A Juve visszafogott játékkal is simán nyert

Vágólapra másolva!
2013.03.06. 16:44
null
Vidal Izaguirrét, a Juventus a Celticet múlta felül (Fotó: Reuters)
A Juventus az idegenbeli 3–0-ás győzelem után hazai pályán is simán nyert a vérszegény Celtic ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Matri gólja után lényegében kilátástalan helyzetbe került a skót csapat, amely szimpatikusan küzdött ugyan, de meg sem tudta szorítani a „zebrákat”. A Juventus két győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

ONLINE KÖZVETÍTÉS A MÉRKŐZÉSRŐL!

AZ ELŐZMÉNYEK

„Még hátra van kilencven percünk egy harcos csapat ellen, amely megpróbálja ledolgozni háromgólos hátrányát. A Celtic sohasem adja fel, így nem szabad hátradőlnünk. Az első mérkőzés eredménye csak annyit jelent, hogy növeltük az esélyünket a továbbjutásra, de a futball mindig hozhat meglepetéseket” – nyilatkozta Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője a találkozó előtt.

Vélhetően az olasz szakember is igencsak meglepődne, ha a Celtic meg tudná fordítani a párharcot, de volt már példa arra, hogy az első mérkőzésen összeszedett jelentős hátrány után kiharcolta egy csapat a továbbjutást. Erről szóló írásunkat ide kattintva tekintheti meg.

A MÉRKŐZÉS

A Juventus kezdőcsapatában kilenc olasz játékos kapott helyet, erre legutóbb – hat nap híján – 11 évvel ezelőtt volt példa. A 2002 márciusában rendezett Bayer Leverkusen elleni mérkőzésen a torinóiak jelenlegi vezetőedzője, Antonio Conte, valamint kapusa, Gianluigi Buffon is helyet kapott. További statisztikai érdekesség, hogy Andrea Pirlo a 33. meccsét játssza a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Az olasz játékosok közül csak Paolo Maldini játszott nála több mérkőzést (34).

Szakadó esőben kezdődött meg a találkozó, amelyen az első öt percben egyik kapu előtt sem alakult ki veszély. Addig is egy kis statisztika: a Celtic a legutóbbi 25 idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzéséből 23-at elveszített, míg a Juventus – amely a 100. meccsét játssza hazai pályán a BEK/BL-ben – 2010 márciusa óta veretlen az európai kupaporondon.

Az olaszok nagyon kényelmesen játszanak, elvégre nekik nem sürgős, hiszen háromgólos előnyben vannak. Ez egyébként a Juventus Stadion lelátóin nem látszik, ugyanis alig akadnak üres székek a torinói csapat otthonában.

A 19. percben Buffon húzott le egy bal oldali beadást. Ennél sokkal érdekesebb, hogy ezt követően alaposan kiosztotta csapattársait, amiért azok teljesen átadják a területet a a skótoknak, akik a tőlük távol álló passzjáték helyett beívelésekkel, átlövésekkel próbálkoznak, eddig sikertelenül.

A 24. percben először közelítette meg a skótok kapuját a Juventus, és egyből gólt szerzett. Fabio Quagliarella tizenegy méterről leadott lövését még hárította Fraser Forster, a kipattanót azonban Alessandro Matri öt méterről a fekvő kapus mellett a kapuba vágta, 1–0. Ha még nem dőlt volna el a továbbjutás, akkor most igen, összesítésben 4–0 a Juvénak.

MATRI GÓLJA

Az olaszok játéka mit sem változott: kontrákra játszanak – egy ízben Vidal révén lehetőségük is volt a második gól megszerzésére –, a Celtic pedig birtokolja a labdát, keresi a réseket a torinói védelmen, több-kevesebb, inkább kevesebb sikerrel.

Szépen, lassan csordogál a mérkőzés. A Juventus percről percre közelebb kerül a negyeddöntőhöz. A Celtic játéka változatlan, a különbség annyi, hogy a szélről, főképp a bal oldalról érkező beadások most már veszélyesebbnek bizonyulnak.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ STATISZTIKÁJA
Labdabirtoklás: 43–57 (százalék)
Kapura lövések: 6–5
Kaput eltaláló lövések: 4–3
Szabálytalanságok: 8–12
Sárga/piros lapok: 1/0–0/0
(forrás: UEFA)

A játékvezető egy perc hosszabbítás után lefújta az első félidőt. A Juventus csak annyit ad ki magából, amennyit ilyen helyzetben szükséges, ám kontratámadásai még így is sokkal több veszélyt rejtenek magukban, mint a Celtic próbálkozásai.

A SZÜNET UTÁN

A második félidő elején a Juventus magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, ennek következtében pedig a Celtic korántsem tudja annyira birtokolni a labdát és irányítani a játékot, mint az első játékrészben. Az elmúlt tizenöt percben tökéletes képet kaphattunk arról, hogy mi történne, ha a Juve „komolyan” venné a mérkőzést. A Celtic szurkolóinak hangos buzdítása ennek ellenére nem marad el, a skót szimpatizánsok kitartóan biztatják kedvenceiket.

Egy gyors gondolat az első félidőről: a Juventus hazai pályán 29 alkalommal vonulhatott előnnyel a szünetre a BL-ben, ezen meccsek közül 28-at megnyert, és csak egyszer végzett döntetlenre (2003-ban a Barcelona ellen).

A 65. percben növelte előnyét a Juventus. Egy végletekig kijátszott akció végén Arturo Vidal passzolt a nála is jobb helyzetben lévő Quagliarellához, aki öt méterről az üres kapuba passzolta a labdát, 2–0.

Gianluigi Buffon egyébiránt a 32. BL-mérkőzését játssza Torinóban. Del Piero 43 meccses rekordja egyelőre távolinak tűnik.

Az utolsó negyedórához érkeztünk. A hazaiak nemcsak az erejükkel, de már a játékosaikkal is tartalékolnak (Pirlót és Vidalt is lecserélte Antonio Conte), a Celtic pedig becsülettel küzd, de nincs egy súlycsoportban a két csapat. Ahogy felgyorsítja játékát a Juve, a skót futballisták nem tudják lekövetni a hazai játékosok mozgását. Ennek ékes bizonyítéka volt Quagliarella gólja.

A Celtic szurkolói még bízhatnak a becsületgólban: a skót csapat eddig kilenc gólt szerzett a Bajnokok Ligája 2012–2013-as szezonjában, ebből hármat az utolsó tizenöt percben. Jorgosz Szamarasz tehetett volna róla, hogy meglegyen a negyedik, ám ígéretes helyzetből csúnyán mellé durrantott.

A MECCS STATISZTIKÁJA
Labdabirtoklás: 44–56 (százalék)
Kapura lövések: 8–14
Kaput eltaláló lövések: 6–7
Szabálytalanságok: 14–15
Sárga/piros lapok: 1/0–1/0

A mérkőzés záróakkordja egy Quagliarella-ollózás volt leshelyzetből – a partjelző be is intette –, de a lövés egyébként is elkerülte a kaput.

A Juventus – amely zsinórban ötödik BL-meccsén nem kapott gólt – annak ellenére is teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, és jutott tovább a párharcból 5–0-s összesítéssel, hogy finoman fogalmazva sem játszott teljesítőképessége csúcsán.


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
JUVENTUS (olasz)–CELTIC (skót) 2–0 (1–0)
Torino,
Juventus Stadion. Vezette: Aydinus (török)
A KEZDŐCSAPATOK
JUVENTUS: Buffon – Barzagli, Marrone, Bonucci – Padoin, Vidal (Isla, 66.), Pirlo (Giaccherini, 68.), Pogba, Peluso (Asamoah, 59.) – Quagliarella, Matri
CELTIC: Forster – Matthews (Forrest, 52.), Wilson, Kayal, Izaguirre – Ledley – Commons (Nouioui, 72.), Wanyama (Ambrose, a szünetben), Mulgrew, Szamarasz – Hooper
Az első mérkőzésen: 3–0
Gólszerző: Matri (24.), Quagliarella (65.)
Továbbjutott: a Juventus, kettős győzelemmel, 5–0-s összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik