Súlyemelő-vb: nagy magyar bajok – friss doppingeset, eltűnt sportoló

Vágólapra másolva!
2019.09.21. 21:46
null
Akkor most miért hagyja ki a vb-t Magát Krisztina? (Fotó: MTI, archív)
A szövetségi kapitánynak fogalma sincs, miért nem ült repülőre Magát Krisztina, miközben magyar doppingesetre derítettünk fényt – amit a Magyar Antidopping Csoport vezetője is megerősített.

 

Az MTI szombat délután 13.04 órakor beszámolt róla, hogy a magyar súlyemelő-válogatott (Nagy Péter, Boros Viktória, Szuromi Tímea) szerencsésen megérkezett Pattayába, a világbajnokság helyszínére, és a tudósító konstatálta, hogy Magát Krisztina nem tartott társaival. Kinél másnál, mint Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitánynál érdeklődött a távollét okáról, ő pedig érthetetlen magyarázatot (?) adott: „Fogalmam sincs, mi történhetett, megsérült, vagy más a gond, hiszen megvolt a repülőjegye is, és velünk együtt kellett volna eljönnie Budapestről. Nekem nem jelezte, hogy mi az oka otthon maradásának.”

Ebből mire lehet következtetni? Arra, hogy a Magyar Súlyemelő-szövetségnek fogalma sincs, hogy a 2018-as Európa-bajnokságon összetettben és lökésben ezüst-, szakításban aranyérmet szerző (tavaly óta 87 kilóban versenyző) sportoló miért nem tartott velük. Ehhez képest Magát könnyeit nyeldesve elmondta szerdai számunkban, hogy megreccsenő térde miatt nem repülhet Thaiföldre...

Most akkor mi van?!

Szögezzük le, nem hisszük el, hogy a szövetség ne tudna a versenyzőről, ellenben valami nagyon bűzlik. Már-már kétségbe vonjuk a sérülést mint okot, bár adja magát, hiszen Magát évek óta bajlódik a térdével.

A súlyemelő és Dobos Imre elnök nem reagált megkeresésünkre, ellenben a fel nem vett telefonok, a homályos kapitányi magyarázkodás miatt gyanút fogtunk: a korábbi években felszedett rutinnal (például éppen Magát doppingesete 2013-ban, szintén a világbajnokság előtt...) megnéztük a Magyar Antidopping Csoport honlapját, amelyen hogy, hogy nem, szeptember 17-én frissítették a folyamatban lévő fegyelmi ügyek adatbázisát (azon a napon amikor – legalábbis számunkra – kiderült, hogy Magát nem lesz ott a vb-n...), és mit találtunk?! A legutolsó ügy („2019/15, pozitív vizsgálati eredmény”) a súlyemeléshez kötődik.

Fel is hívtuk Tiszeker Ágnest, a MACS vezetőjét, aki a következőket mondta: „Kétségkívül van egy pozitív A-minta súlyemelésben, pontosan most nem tudom megmondani, de szeptemberben történt a vizsgálat.”

Kérdésünkre Tiszeker Ágnes hozzátette, hogy a WADA előírásainak megfelelően, az úgynevezett nemzeti szűrőprogram keretében a vb-re nevezett válogatott emelőknél is végeztek doppingvizsgálatot.

Állítólag érdekes, tanulságos ügyről van szó...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik