Klose és Keane is történelmi gólt szerzett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.06. 22:46
A német válogatott megerősítette vezető helyét a labdarúgó világbajnoki selejtezők C-csoportjában, miután Münchenben 3–0-ra legyőzte Ausztriát. Miroslav Klose szerzett vezetést, ezzel 68. gólját szerezte a Nationalelfben, amivel beállította Gerd Müller csúcsát. Kazahsztán Feröer, Svédország pedig Írország ellen fordított hátrányból, utóbbin Robbie Keane 60. alkalommal volt eredményes válogatott meccsen, ilyenre Európában csak négyen voltak képesek.

640
640
Miroslav Klose 68. gólját szerezte a német válogatottban (fotó: Action Images)
640
640

 

A csoportját vezető német válogatott Ausztriát fogadta, és a két csapat mindig komoly csatát vív egymással, ezúttal sem várhattunk mást. A kezdőben kapott helyet Philipp Lahm, aki 100. válogatottságát ünnepelhette, valamint Miroslav Klose, aki már csak egy gólra van Gerd Müller rekordjától.

A német csapat az elején távoli lövésekkel próbált veszélyeztetni, de sem Toni Kroos, sem Sami Khedira nem találta el a kaput, utóbbi tényleg csak néhány centit tévedett. Mesut Özil már közelebbről célozhatott, de a balösszekötő helyén külsővel találta el a labdát, így Robert Almernek ezúttal sem kellett közbeavatkoznia.

A 33. percben azonban Almer nem tudott védeni, és egy történelmi pillanat szenvedő alanya lett: Thomas Müller beadására ugyanis nagyon jól érkezett Klose, és Aleksandar Dragovicot megelőzve a bal sarokba talált. Ez volt a támadó 68. gólja a válogatottban, ezzel beérte Gerd Müllert.

Szünet után nem kellett sokat várni az újabb gólra, Marco Reus visszapasszolt labdáját Kroos 26 méterről a bal sarokba bombázta. Az osztrákok közül Veli Kavlak szenvedte meg legjobban ezt a mérkőzést, mert őt az első félidőben Kroos, majd pedig Khedira könyökölte le, de a középpályás kemény legény, folytatni tudta a játékot.

A 88. percben a német csapat megadta a kegyelemdöfést, Benedikt Höwedes pontos passzát Thomas Müller közelről a hálóba helyezte. A Nationalelf megerősítette vezető helyét.

Asztanában a kazahok jobban kezdtek, Szergej Hizsnyicsenko és Nurbol Zsumaszkalijev is nagy helyzetbe került, de előbbi kapu mellé pörgetett, utóbbi próbálkozását pedig bravúrral hárította Gunnar Nielsen kapus.

A másik oldalon viszont a feröeriek rutinos középpályása, Frodi Benjaminsen nem hibázott, a Christian Holst által lekészített labdát a bal sarokba vágta.

Szünetben tehát Feröernél volt az előny, de Miroslav Beránek, a kazahok Debrecent is megjárt szövetségi kapitánya remekül cserélt: pályára küldte Andrej Finoncsenkót. A Sahtyor Karagandi támadója előbb kiharcolt egy tizenegyest, amit Kajrat Nurdauletov értékesített, majd pedig ő váltotta gólra Hizsnyicsenko passzát.

A kazahok ezzel először győztek, míg Feröer továbbra is pont nélkül van.

Az írek és a svédek nagy iramban kezdték a meccsüket, és a 24. percben a hazai csapat jutott előnyhöz: egy hatalmas védelmi hiba után Robbie Keane egy az egyben állt szemben Andreas Isakssonnal, és a rutinos támadó nem is hibázott, a kapufáról visszapattanó labdát már bevágta. Keane-nek ez volt a 60. gólja a válogatottban, Európában ennél többet csak Kocsis Sándor, Puskás Ferenc, Gerd Müller és Miroslav Klose szerzett.

Johan Elmander szinte azonnal egyenlíthetett volna, de lövését fogta David Forde. Az ír kapus a 34. percben már nem tudott hárítani, ekkor Elmander fejese már a hálóban kötött ki. Szünet után a veterán Anders Svensson révén már a vezetést is megszerezték a skandinávok, ezzel pedig meg is nyerték a mérkőzést.

KAZAHSZTÁN–FERÖER 2–1 (0–1)
Asztana, Asztana Arena. Vezette: Casanova (San Marinó-i)
Kazahsztán: Szidelnyikov – Nurdauletov, Logvinyenko, Dmitrenko, Kiszlicin (Osztapenko, 85.) – Korobkin, Zsumaszkalijev (Hajrullin, 92.) – Bogdanov, Scsetkin (Finoncsenko, 46.), Somko – Hizsnyicsenko. Szövetségi kapitány: Miroslav Beránek
Feröer: G. Nielsen – Naes, Baldvinsson, J. Davidsen, V. Davidsen – Mouritsen, Benjaminsen, Hansson (Vatnsdal, 81.) – S. Olsen, Holst – Edmundsson (Klettskard, 81.). Szövetségi kapitány: Lars Olsen
Gólszerző: Nurdauletov (50. – 11-esből), Finoncsenko (63.), ill. Benjaminsen (23.)

ÍRORSZÁG–SVÉDORSZÁG 1–2 (1–1)
Dublin. V: Skomina (szlovén)
Írország: Forde – Coleman, Dunne, O’Shea, Wilson – Walters (Cox, 68.), McCarthy, Whelan, McClean (Pilkington, 74.) – R. Keane, Long. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Svédország: Isaksson – Lustig (A. Johansson, 65.), Antonsson, P. Nilsson, M. Olsson – S. Larsson, A. Svensson (Wernbloom, 68.), Ekdal, Kacaniklic – Elmander (J. Olsson, 92.), Ibrahimovic. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: R. Keane (22.), ill. Elmander (33.), A. Svensson (57.)

NÉMETORSZÁG–AUSZTRIA 3–0 (1–0)
München. V: Mazsics (szerb)
Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Mertesacker, Schmelzer (Höwedes, 45+1.) – Kroos, Khedira – Müller, Reus (Draxler, 92.)s, Özil – Klose (Bender, 83.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Ausztria: Almer – Garics (Klein, 78.), Dragovic, Pogatetz, Fuchs – Kavlak, Ivanschitz (Burgstaller, 67.) – Harník, Weimann, Alaba – Arnautovic (Baumgartlinger, 67.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerző: Klose (33.), Kroos (51.), Müller (88.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország7 6125–7+1819
2. Svédország7 42113–8+514
3. Ausztria7 32215–8+711
4. Írország7 32213–12+111
5. Kazahsztán7 1154–16–124
6. Feröer7 73–22–190

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik