BL: Különleges lesz a Juventus ellen, csodálatos finálé! – Zidane

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.11. 00:08
null
Zinédine Zidane edzőként második BL-döntőjére készülhet (Fotó: AFP)
Juventus–Real Madrid finálét rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásában, miután a szerdai BL-elődöntőn az Atlético Madrid 2–1-re legyőzte a Realt, de a blancók 4–2-es összesítéssel így is továbbjutottak. A döntőt június 3-án a cardiffi Millennium Stadionban játsszák – a két mérkőzés alapján a Real megérdemelten került be, és az egész BL-szezont tekintve is alighanem a két legerősebb csapat vívja a finálét. Nézzük, hogyan látták a madridi derbit a főszereplők!

Az Atlético Madrid szurkolói ömlő esőben búcsúztatták kedvenceiket, a csapat pedig a Vicente Calderón Stadiontól köszönt el – legalábbis ez volt az Atléti arénájának utolsó európai kupamérkőzése. Keserédes búcsú volt: az Atlético ugyan hatalmasat küzdött és legyőzte a Real Madridot, ám az első mérkőzésen elszenvedett 3–0-s vereség túl nagy hátránynak bizonyult, a blancók léptek tovább a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Pedig az első félidő úgy kezdődött, hogy ez sok minden lesz, de sima éppenséggel nem. Az Atlético Madrid hatalmas elánnal esett neki riválisának, és Saúl Níguez, valamint Antoine Griezmann góljával 16 perc alatt két gólt le is tudott dolgozni hátrányából. Ekkor elég sok csapat megijedt volna, a Real viszont nem – a vendégek le tudtak higgadni, átvették az irányítást, és egy csodálatos Karim Benzema-megmozdulás után Isco góljával az első félidő végén eldöntötték a továbbjutást.

„Nem ijedtünk meg egy pillanatra sem. Mi vagyunk a Real Madrid. Mindig a végsőkig harcolunk, az ellenfelünket tisztelve. Nyilván szerettük volna elkerülni azt, ami történt, de kaptunk két korai gólt, azonban ezt követően jobbnak bizonyultunk. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, de 2–0 után már kontrollálni tudtuk a mérkőzést” – értékelt a zuhogó esőben a pálya szélén Marcelo, aki „tiszta mágiának” nevezte Benzema előkészítését a Real találatát megelőzően. Az Atlético Madrid csapatkapitánya, Gabi egyetértett vele.

„Ezzel a teljesítménnyel minimum tartoztunk a szurkolóinknak. Úgy vélem, az első félidőben kitűnően futballoztunk, ám Benzema egy egészen zseniális megmozdulása összetörte az álmainkat. Ettől függetlenül végig harcoltunk, büszke is vagyok minden társamra. Azért kell dolgoznunk, hogy egyenrangú partnerei legyünk a Real Madridnak és a Barcelonának” – nyilatkozta.

A gól egyben azt is jelentette, hogy a Real Madrid egymás után 61. mérkőzésén talált be – ezzel a blancók beállították a Bayern München rekordját a topligás csapatok közül. Az ünneplésnél Cristiano Ronaldo (akinek meglehetősen csendes meccse volt) kipisszegett az Atlético-szurkolóknak, csendre intve az őt irdatlan füttykoncerttel fogadó hazaiakat. Ronaldo az első találkozón a sajátjainak jelzett, akkor azt, hogy kifütyülés helyett inkább tapsolják meg...

Csend ugyan nem lett, de az eksztatikus hangulat visszafogottabbá vált, a második félidőben a Real Madrid továbbjutását már nem fenyegette veszély. Zinédine Zidane, a vendégek vezetőedzője volt csapatával, a Juventusszal nézhet szembe a fináléban – az 1998-as Real Madrid–Juventus BL-döntőn az olaszok irányítójaként lépett pályára, és Torinóból igazolt a spanyol fővárosba.

„A Juventusnál lettem férfi és jobb játékos. Nagyszerű csapat, különleges lesz ellenük döntőt vívni, hiszen a Juvét mindig is a szívemben őrzöm. Csodálatos finálét várok, mindkét csapat teljesen megérdemelten jutott el a döntőig, nagyon kemény ellenfeleken keresztül. Rengeteget dolgoztunk, ennek az eredménye, hogy egymás után két szezonban is kivívtuk a döntőbe jutást. Óriási öröm ez a továbbjutás, mindent a csapatnak köszönhetünk, büszke vagyok mindenkire. Most van még három bajnoki mérkőzésünk, aztán talán lesz időnk a döntőre is gondolni” – kezdte sajtótájékoztatóját Zinédine Zidane.

„Az Atlético egészen kiválóan kezdte a mérkőzést, nagyon nekünk esett. Az első gól hárítható lett volna, jobban kellett volna védekeznünk, de ez benne van a futballban. Tudtam, hogy szenvedni fogunk, de türelmesen játszottunk, és végül megtaláltuk a ritmust, ahogy telt-múlt az idő, mi kerültünk fölénybe. Isco játékát ki kell emelnem, a középpálya és a támadósor között játszva fantasztikus teljesítményt nyújtott, rengeteg gondot okozott az Atléticónak. Rengeteget adott nekünk, csakúgy, mint Benzema és Ronaldo. Modric szintén briliáns volt, eszméletlenül higgadt, ha nála van a labda – a nyugalma és a tapasztalata kulcsszerepet játszott ebben a sikerben. De mindenki megtette a magáét” – summázta a mérkőzést a francia tréner, aki Gareth Bale sérüléséről is szót ejtett, elmondva, hogy a walesi szélső elképzelhető, hogy vállalni tudja a szereplést a döntőben.

Diego Simeone az első mérkőzés után nem lehetett elégedett, ugyanis Koke elmondásából tudjuk, jelezte csapatának: aki nem akar játszani a visszavágón, nyugodtan szóljon. Aligha jelzett bárki is, az argentin edző pedig büszkén ülhetett a meccs utáni sajtótájékoztatón. Igaz, a továbbjutásnak jobban örült volna, de az az első mérkőzés gyenge teljesítményével mindig is nagyon távolinak tűnt.

„Mindent kiadtunk magunkból, ugyanúgy, mint az elmúlt pár évben. Telnek az évek, a játékosok pedig egyre fejlődnek. A regnáló bajnok ellen harcoltunk, tanulni fogunk ebből a mérkőzésből is. A múlt héten borzalmas eredményt értünk el, de hittünk abban, hogy vissza tudjuk hozni. Néhányan hülyének néztek minket, de nem vicceltünk. Az első 30-35 perc beleégett szerintem mindenki agyába, aki itt volt a Calderónban. Aztán kihasználták egy védelmi hibánkat, és ennyi volt. A roham a mérkőzés elején sokat kivett belőlünk, és azt az intenzitást nehezen lehetett volna fenntartani. Az első hibánkat kihasználták, Benzema megmozdulása briliáns volt, holott majdnem tökéletes félidőt játszottunk. Kimondom, amit érzek: büszke vagyok. Azt hiszem, siker a klub számára, hogy az európai elitben van. Nyertünk Európa-ligát, Szuperkupát, Király-kupát, rengeteget fejlődtünk, és tehetünk még kis lépéseket előre. Hatalmas szíve van a játékosaimnak, komolyan, klónoznunk kellene őket. Kiestünk, de nem veszítettünk – ez olyan meccs volt, aminek köszönhetően tovább fejlődhetünk” – mondta Simeone, aki a Calderón közönségének külön köszönetet mondott.

Az Atlético kupaszereplése tehát véget ért, a Real Madrid készülhet Cardiffba, ahová 18000 drukkere kísérheti el, csakúgy, mint a Juventust. A Real és a Juventus képviselői csütörtökön találkoznak az UEFA-val és a cardiffi hatóság embereivel, hogy „megtervezzék” a döntőt. A két csapatra addig még fontos mérkőzések várnak a hazai színtéren – ahogy Zidane is mondta, előbb azokra kell koncentrálni, hogy aztán június első szombatján jöjjön az európai klubfutball csúcseseménye. A Real Madrid eddig az összes Bajnokok Ligája-döntőjét megnyerte (ötből ötöt), a Juventus szintén öt finálét vívott, mióta BL-nek hívják a sorozatot, ám csak egyszer diadalmaskodott, négyszer alulmaradt.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–REAL MADRID (spanyol) 2–1 (2–1)
Madrid
, Vicente Calderón Stadion. V: Cüneyt Cakir (török)
Atlético Madrid: Oblak – Giménez (Partey, 57.), Szavics, Godín, Filipe Luís – Koke (Correa, 76.), Gabi, Saúl Níguez, Carrasco – F. Torres (Gameiro, 56.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone.
Real Madrid: Navas – Danilo, S. Ramos, Varane, Marcelo – Kroos, Casemiro (Lucas Vásquez, 77.), Modric – Isco (Morata, 88.) – Benzema (M. Asensio, 77.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane.
Gólszerző: Saúl Níguez (12.), Griezmann (16. – 11-esből), ill. Isco (42.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–2-es összesítéssel.
A döntőben: Juventus–Real Madrid (2017. június 3., Cardiff, Millennium Stadion, 20.45)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik