző, őt is előveszik. Ezért érdekes, amit Dobos mondott: Gyurkovics egyáltalán nem dolgozott együtt a 2018-as Európa-bajnokságon (amelyen hét ország nem indíthatott versenyzőt, miután a nemzetközi szövetség egy évre felfüggesztette őket...) szakításban arany-, összetettben és lökésben ezüstérmet szerző Magáttal. A tavasz óta az utánpótlásért is, azaz minden válogatottért felelős szakvezető (akit kerestünk, de nem akart nyilatkozni) információnk szerint inkább amolyan szervező munkát végez, az edzőtáborokat intézi, bekéri az edzésterveket, ott van a felmérőkön és így tovább. Magátról tudni kell, hogy hivatalosan édesapja a felkészítője a Testvériségnél, de barátja, az egyiptomi válogatott egyik trénere, Mohamed Hoszni írja neki az edzésterveket, és alkalmanként néhány hétig Egyiptomban készül. Érdekes, amikor éppen hat éve, 2013. szeptember 23-tól két évre eltiltották, Dobos a piramisok felé mutatott: az egyiptomi kórház okozta a sportág hazai reprezentánsának vesztét, az ottani orvosok hibáztak, amikor a térdét kezelték. Az újabb doppingügyben tájékozódva mindenesetre még nem értünk fel a piramis csúcsára...

Közben a szintén Gyurkovics „kihagyásával” edző Nagy Péter (+109 kg) témába vágó képet osztott meg Facebook-oldalán. A pattayai világbajnokságon hamarosan bemutatkozó másik két versenyzővel, Szuromi Tímeával (81 kg) és Boros Viktóriával látható egy képen, amint sok más külföldi emelővel antidopping-fejtágítón ülnek, és a kivetítőn éppen ez olvasható: a doppingvizsgálati eljárás... A szegedi óriás egy kacsintós smiley kíséretében így kommentált: „Jó, ha naprakész az ember!”

Közben meg repkednek a – kínai – világcsúcsok a pódiumon.

DOBOS IMRE, A MAGYAR SÚLYEMELŐ-SZÖVETSÉG ELNÖKE

– Elnök úr, egy irányba mutatnak a részletek. Mit szól hozzá?
– Beszéltem Tiszeker Ágnessel, aki azt mondta, nincs megalapozott doppingvétség.

– Mi más lenne egy pozitív A-minta?!
– Ilyenkor anabolikus szteroidokat szoktak keresni, és biztos, hogy nem erről van szó.

– De léteznek más tiltott szerek, mondjuk, növekedési hormon, vízhajtó, miegymás... Nem igaz?
– Esetünkben a biológiai útlevél adatai kapcsán vetődtek fel kérdések. Magát Krisztina egyetlen doppingvizsgálatot sem hagyott ki, volt, hogy kétszer egymás után ellenőrizték. Az elsőn minden rendben volt, a második kontroll eredményét kell tisztázni.

– Vagyis van egy pozitív A-minta...
– Meg kell várni a fejleményeket.

– A MACS értesítette a szövetséget, ugye?
– Ha jól emlékszem, csütörtökön kaptuk meg a levelet, de szerdán felhívott Tiszeker Ágnes, és kérte, hogy Magát Krisztina ne utazzon el a világbajnokságra, függesszük fel a versenyzési jogát.

– Magát Krisztina nem szólt önöknek?
– Mielőtt értesültünk volna az antidoppingcsoporttól, Krisztina átíratta a repülőjegyét, mondván, később szeretne kiutazni, de a csapattal jönne vissza. Mi teljesítettük a kérését. Hozzáteszem, Krisztina egyénileg készült, Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány nem dolgozott vele.

– Komolyan, lehetséges, hogy Gyurkovics Ferenc nem tudott a távolmaradás okáról?
– Igen, ez a valóság. Ő Pattayában szembesült a tényekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik