Curry-show és Cavs-vereség nyitotta a szezont

Vágólapra másolva!
2015.10.28. 10:04
null
Az este egyik legérdekesebb pillanata: Gasol lesapkázta Jamest (Fotó: Twitter)
A bajnoki címvédő Golden State elsősorban a 40 pontot szóró Steph Curry vezérletével magabiztos győzelemmel nyitotta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszát, legutóbbi döntőbeli ellenfele, a Cleveland viszont szoros meccsen kikapott Chicagóban – némi meglepetés, hogy az átalakuló Detroit gond nélkül tudott nyerni Atlantában. Lássuk a részleteket!

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 94–106

Tökéletes rajt. Parádésan kosarazott a Detroit, a második negyedet egy 17–4-es futással zárta le és innentől végig kézben tartotta a meccset – később 19 ponttal is vezettek Drummondék. A kezdő ötös minden tagja pontosan hozta amit kell, Ilyasova (16 pont, 3/6 tripla) tökéletesen megtalálta a helyét Drummond (18 pont, 19 pattanó) mellett, a hátvédek is jól osztották el a feladatokat és Morristól is azt kapták, amire számítottak. Annak ellenére volt teljesen sima a meccs, hogy az utolsó percekben eléggé összeestek a vendégek és 2/22-es mezőnymutatót hajítottak össze…

Lepattanók nélkül nehéz lesz. Az ellenállhatatlan Drummonddal nem tudtak mit kezdeni a hazaiak a palánk alatt, a lepattanózást 59–40-re, a támadópattanózást pedig 23–7-re nyerte a Detroit – sokáig nem kell keresgélnünk, hogy hol is kapott ki az Atlanta. Teague-ék támadójátéka sem volt tökéletes, de a két irányító és a két kezdő magasember itt azért jól teljesített, ugyanakkor törvényszerű volt, hogy ennyi második esélyből megnyeri a derbit a vendégcsapat. A Hawks így meglepő hazai vereséggel nyitotta az idényt, a Pistons viszont remekül kapta el a rajtot a tavalyi 5-23 után.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 20/6, Millsap 19/6, Teague 18/3
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/12, Drummond 18, Morris 18/3

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 97–95

Két szép védekezés döntött a végén. Rose és Butler kosaraival meglépett az utolsó percben a Bulls, de 30 másodperccel a végső dudaszó előtt Love egy triplával közelebb hozta övéit. 97–95-nél támadhatott a Cavs, James el is jutott a gyűrűig, ám a hat blokkot kiosztó Pau Gasol őt is betakarta – majd az alapvonali bedobást elcsípte Jimmy Butler, így nagy skalppal nyitotta NBA-pályafutását Fred Hoiberg. Gasol egyébként hat blokkja mellett csak két pontot és két lepattanót tett hozzá, de támadásban Mirotic, Butler és Rose hozta, amit kellett – bár összességében a 42 százalékos mezőnymutató és a 13 gólpassz nem túl fényes, most ez is elégnek bizonyult.

Még mindig nincs elég tűzerő a Cavsben. A tavalyi nagydöntőben is a teljesen elfogyott támadópotenciál okozta a Cleveland vesztét és hiába tért vissza Kevin Love, valamint hiába igazolták le Mo Williamst, még mindig ezzel akadtak gondjaik – ők ketten Jamesszel kiegészülve berámoltak 62 pontot, ám a többiek közül csak Jefferson tudta még elérni a tíz egységet. James egyébként annak ellenére játszott jól (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), hogy többször is ápolták az oldalvonal mellett, mindenesetre az ő állapota nem túl biztató David Blatt számára.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 19/9, Rose 18, Butler 17
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/3, Williams 19/9, Love 18/9

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 111–95

Semmi sem változott? A regnáló MVP, Steph Curry ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta és kereken negyven pontos estével vezette magabiztos győzelemre csapatát – az irányító játékát ismét öröm volt nézni, kiosztott hét gólpasszt, beemelt öt triplát és végig tarthatatlannak bizonyult. Ugyan Klay Thompson takarékra állította magát, a hibátlanul dobó Bogut, valamint a padról lendületet adó Ezeli kiegészítette Curry teljesítményét, ráadásul lepattanózásban leoktatták a Pelicanst – 56–33-ra nyerték ezt a szegmenst, a támadópattanókat tekintve pedig 21-8 arányban bizonyultak jobbnak. Még egy gondolat Curryhez: regnáló MVP-ként 1963 óta nem dobott senki ennyit nyitó meccsen, akkor egy bizonyos Kareem-Abdul Jabbar jutott 41-ig…

Anthony Davis kihúzva. Draymond Greennek támadni már nem maradt ereje, de védekezésben óriási munkát végzett a Pelicans húzóemberén – a szinte minden meccsen tarthatatlan Davis 4/20-as mezőnymutatót szenvedett össze, igaz, büntetőkkel végül eljutott 18 pontig. Perkins jól debütált (5/5 mezőnyből), Nate Robinson viszont pont nélkül maradt, ráadásul az első félidőben 7/9 kosarat, közte négy triplát „engedett” Currynek – a rendkívül tartalékos New Orleans csak asszisztálni tudott a bajnoki gyűrűket átvevő GSW-játékosok partyjához.

A Warriors legjobb dobói: Curry 40/15, Ezeli 13, Bogut 12
A Pelicans legjobb dobói: Davis 18, Smith 17/3, Gordon 14/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik