EZ VOLT A ROMÁN–MAGYAR MECCS NAPJA

HEGYI DÁNIEL (de.), MAROSI GERGELY (du.)HEGYI DÁNIEL (de.), MAROSI GERGELY (du.)
Vágólapra másolva!
2013.09.05. 10:01
null
Nem, nem és nem: Szalait (9) is levették a románok (Fotó: Reuters)
Pénteken 20 órakor a magyar labdarúgó-válogatott Romániával csapott össze világbajnoki selejtezőn, és fájón sima, 3–0-s vereséget szenvedett – ezzel valószínűleg le is mondhat a pótselejtezőről. Ez volt a meccs napja.

0.35 Hát, ennyi volt. Köszönjük szépen a figyelmet a teljes stáb nevében. Délelőtt és kora délután Hegyi Dániel foglalta össze a történéseket, este Marosi Gergely ült a billentyűzetnél. Bukarestből Nedelykov Tamás tudósított Boros Miklós segítségével, az NSO Tv stábja – Kibédi Péter, Hesz Tamás, Koczka Henrietta – szolgáltatta a videókat. A mérkőzés-összefoglalót Borbély László, a tudósítást Bacskai János írta. Köszönjük a figyelmüket, jó éjt, a kintről hazatérőknek biztonságos utat kívánunk!

És reméljük, hogy jobb lesz. Valamikor. De ez most fájó volt...

0.30 NINCS MENTSÉG,CSŐDÖT MONDTUNKértékelt a magyar válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs.

0.28 Pakol és ballag mindenki haza, szomorúan. A szurkolói vonat hajnali egykor indul haza. Nyugalom van, szerencsére nincs balhé (vagy nem tudni róla).


0.01 CSOPORTÖSSZEFOGLALÓK:
A spanyolok kihasználták a francia botlást
A hollandok a 94. percben mentettek pontot
Anglia és Ukrajna gálázva érte utol Montenegrót
Klose és Keane is történelmi gólt szerzett
A spanyolok kihasználták a francia botlást
A triplázó Cristiano Ronaldo lett a nyerőember
Az olaszok egy góllal legyőzték a bolgárokat
Belgium óriási lépést tett a vb-döntő felé
Svájcnak a háromgólos előny sem volt elég Izland ellen
Váratlan szlovák siker, feljöttek a görögök

0.00 Számolgatna? Ne feltétlenül tegye, a játék nem ad rá okot. Ha mégis, akkor ITT TALÁLJA A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJÁT!

23.10 Mi történt a selejtezős játéknapon? EREDMÉNYEK, JEGYZŐKÖNYVEK ITT!

22.50 A stadion minden probléma nélkül kiürült, jelenti az NSO Tv főnöke, Kibédi Péter a helyszínről.

22.38: Kíváncsi, miként értékelik a szövetségi kapitányok a román–magyart? Így – kapitányi nyilatkozatok.

22.35: A magyar szurkolók elszállításra várnak, 14 busz várakozik. No meg 800 kilométer vár azokra, akik autóval jöttek. Óriási rendőri biztosítás, magyar rendfenntartók is vannak.

22.34: Eredmények a csoportunkból. Észtország–Hollandia 2–2 (a hollandok a 94. percben mentettek pontot!), Törökország–Andorra 5–0.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 7 6 1 22–4 +18 19
2. Románia 7 4 1 2 13–10 +3 13
3. MAGYARORSZÁG 7 3 2 2 13–11 +2 11
4. Törökország 7 3 1 3 12–7 +5 10
5. Észtország 7 2 1 4 5–11 –6 7
6. Andorra 7 7 0–22 –22 0

22.28 ITT ÉRTÉKELHETI A MIEINK TELJESÍTMÉNYÉT

22.25 A magyar szurkolók elhagyták a szektort, várnak a kikísérésre. Béke van, nyugalom. Meg hatalmas csalódottság. Nem ezt érdemelték, akik ennyit utaztak szurkolni. Nem egy lövést és nem ezt a kilátástalan játékot.

22.10 Tökéletes minősítés a magyar válogatott játékára egy facebookos olvasónktól: „Mint amikor részegen FIFA-zok.”

21.46 Tanase, Románia–Magyarország 3–0. Beáraznak. na. Összefoglaló itt.

Minden az arcukra van írva (Fotó: Action Images)
Minden az arcukra van írva (Fotó: Action Images)

21.00 KÖVESSE A 2. FÉLIDŐT ITT!

20.37 Van hely a stadionban! Kiürítettek egy román szektort, ott dobálóztak az ultrák.

20.32 Románia–Magyarország 2–0, hatalmas Pintilii-gól, igazán nem ellenünk kellett volna... KÖZVETÍTÉS ITT!

20.25 Az MLSZ fizet ételt és italt is a magyar drukkereknek – közli Nedelykov kolléga, majd hozzáteszi: két gól jobb lenne. Egy van, az is román, a 25. percben Románia–Magyarország 1–0.

20.15 Miközben a román televízióban (via Vujity Tvrtko facebook)

A cserepadok és a zászlóbaki (Fotó: facebook.com/vujitytvrtko)
A cserepadok és a zászlóbaki (Fotó: facebook.com/vujitytvrtko)

20.03 Van itt minden. Első világháborús román katonadal, „ki a magyarokkal az országból.” És őrjöngés is. Marica Guzmics óriási hibája után betalál, 1–0, 2. perc. Közvetítés itt.

19.56 VAGY OLVASSA BACSKAI JÁNOS KOLLÉGÁNK TUDÓSÍTÁSÁT PERCRŐL PERCRE!

19.56 KÖVESSE A TALÁLKOZÓT FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ÖSSZEFOGLALÓNK SEGÍTSÉGÉVEL!

19.55 Beengedték a kint ragadt magyar szurkolókat. Közben egy magyar drukkert mentő visz el, állítólag rendőrtől kapott „találatot.”

19.48 Közben a Dinamo és a Rapid fanatikusai egymásra találtak, és gyepálják is egymást. A csendőrök rendet raknak. Kicsit mindenkiben túlteng a harci kedv.

19.40 Kérdezhetnék, mi a helyzet a még robbanásveszélyesebbnek számító szerb–horvát meccsen? A válasz: semmi különös, lévén csak szerb állampolgárok vehettek jegyet a meccsre. Az a találkozó 20.45-kor kezdődik, ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ A SELEJTEZŐKRŐL ITT!

19.34 „Ez Románia, ez a mi házunk, és lepisiljük az országotokat” – éneklik fennhangon a kolozsvári U fanatikusai, némiképp megsértve az UEFA és a FIFA szabályait.

19.28 Az ellenőr munkája Romániában sem egyszerű. A Mediafax jelentése szerint 18 Vaslui-drukker erősen ittasan, ám jegy nélkül indult el a meccsre vonattal. Miután a kontroller kérte a jegyeket, rátámadtak. Előállították őket.

Eközben a lelátón... (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Eközben a lelátón... (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

19.21 Persze minden relatív: az egyik magyar drukkert (aki épp semmit nem csinált) erőteljesen orrba vágott az arra járó közeg. A román rendőrök köpködik a magyar szurkolókat. Szép...

19.17 Az összetűzést követően megnyugodni látszanak a kedélyek.

19.13 A magyar ultrák kordonbontási kísérlettel válaszoltak. Egyelőre áll. Már a kordon. Jönnek a rohamrendőrök. Gumibottal. Dobálás, mutogatás. Az alsó magyar szektorokból is elindultak segíteni, két oldalról közbefogták őket. A magyarok behúzódtak a felső szektorok közepébe, akik elindultak felfelé, elkezdtek visszasprintelni lefelé, nyomukban a rohamrendőrökkel. Volt aki sietségében négy sort ugrott le a tribün tetejéről, miközben fejre állt. Közben volt provokáció és gumibotozás kívül is – jelenti Nedelykov Tamás és Kibédi Péter kollégánk.

19.12
A román ultrák ugrálva fogadják az övéiket.

19.10 „Jönnek ki a magyarok melegíteni, hangos füttyszó egyik részről, Ria-ria, Hungária tőlünk. A legtöbb szurkoló nálunk fekete pólóban, rajta fehérrel csak annyi: Magyarország. Zalaegerszeg, Isaszeg, Ferencváros, Csepel, Hőgyész, Szigetszentmiklós feliratú zászlókat látok többek között" – így Nedelykov kolléga.

18.50 A MAGYAR KEZDŐ. Bogdán – Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár – Koman, Korcsmár, Varga J., Dzsudzsák – Böde – Szalai. Ezt még meglátjuk (már nem a kezdőt, a felállást), a taktikai felállás lehet 4–4–1–1, 4–4–2 és 4–2–3–1 (ebben az esetben Korcsmár és Varga szűr, és vagy Böde, vagy Szalai lép vissza) is.

18.48 Nedelykov Tamás kollégánk a Nemzeti Stadion lelátójáról: összeálltak egy blokkba a kolozsvári „U” ultrái, akik éppen nem szeretik a magyarokat.

18.46 Újabb üzenet: „Küzdjetek, Srácok az utolsó leheletig!!! Megalkuvásnak helye nincs! Távol otthonról, itt Sziléziában, Boroszló (Wroclaw) városában sincsenek semleges érzelműek! Minden Lengyel Testvérünk értünk, értetek szorít!! RIA RIA!!! Üdv, Attila”

18.45 DZSUDZSÁK A MAGYAR CSAPATKAPITÁNY a meccsen, kezdő hamarosan.

18.35 Hesz Tamás kollégánk ad képet a bukaresti történésekről.

18.26 ROMÁN KEZDŐ. A helyi Gazeta szerint Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Pintilii – Torje, Maxim, Stancu – Marica összeállításban kezdenek a hazaiak.

Üzenet Dél-Tirolból: „Kollégánk, Deák László csak így volt hajlandó ma dolgozni! HAJRÁ, MAGYARORSZÁG!!!! Naturns, Dél-Tirol, Olaszország” Köszönjük a képet!
Üzenet Dél-Tirolból: „Kollégánk, Deák László csak így volt hajlandó ma dolgozni! HAJRÁ, MAGYARORSZÁG!!!! Naturns, Dél-Tirol, Olaszország” Köszönjük a képet!

18.24 „A bejutás előtt minden szurkolónak rendkívül alapos átvizsgáláson kell átesnie, ráadásul a helyi biztonsági emberek magyar tolmács segítségével minden egyes zászlót vagy transzparenst ellenőriznek, és azt a legkisebb hiba - túl nagy vagy esetleg provokáló jellegű felirat - esetén azonnal elkobozzák...” – írja az MTI a már lezajlott beléptetésről. Több fáradt szurkoló a szünetet kihasználva aludt egy kicsit.

18.23
Megérkezett a bukaresti Nemzeti Stadionba a magyar válogatott, a buszt nem fogadták kitörő örömmel az arra járó román drukkerek. Szerintük 3–0 lesz oda.

Így mennek a mieink a stadionba (Fotó: MLSZ twitter)
Így mennek a mieink a stadionba (Fotó: MLSZ twitter)

18.00 A magyar szurkolótábor a helyén a stadionban, 2800 drukker a vendégszektorban.(mint később kiderült, a helyi hírügynökség információja nem volt pontos, a beléptetés még jóval később is zajlott – néhány százan kint ragadtak).

17.58 A román csendőrség közleménye szerint a rendfenntartókat kőzáporral megkínáló román fanatikusokat is begyűjtötték és elvitték. Mintegy 400 román huligán a magyar tábornak akart menni, a csendőrség elterelte őket a vonulási útvonalról. Erre volt reakció a hajigálás, meg a könnygáz.

17.46 Nedelykov Tamás kollégánk közben arról számolt be, hogy a magyar biztonságiakat és rendfenntartókat is provokálták a vonulás során. A jelek szerint senkit nem kellett félteni, kevésen múlt, hogy sokkal nagyobb baj legyen.

17.45 NÉGYEN KÓRHÁZBAN. Három magyar szurkolót fejsérülések miatt, egy negyediket pedig rosszullét miatt szállítottak kórházba pénteken Bukarestben - közölte pénteken a Mediafax román hírügynökség. A hírügynökség szerint az agyrázkódással diagnosztizált három szurkolót a Nemzeti Arénától vitték kórházba, a negyedik férfi viszont már a bukaresti Északi pályaudvaron rosszul lett.

A vonulás kezdete: magyar drukker a pályaudvaron (Fotó: Mirkó István)
A vonulás kezdete: magyar drukker a pályaudvaron (Fotó: Mirkó István)

17.25 NYUGALOM, CSIGAVÉR. Üzeni ezt a román csendőrség szóvivője, Georgian Enache. Több mint ezer rendfenntartó lesz a stadionban, a bevitt magyar fanatikusok ellen gyorsított eljárást indítanak (standard eljárás a kiemelt kockázatú román mérkőzéseken). A szóvivő szerint relatív nyugalom van, a nap folyamán „elszigetelt incidensek” történtek.

17.15 Elindult a beléptetés, viszonylagos béke honol. Szigorú biztonsági ellenőrzés folyik. A stadionnál tartózkodó munkatársunk, Nedelykov Tamás is megerősítette, hogy voltak provokációk a vonulás során, amik heves (lásd alant) reakciókat váltottak ki. A tatabányai drukkerektől majdnem elkobozták a város nevével ellátott zászlót, aztán a szurkolók megmutatták, hogy csak egy városról van szó, semmi üzenet – visszakapták.

17.08 Dávid New York-ból a segítségünkkel követi a meccset, igyekszünk legjobb tudásunk szerint tudósítani :) „HAJRÁ, FIÚK, mindent bele, mutassuk meg, hogy van mentális tartásunk és focizni is tudunk! Ha a szíveteket teszitek ki a pályára a bukaresti pokolban, büszkék leszünk rátok!” – üzeni Richárd.

17.01 Rongálásban a román huligánok is kitettek magukért, több magyar rendszámú autónak betörték a szélvédőjét, kiszúrták a kerekét Bukarestben. Az összecsapások azonban csitulni látszanak
, miután a rendőrség összeterelte a magyar szurkolókat a stadionhoz vezető szűk utcában, amit a vendégdrukkerek számára jelöltek ki szurkolói zónaként, innen már a stadionba vezetik majd a drukkereket. Egy dunaharaszti szurkoló, József a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, a Bukarest belvárosában a szurkolók és a rendőrök közti összecsapásnak nem volt előzménye. Ők már szerda óta a román fővárosban tartózkodnak egy nagyobb csoporttal, és ez idáig semmilyen atrocitás nem érte őket. „Napok óta Bukarestben vagyunk egy százhúsz fős csoporttal, nem volt benne a levegőben, hogy eldurvul a helyzet. A belvárosban iszogattunk, amikor a rendőrök elkezdték feltoloncolni a szurkolói buszokra a drukkereket, könnygázt és gumibotokat vetettek be. Most már összezsúfolták a magyarokat a stadion közeli, teljesen lezárt utcába. A szervezetten nagy csoportokban érkezők mind itt vannak, több mint kétezren várjuk, hogy beléphessünk a stadionba. Az utcát hermetikusan lezárták, se be, se ki nem lehet közlekedni” – ismertette a délutáni történéseket és a jelenlegi helyzetet a magyar drukkerek szemszögéből az általunk megkérdezett fanatikus.

17.00 HÁROM ÓRA MÉG A KEZDÉSIG.



16.58
„Ahogy a vonat három óra után nem sokkal megérkezett a Bukarest-Nord vasútállomásra, román drukkerek egy csoportja kövekkel megdobálta a vonatunkat. Az első fél órában semmiféle rendőri felvezetést nem kaptak a magyar szurkolók, most már bent vagyunk mi is a konvojban, amely a fanzone felé tart. A vonat elleni incidensnek nincsenek sérültjei, ám arról tudok, hogy egy diósgyőri szurkolót megkéseltek tegnap este. Hogy mi lett vele, milyen sérülései vannak, arról egyelőre nincsenek híreim” - mondta Hegedűs Gábor, az nb1.hu munkatársa, aki a szurkolói vonattal utazott. Késelésről hivatalosan megerősített hír egyelőre nem érkezett.

16.47 Miután a magyar drukkerek távoztak, megkezdődött a rendrakás Bukarest belvárosában. A szórakozóhelyeken dolgozók a digisport.ro oldalnak nyilatkozva elárulták: még soha korábban nem láttak vendégül hasonlóan vehemens szurkolókat, pedig már több ezer külföldi futballbarát járt náluk. A helyiek azt is elmondták, hogy fél tíztől egészen délután háromig viszonylag békés mederben folyt a magyarok ivászata, a későbbi konfliktushoz az vezetett, hogy a román csendőrök már akkor szerették volna átkísérni a Nemzeti Aréna melletti szurkolói zónába a vendégdrukkereket. Ők ettől vonakodtak, ráadásul menet közben egy kordonnal is szembetalálták magukat. Ezt követően elszabadultak az indulatok, repültek székek, üvegek, poharak, hamutartók. A buszokhoz kísért magyarok közül állítólag akadt, aki személyautók üvegeire csapott, amely ismét csak olaj volt a tűzre.

16.45
A Prosport jelentése szerint öt személyt ,köztük egy rendőrt kellett orvosi ellátásban részesíteni. Mintha most nyugodtabb lenne a helyzet, ez nem is árt. Ne kiabáljuk el.

16.34
A román tulajdont nem feltétlenül tiszteletben tartó fanok – mint arról beszámoltunk – két busz amortizációban segédkeztek. Az egyiknek a szélvédője tört be, a másiknak a tetejével akadtak gondok. A szurkolók stadionba juttatására 14 buszt használnak.

16.25
Tamás és Kitti a New York-i JFK reptérről üzent a csapatnak. Bálint Írországból Guzmicsot követeli a kezdőbe. „Az NFL-szezon nyitómeccsére jöttünk (ami egyébként fantasztikus volt), de ma már az itteni idő szerint délben kezdődő bukaresti meccsre koncentrálunk! :-) Online fogjuk nézni” – így Z. K. Dávid a Yale Egyetemről drukkol. Szép, színes virtuális lelátói forgatag.

16.23
Az ultrák vonulnak, a tárgyak repülnek, a gumibotok villannak, a rohamrendőrök igyekeznek kordában tartani mind a fanatikusokat, mind az eseményeket. Nehezen megy.

16.16 Ha esetleg felmerülne, hogy az UEFA vagy a FIFA mit léphet stadionon kívüli rendbontás esetén – alighanem semmit.
Az európai szövetség a 2012-es Eb-n elítélő nyilatkozatot adott ki a lengyel–orosz találkozó előtti óriási balhét követően, de ennél tovább nem terjedtek lehetőségei. Ha viszont a Nemzeti Stadionban baj lesz, akkor nagy baj lesz a fegyelmi bizottság előtt (nekünk és a románoknak is van már a rovásán korábbról).

16.15
Négy óra előtt pár perccel elindultak a bukaresti Nemzeti Aréna felé buszokkal azok a magyar drukkerek, akik a különvonattal érkeztek meg. Egyikük viszont nem tarthatott velük, mert őt kórházba kellett szállítani, ugyanis orvosi kezelésre szorult. A prosport.ro beszámolója szerint erősen ittas állapotban lévő személyről van szó. Valakinek meg kellett innia a vonatra feltett sört, tesszük mi hozzá... Reméljük, a drukker magyar győzelemre józanodik ki.

16.13 Provokáció. Mint a Rejtő-könyvekben szokott történni, itt is visszaütéssel kezdődött a balhé. A különvonatot magyarokat gyalázó, „bozgori" (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül többen „cigányok" kiabálással és sörösüvegek dobálásával válaszoltak. A pillanatokon belül kialakult dulakodás során a magyar szurkolók ellen gumibotokat és könnygázt vetett be a csendőrség, majd beterelte őket az odakészített buszokba. A csendőrség szóvivője szerint sikerült az agresszív szurkolókat elkülöníteniük, „akik nem fogják a stadionban látni a meccset".

16.07 „Mindjárt indulunk a stadionba. Ti adtok nekünk erőt, szorítsatok!”
– facebookozik Szabics Imre.

16.04 „Mennyi az eredmény a csendőrség–magyar ultrák meccsen?” – kérdezi egy román twitterező.

16.00
„Bár csak tizenegyen lesztek a pályán, de a végső sípszót követően 15 millió magyar fog egy emberként felkiáltani! Életemben nem vártam még így futballmérkőzést és még életemben nem hittem annyira egy csapatban sem, mint most. A három ponton kívül nem is gondolok másra, mert tudom, hogy bár nehéz lesz, de végül a MAGYAR SZÍV győzedelmeskedik! RIA! RIA! HUNGÁRIA!” – üzeni a csapatnak Kóróczki Zsolt.

15.56:
Az NSO-t olvasó magyar szurkolók közben továbbra is folyamatosan küldik az üzeneteket a magyar válogatottnak. Grúziából és Floridából is érkezett üzenet.

„Tbilisziből is nagyon szurkolok a Csapatnak, ma az óráimra kellett volna készülnöm, de csak a meccsről szóló híreket olvastam. A kollégák mind kimennek a grúz–francia meccsre, de én inkább otthon maradok, és a neten követem az eseményeket" – írta Péter Grúziából.

„Floridából is: Hajrá, Magyarország! Sok sikert ma este fiúk, a csapat által aláírt válogatott mezben fogom végigszurkolni a meccset. Győznünk kell! István" – küldte olvasónk.

15.50:
Videó a füstbombákról és a magyar szurkolókról itt»

15.45:
Közben Bukarestben tartózkodó kollégánk még riasztóbb hírekkel szolgált: egy mentőhelikopter szállt fel a bukaresti vonatállomástól, míg a magyar drukkerek buszokat vertek szét a városban.

15.43:
A román szurkolók pedig egy magyar rendszámú mikrobuszt támadtak meg, amelynek betörték a szélvédőjét.

A szurkolók összeverekedtek a csendőrökkel (Fotó: Pro Sport)
A szurkolók összeverekedtek a csendőrökkel (Fotó: Pro Sport)

15.33: A Pro Sport tudósítása szerint jelenleg a magyarok számára kialakított szurkolói zóna a város egyik legcsendesebb pontja, míg a többi helyen a rendőrök próbálják meg kordában tartani a drukkereket. A rendőrség szóvivője szerint mintegy 400 magyar drukker csapott össze a hatóságokkal, még a szurkolói vonat érkezése előtt. Bővebben itt»

15.17: A román sportportálok egyre csak közlik a rendkívül aggasztó képeket, amelyeken az látható, hogy a magyar szurkolók törnek-zúznak, a csendőrökkel verekednek. Így a végén a második hely megszerzése esetén sem lesz esélyünk kijutni a vb-re...

15.10: Rossz hír is érkezett Bukarestből: a magyar drukkerek egy csoportja összecsapott a román csendőrökkel. Szerencsére azonban senki sem sérült meg az eddigi híradások szerint. Bővebben itt»

15.00: Megérkezett a magyar szurkolókat szállító vonat Bukarestbe.
Helyszínen tartózkodó kollégánkkal nem tudtunk telefonon beszélni, olyan hangosan szól a „Ria, Ria, Hungária”.

SZAVAZÁS

A magyar labdarúgó-válogatott szeptember hatodikán kulcsfontosságú vb-selejtezőt játszik a románokkal. Ön szerint hogy végződik a bukaresti összecsapás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

14:18: Olvasóink szerint, ha nehezen is, de legyőzzük a románokat! Mondja el a véleményét ön is a Nemzeti Sport Online szavazásán keresztül!

14:15: A prosport.ro információi szerint keresik a román rendőrök azokat a személyeket, akik a társait elhagyó magyar drukkert bántalmaztak egy bukaresti közértben. A szurkoló agresszívan viselkedett, négy-öt ember bántalmazta őt. A magyar drukker kisebb sérüléseket is szenvedett, de nem akart feljelentést tenni, és a kórházba sem ment be.

13.57: Egervári Sándor szövetségi kapitány délelőtt már ismertette a játékosokkal a kezdőcsapatot, amelyet azonban csak közvetlenül a 20 órakor kezdődő találkozó előtt hoz nyilvánosságra. A délelőtti átmozgatáson minden játékos fakultatív módon vett részt, voltak, akik ügyességi játékot, célba rúgó versenyt rendeztek, mások a kapura lövéseket gyakorolták. Közben a technikai értekezleten hivatalossá vált, hogy a hazaiak sárga szerelésben, a magyarok pedig tiszta fehérben lépnek pályára. Az ebédet követően csendes pihenőt tartanak a kerettagok, majd azt követően elindul a csapat a meccs helyszínére, a Nemzeti Arénába.

A játékosok már ismerik a kezdőcsapatot (Fotó: mlsz.hu)
A játékosok már ismerik a kezdőcsapatot (Fotó: mlsz.hu)

13.45: Újabb szurkolói üzenetet kaptunk a határon túlról: „Dél-Tirolból szurkolunk a fiúknak, sajnos mi nem tudtunk menni, de lélekben ott vagyunk bajtársaink mellett! Egy pincér barátom ma felvette a MAGYAR mezt az inge alá, úgy dolgozik! Én például 2 napja nem alszom, annyira várom a meccset! HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!! HAJRÁ BÖDE!!! üdvözlettel: Oroszi Bálint és Deák László”

Tüzes hangulatban a Bukarestbe tartó magyar drukkerek (Fotó: prosport.ro)
Tüzes hangulatban a Bukarestbe tartó magyar drukkerek (Fotó: prosport.ro)

13.37: Nem magyarok garázdálkodtak a Dinamo edzésén! A korábbi hírekkel ellentétben a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozó Gheorghe Multescu, a Dinamo Bucuresti vezetőedzője a játékosait edzésen ért inzultus kapcsán elmondta: nem magyar szurkolók támadtak rájuk.
További részleteket itt olvashat!

A magyar vonat Brassóban (Fotó: Pro Sport)
A magyar vonat Brassóban (Fotó: Pro Sport)

13.24: Sikerült beszélnünk egy szurkolóval, aki a tegnap este indult vonaton tart Bukarest felé. A közel 1000 magyar drukkert szállító szerelvény bő egy órája hagyta el Brassót, magyar idő szerint 15 és 16 óra között ér a román fővárosba. A prosport.ro képet is közölt a brassói érkezésről.

13.10: A székely szurkolók üzenete: „Hajrá, magyarok! Mellékelve küldöm a Csíkszeredából elindult szurkolók kis csapatának fényképét. Minden székely szíve ma este a MAGYAR csapatért dobog! Baráti üdvözlettel, Csiszér Levente"

13.03:
Üdvözletemet küldöm a Queen Mary 2 óceánjáró hajóról az Atlanti-óceán közepéről, ahol zenészként teljes szívemből szurkolok a magyar csapatnak! Műholdas neten tudom követni a szöveges közvetítést, de magyar zászlóval a kezemben fogok ugrándozni minden magyar gólnál! Külön hajrá Böde Daninak, remélhetőleg ő és Szalai Ádám is betalálnak!" – küldte Csapó Krisztián olvasónk sok ezer kilométerről.

12.59:
Piturcának alighanem mennie kell, ha..." – folytatás itt»

Székely drukkerek Csíkszeredából
Székely drukkerek Csíkszeredából

12.55: Remélem, hogy az esti meccsen is mi nyerünk. De szerintem most nincs annyira jó csapatunk. A magyaroknak van néhány kiváló játékosuk, úgymint Hajnal, Dzsudzsák, de Bogdánt is szeretem" – mondta az esti meccsel kapcsolatban Christian Vlad a Digi Sporttól a Nemzeti Sport Online helyszínen tartózkodó újságírójának, Nedelykov Tamásnak.

12.43: Karácsonyi ajándék.
Győzzetek Romániában, ezt kérjük karácsonyra!! – üzente egyik olvasónk, Kiss Sándor, Debrecenből.

12.34: Rendőrök és orvosok. A román sajtó a biztonsági előkészületek mellett – országosan közel 3000 rendfenntartóval számolnak, akik a meccset, illetve a magyar szurkolók utazását biztosítják – beszámol arról, hogy hatvan egészségügyi dolgozó (orvosok és ápolók) lesz a Nemzeti Arénában és annak környékén a mérkőzés ideje alatt. A Nemzeti Sport Online helyszíni tudósítói arról is beszámoltak, hogy egész nap fokozott rendőrségi készültség tapasztalható Bukarestben, útlezárásokkal, forgalomelterelésekkel.

12.30: Nem csak Bukarestben játszanak pénteken vb-selejtezőt. Beharangozó a mai meccsek elé!

12.25: Európa különböző pontjairól jönnek a biztató üzenetek. Nézzünk egy újabb válogatást:

Hajrá magyarok! Szorítunk, veletek vagyunk Berlinből is! Gergely

Hajrá fiúk, itt egy lehetőség, amit régóta várunk! Mindenki jó formában van, nem lehet probléma. Szurkolunk nektek itthonról, nézzük a meccset és végig mellettetek leszünk. RIA-RIA-HUNGÁRIA! Viktor

Délvidéken lesz ma este egy hely, amely tele lesz magyar drukkerekkel és együtt szurkolnak a magyar válogatottért. Ez nem csak egy meccs, ez annál több. Ritkán adatik meg egy ekkora esély, mint most, ezért élni kell vele! Csak koncentrálni, koncentrálni és koncentrálni. Gyerünk srácok, mindent bele, Szabadka utcái ma magyar szurkolói rigmusoktól fognak zengeni. Ki a jobb? Magyarok! Hajrá fiúk!

Hajrá magyarok!!! Böde Dani vágj vagy kettőt!!! Meglesz a siker!! Üdv Ungvárról!!

Ma több millió magyarnak szerezhettek örömöt határon innen és túl!!!! Mindent bele srácok! Nyerni kell!! Üdv: a sásdi Gastarbeiterek Garmischból

Mióta élek, nem volt ekkora tétje egy válogatott meccsnek (na jó... mióta az eszemet tudom), szóval akármi történjék a pályán, kérünk titeket, hogy tiszta szívvel és lélekkel játsszatok! Ne csak magatok miatt, hanem egy ország boldogságáért!! Reméljük, hogy örömkönnyeket fogtok a szemeinkbe csalni ma este! Veletek vagyunk a napsütéses Kölnből is! HAJRÁ MAGYAROK!!!! András és egy hajó magyar személyzete

Bár Edinburgh-ban születtem és élek, nehéz találni embert, aki magyar érzelműbb lenne nálam! Minden magyar csapatot követek, de persze egyiket sem olyan figyelemmel mint a mi válogatottunkat! Sok sikert kívánok Skóciából, hagy lássak magyar győzelmet az én életemnek az eddigi legfontosabb válogatott meccsén. Gyöngy Tamás, Edinburgh, Skócia

A Kárpát-medencei magyarság tegyen a házak falára magyar zászlót, mint ahogy nemzeti ünnepeinken szoktuk tenni! Hajrá magyarok! Korzy

Innen Angliából is nagyon-nagyon szorítunk a magyar csapatnak!! Már bekészítve minden estére, itt nálunk 7-től megáll az élet! Hajrá Magyarok!!! by René

12.24: Az esti román–magyar labdarúgó-világbajnoki selejtező napján a két ország újságíróiból álló csapat is összemérte az erejét a stadion szomszédságában található műfüves pályán. Az előmeccset az összeszokottabb, olimpiai bajnok román médiaválogatott nyerte meg 6–2-re. Részleteket itt olvashat!

12.24: „Ott leszek péntek este a bukaresti stadionban a magyarok ellen, meggyőződésem, hogy győzünk és nagyon jó lesz a hangulatunk – nyilatkozta az ukrán Sahtar Doneck román vezetőedzője, Mircea Lucescu, aki Svájcban az UEFA technikai bizottságának megbeszélésén vesz részt, szombaton azonban a Dinamo ellen játszik csapatával felkészülési mérkőzést. – Válogatottunk tapasztaltabb, mint az előző években. Nem látom azt az okot, amely miatt ne mi nyernénk meg ezt a meccset. Azt hiszem, nem négy ponttal kell számolnunk a soron következő két meccsen, hanem hattal, mert ez lehetséges. Nem tudhatjuk, hogy Mutu segített-e volna, mert nem láttuk."

12.10: Egymást is ütik! Emilia Michael rendőrségi szóvivő arról is beszámolt, hogy a bukaresti éjszakában még egy esetnél szükség volt rendőri intézkedésre, akkor két román drukker, egy Steaua- és egy Dinamo-szimpatizáns esett egymásnak.

11.47: A Mediafax hírügynökség szerint a Bukarestbe tartó különvonaton érkező magyar szurkolók sörös dobozokat és petárdákat dobáltak a peronra éjjel fél kettőkor, amikor a szerelvény megállt Aradon és a hatóságok megkezdték a határellenőrzést.

11.46: Mégis igaznak bizonyultak azok a korábbi hírek, melyek szerint éjjel már összetűzésbe került a román és a magyar drukkerek egy csoportja. Öt magyar szurkolót előállított péntek hajnalban Bukarestben a helyi rendőrség – közölte a Mediafax hírügynökséggel Razvan Popa rendőrségi szóvivő. A beszámoló szerint az incidensre a történelmi belvárosban (ahol szórakozóhelyek százai működnek), hajnali fél négykor került sor, egy 30 fős magyar drukkercsoport és egy kisebb létszámú román társaság üvegeket dobált egymás felé. „Az összetűzés nyomán öt magyar szurkolót átadtak a 10-es számú rendőrőrsnek, egy románt pedig megbírságoltak csendháborításért” – mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a (bukaresti főpolgármesteri hivatalhoz tartozó) helyi rendőrség rendfenntartói és közlekedésrendészei folyamatosan járőröznek a történelmi belvárosban, 12 lovasrendőr pedig a bukaresti Nemzeti Aréna körül teljesít szolgálatot, ahol 20 órától rendezik a román–magyar labdarúgó-világbajnoki selejtezőt. Úgy tudjuk, az említett összetűzésben egy románt is felelősségre vontak a hatóságok – csendháborítás miatt kapott büntetést...Videó a balhéról itt!

11.30: Megindultak a székelyek is! Az erdélyi szurkolók egy kétszáz fős csoportja Brassóban várja a Magyarországról tegnap este induló különvonatot, amely egyelőre még nem érkezett meg. A drukkerek nagy része Sepsiszentgyörgyről érkezett – ahol már tegnap este gyülekeztek a szurkolók –, más részük pedig Csíkszeredából, illetve további székelyföldi és erdélyi városokból, de csatlakoztak már hozzájuk anyaországi és felvidéki fanatikusok is. Egy másik, közel háromszáz fős csoport pedig már egy korábbi vonattal elutazott és már meg is érkezett Bukarestbe.

11.25: A sport.ro beszámolt arról, hogy a Bukarestbe hullámokban érkező magyar drukkerek közül többen a belvárosban is körbenéznek, mintegy szimpla turistaként. Az viszont már az esti mérkőzés előjátékához tartozik, hogy a városlátogatást erős csendőri felügyelet mellett tehetik meg.

Fotó: Facebook, Magyar Labdarúgó Válogatott
Fotó: Facebook, Magyar Labdarúgó Válogatott

11.07: A magyar labdarúgó-válogatott szombathelyi kötődésű játékosai (a képen balról jobbra: Devecseri Szilárd, Koman Vladimir, Guzmics Richárd, Király Gábor) a ma délelőtti edzés alkalmával a csapat hivatalos Facebook-oldalán üzentek a szintén Haladás-nevelés Kovács Istvánnak, aki az U21-es válogatott tegnapi meccsén szenvedett kulcscsonttörést.(„Szombathelyi dominancia a válogatottban: ezúton kívánnak gyors gyógyulást Kovács Istvánnak!” – szól az üzenet.)

10.51: Jöjjenek további buzdító szurkolói üzenetek (előre is elnézést azoktól, akiknek az üzenetét nem közöljük, de rengeteg e-mailt kapunk, nem férne el mindegyik a cikkben), még a dániai Aalborgból is érkezett buzdítás! Zoli pedig arról számolt be, hogy egy nagyobb drukkerhad megérkezett Bukarestbe, képet is mellékelt:

Egy Barátom küldte Bukarestből. Magyar szurkolók egy része megérkezett... Mindent bele! :) Zoli

Magyar drukkerek Bukarestben – a pólón a felirat: Magyarország
Magyar drukkerek Bukarestben – a pólón a felirat: Magyarország

Eljött a várva várt nap! Minden MAGYAR sportember ezt a napot várta. Most meg lehet mutatni hogy képesek vagyunk nyerni. Vannak kulcsembereink (Dzsudzsák, Szalai, Bogdán) akik képesek megnyerni egy adott mérkőzést és ha csúcsformában játszanak, nem lehet baj, persze ma mindenkire szükség van. MA EGÉSZ MAGYARORSZÁG ÉRTETTEK SZORÍT. HAJRÁ MAGYARORSZÁG. Márk, Tóalmás.

Végre van egy magyar CSAPATUNK és nem csak egy magyar focistákból összerakott CSOPORT, akiket válogatott csapatnak neveznek...Hajrá fiúk, mindent bele ma este! Kell a 3 pont! U.i.: tisztességes helytállás, jó játék mellett ha pontot vesztenétek, akkor is büszkék leszünk rátok! Zsolt

Vacsora után az egész család nektek szurkol 0 éves kortól 64 éves korig! Mindörökké Magyarország, győzni fogtok!! Peti, Mende

Srácok! A mai meccsel történelmet írhattok, egy egész ország veletek van! Bence

Csak egy rövid üzenet: Az elmúlt pár év legnagyobb esélye ez most. Bízok bennetek srácok, a CSAPAT megvan, összetartóak vagytok, ezt már bizonyítottátok! Nincs miért félnetek, hiszen mindenhol veletek vagyunk, akármi is lesz ma az eredmény! (De azért persze nyerjetek :)) Üdv Aalborgból, nagyszerű kommunikáció&kultúra óráról... Balázs

Egy egész ország szorít értetek. Tudom, hogy keményen fogtok küzdeni. Bármi is lesz a meccs vége, veletek vagyunk. HAJRÁ MAGYAROK! Deák Laci Győrből

10.44: Itt játszik a csapat! Olvassa el a bukaresti Nemzeti Arénáról szóló, helyszínen készült cikkünket, és tekintse meg videós összeállításunkat is! ITT!

10.30: Román drukkerek Verespatak mellett! A héten Románia-szerte tüntetések zajlanak az új bányászati törvény ellen, amely lehetővé tenné a ciántechnológiájú bányászatot Verespatakon is. A tüntetésekhez román szurkolói csoportok is csatlakoztak. Az esti meccs előtt a demonstráció helyszínén találkoznak, majd a vb-selejtező után oda is mennek vissza.

10.23 Álhír a román sajtóban? A román hírtelevízió, a Realitatea arról számolt be, hogy éjszaka Bukarestben összeverekedett magyar és román szurkolók egy csoportja, ami után a rendőrség öt magyar és egy román drukkert őrizetbe vett. A hírt hivatalos forrás nem erősítette meg, sőt, később a Realitatea honlapjáról is lekerült, így erősen kérdéses a valóságtartalma.

10.16: Az Aranycsapat tagja, Buzánszky Jenő is Bukarestben van, a helyszínen tekinti meg a mai vb-selejtezőt.

10.06: „Soha nem játszottam Szalai-kaliberű játékos ellen”nyilatkozta Dorin Goian, a román válogatott védője.

Edzésben a csapat a régi Steaua-stadionban (Fotó: MLSZ Twitter)
Edzésben a csapat a régi Steaua-stadionban (Fotó: MLSZ Twitter)

9:58: Reggeli után kezdődik Bukarestben a magyar csapat délelőtti, átmozgató edzése.

9.56: Király Gábor és több játékosunk videointerjúban beszélt az esti meccsről. A videót itt tekintheti meg!

9:17: Lássunk egy újabb válogatást a szurkolói üzenetekből:

„Nincs most más megoldás! Ha törik, ha szakad, ha kúszni-mászni kell mindenkinek, vagy vér kell folyjon, akkor vérnek kell folynia, ... nyerni kell!
/Simon Tibor/ – Ma a címerért kell játszani ami a szívetek fölött van! Meg kell halni a címerért! Hajrá Fiúk, hajrá Magyarok! Veletek vagyunk!" – Rajmi, Nagyigmánd

Hajrá Magyaroook! Szurkol az egész Planning Team Vácról. Győzni kell, mutassátok meg, hogy jobbak vagytok :)

Fiúk! Az észtek elleni meccsre alig fogynak a jegyek, ez azt jelenti, hogy a kanyarban szurkolókon kívül nem nagyon bíznak a csapatban és mindenki kivár a mai meccs eredményére. Mi a jegyértékesítés első napján megvettük a jegyeket. Érjétek el ma este, hogy az éjjel túlterhelt legyen az iroda honlapja, holnap reggel hatalmas sorok álljanak a jegyirodák előtt, és kedden már ne lehessen belépőt kapni! Veletek vagyunk, győzni akarunk, kedden pedig Itthon együtt ünnepelni! Üdv, István

Srácok, nagyon drukkolunk Nektek innen Pécsről! Sok sikert! Ma megmutathatjátok, hogy ki a legjobb ! RIA.-RIA- HUNGÁRIA!

9.11: Lássuk a várható kezdőcsapatokat! Mire számítanak a románok, mire számítunk mi:

A várható kezdőcsapatok a Nemzeti Sport szerint
A várható kezdőcsapatok a Nemzeti Sport szerint
A várható kezdőcsapatok a román Pro Sport szerint
A várható kezdőcsapatok a román Pro Sport szerint

8.50: Sorra kapjuk a csapatnak címzett üzeneteket olvasóinktól, lássuk a legfrissebbeket:

„Mindent bele fiúk, ma küzdeni kell az utolsó leheletig és meglehet a győzelem !!! Sok sikert kívánok, a Felvidék is veletek van. Hajrá magyarok !!!!!!"

„Sziasztok! Először is gratulálok a csapatnak és Sanyi bácsinak az eddigi eredményekért, aminek köszönhetően a ma esti meccsnek már olyan tétje is van, amire mi magyarok már hosszú-hosszú ideje várunk (és ha ez a mai meccs után álom maradna, a bukaresti meccs élményeit akkor sem veheti el tőlünk senki). Én ezt az összecsapást a horvát tengerparton fogom követni, jobb híján az olvasásos közvetítés révén. De gondolatban ott leszek a stadionban, és együtt skandálom a több ezer magyarral, hogy: RIA, RIA, HUNGÁRIA ! ! !"


„Gyerünk srácok! Csak keményen védekezni, kreatívan támadni, okosan játszani és meglesz a siker! Szerezzetek nekünk egy csodálatos estét! Bár nincs lehetőségünk Bukarestben szurkolni nektek, de ha rajtunk múlik, addig szurkolunk torkunk szakadtából itt Budapesten, amíg bele nem remeg egész Románia! Ria, Ria, HUNGÁRIA!!!!!!"

Informatikaóráról is hajrá magyarok, nálunk van a világ legjobb kapusa!"

8.47: A Nemzeti Sport is felkészült a román–magyar vb-selejtezőre: a lap pénteki számában 16 oldalas mellékletet talál a sorsdöntő meccsről. Interjúk, vélemények, történelem, csapatbemutató – digitális formában is!

8.35
A televízióban negyedórával válogatottunk sorsdöntő vb-selejtezője előtt, 19.45-kor kezdődik az M1-es csatorna közvetítése. A helyszínről Knézy Jenő jelentkezik, a budapesti stúdióban pedig Menczer Tamás értékeli a mérkőzést a korábbi válogatott – jelenlegi DVTK-sportigazgató – Kovács Zoltán segítségével. A Kossuth Rádióban az első félidő hajrájától, 20.35-tól lesz élőben hallható a találkozó.


8.20: Így indultak el a szurkolók Bukarestbe
. Tekintse meg az NSO Tv riportját!


Fotó: mlsz.hu
Fotó: mlsz.hu

7.47: Nem volt provokáció! A Magyar Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján cáfolta azokat a híreket, melyek szerint Bukarestben már a meccs előtti napon provokáció áldozatává vált a magyar küldöttség. „Egyes beszámolók szerint a bukaresti Nemzeti Aréna lelátójának összes ülésére, köztük a magyar szektorokban található helyekre is, kis méretű román zászlókat helyeztek el a román rendezők, ami nyilvánvaló provokáció lett volna a magyar szurkolókkal szemben. Ezzel szemben a valóság az, hogy a felek egymás érdekeit maximálisan tiszteletben tartva jutottak el a biztonságos, de elhivatott szurkolás feltételeinek megteremtéséhez a nagy jelentőségű mérkőzés előtt. A Magyar Labdarúgó-szövetség szakemberei a helyszínen tartott szemle során nem tapasztalták provokáció jelét, ugyanis zászlókat valóban elhelyeztek az ülésekre, de kizárólag a román szurkolók számára fenntartott szektorokban, míg a magyar szektorok székei üresen maradtak, tehát az említett beszámolók alapjául szolgáló hír nem igaz, annak nincs semmilyen valós alapja" – fogalmaz az mlsz.hu-n megjelent közlemény.

7.31: Már kaptunk is egy szurkolói üzenetet: „Győzni fogtok, mert jobbak vagytok és csapatként egymásért is küzdötök! Lehet imádkozni Istenhez vagy az univerzumhoz a győzelemért, mert eljött az idő és összeállt ez a csapat! Mutassátok meg, hogy a Magyar labdarúgás nem tűnt el és tétmeccsen is nyerni tudunk! Hajrá Magyarok, Hajrá Nemzeti Tizenegy!” Viktor, Budapest

7.23: Amit már tegnap kora este is sejteni lehetett, az immár sajnos tény: kis Kokónak eltört a kulcscsontja, műteni kell. Mint ismeretes, Kovács István, akit Egervári Sándor szövetségi kapitány az észtek elleni keddi meccsen számításba vett volna, súlyos sérülést szenvedett a csütörtök esti Magyarország–Bosznia-Hercegovina U21-es válogatott mérkőzésen (4–1). A középpályás klubja, a Videoton hivatalos honlapján, a vidi.hu-n erősítette meg, hogy Kovács kulcscsonttörést szenvedett, és így több hét kihagyás vár rá. A fehérváriak arról is beszámoltak, hogy a játékost pénteken meg is műtik. Részleteket itt olvashat!

7.08: Üzenj a csapatnak! A nap során szívesen fogadjuk a meccsre utazó drukkerek rövid beszámolóit: honnan és hányan utaznak, hol járnak éppen, mit üzennek Dzsudzsák Balázséknak. Ezzel napközben a netet böngészve is átérezhetik csapatunk tagjai, hogy mennyien szurkolnak értük. Természetesen azok üzeneteit is várjuk, akik nem utaznak Bukarestbe, de szeretnék kifejezni jókívánságaikat. Az üzeneteket az NSO Facebook-oldalán, illetve az nsonline@nemzetisport.hu címre várjuk. A meccsre utazóktól szívesen fogadunk fotókat is!

7.00: Jó reggelt, jó szurkolást! Minden kedves olvasónknak kívánunk jó reggelt, szép napot, estére pedig egy nagy győzelmet! A hírvilág még csöndes (akit érdekel: Djokovics négy közé jutott a US Openen, a Denver Broncos 49–27-re nyert a címvédő Baltimore Ravens ellen az NFL nyitányán), miközben a magyar szurkolókat szállító különvonat az éjszaka már átléphette a román határt és közelít Bukarest felé – az érkezés magyar idő szerint 14 órakor várható. A nap során – aho

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik