Anglia és Ukrajna gálázva érte utol Montenegrót

Vágólapra másolva!
2013.09.06. 23:17
null
Danny Welbeck duplázott, de kedden eltiltás miatt nem játszhat Ukrajnában (Fotó: Action Images)
Lengyelország hamar hátrányba került Montenegró ellen Varsóban a 2014-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének H-csoportjában, és hamar ki is egyenlített, de a Robert Lewandowski 16. percben szerzett találatát nem követte újabb gól, így 1–1-es döntetlennel zárult a mérkőzés. A lengyelek esélye negyedik döntetlenjükkel tovább csökkent a brazíliai vb-szereplésre. Montenegrót megelőzte a Moldovát Londonban legyőző Anglia, s egy pontra feljött a San Marino ellen gálázó Ukrajna is. A csoport rangadóját, az Ukrajna–Anglia meccset kedden rendezik meg.

 

LENGYELORSZÁG–MONTENEGRÓ

Montenegró csoportelsőként várta a varsói találkozót, míg a hazaiak számára a világbajnokságra való kijutás esélyének megtartása volt a tét. A hangos szurkolósereg támogatását élvező lengyelek már a 7. percben veszélyeztettek, Kamil Glik középre tett labdájára Piotr Zielinski rajtolt rá, de Mladen Bozsovics, a Videoton korábbi kapusa megelőzte, és elsodorta előle a labdát, amely Jakub Blaszczykowksi elé pattant. A dortmundi légiós azonban a kapu fölé lőtt.

A lelkes hazai rohamok ellenére a 11. percben a publikumot sokkoló gólt szerzett a montenegrói válogatott. Bozsovics kapuja előtt alakult ki tömegjelenet, a felszabadíts után indult az ellentámadás, és az akció végén Branko Boskovics Dejan Damjanovicshoz passzolt, aki hidegvérrel értékesítette csapata első helyzetét.

A lengyelek nem törtek össze, Waldemar Sobota három perccel később távoli bombával próbálkozott, majd Robert Lewandowski a 16. percben egyenlített. Milos Krkoticstól kapott ajándékba labdát, és nem hibázta el a helyzetét. A 25. percben a Dortmund csatára ismét bejutott a vendégek védőfala mögé, de elveszítette a labdát. Az első félidőben a lengyelek kétszer annyit birtokolták a labdát, mint Montenegró, de nem találtak a kapuba.

Sőt ez a fordulás után sem jött össze, hiába a nagy nyomás, Bozsovics kapus bravúrjai és a montenegrói szerencse megóvta a vendégeket a vereségtől. Az utolsó pillanatokban Blaszczykowksi már a győztes gólnak örült, de a partjelző jogosan érvénytelenítette a gólját les miatt.

A lengyelek negyedszer ikszeltek a H-csoportban, 10 pontjukkal szinte reménytelen a helyzetük, míg Montenegró elveszítette első helyét Angliával szemben, és a második pozícióért is nagyot kell még csatáznia.

UKRAJNA–SAN MARINO

Az első három mérkőzésén csupán két pontot szerző, utána hármat megnyerő Ukrajna számára kötelező feladat volt a sikerszéria folytatása San Marino ellen hazai pályán. nem is volt gond ezzel, Mihail Fomenko csapata türelmesen játszva szépen lassan felőrölte ellenfelét, az első tíz perc után átlagosan tízpercenként betalált, és négygólos előnnyel várta a második félidőt. A folytatásban még sűrűbben estek a gólok, a 63. percben a nem sokkal korábban beállt Roman Bezusz már a hetedik hazai gólt szerezte, és az volt a fő kérdés, ki iratkozik fel a góllövők közé. Végül kilencig jutottak, a legeredményesebb pedig Jevgen Hacseridi középhátvéd lett két góllal.

ANGLIA–MOLDOVA

A csatárgondokkal küzdő angolok Wayne Rooney és Daniel Sturridge nélkül fogadták Moldovát, de nem illetődtek meg, Steven Gerrard remekül helyezett lövésével már a 12. percben előnybe kerültek. Az angoloktól elvárható örömjáték alakult ki, az első félidőben még Rickie Labert és Danny Welbeck is betalált, így eldőlt a mérkőzés. A Manchester United támadója a második félidő elején is eredményes volt, beállította a 4–0-s végeredményt, Anglia pedig a H-csoport élére állt. Kedden Ukrajnában rendkívül fontos mérkőzés vár Roy Hodgson csapatára, de Welbeck nélkül, a támadó ugyanis a duplája mellé egy sárga lapot is begyűjtött, így eltiltás miatt nem játszhat a csoportrangadón.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA
H-CSOPORT
UKRAJNA–SAN MARINO 9–0 (4–0)
Lviv. V:
Doyle (ír)
Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Rakickij, Hacseridi, Sevcsuk (Huszjev, 60.) – Timoscsuk (Bezusz, 60.), Edmar, Jarmolenko (Homcsenovszkij, 75.), Konopljanka – Devics, Szeleznjov. Szövetségi kapitány: Mihail Fomenko
San Marino: F. Valentini – C. Valentini (Bollini, 57.), Palazzi, F. Vitaioli, Simoncini, Genghini – Coppini (Buscarini, 69.), A. Gasperoni (Rinaldi, 88.), Cervellini – M. Vitaioli, Selva. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
Gólszerző: Devics (11.), Szeleznjov (26.), Edmar (32.), Hacseridi (45+1., 54.), Konopljanka (50.), Bezusz (63.), Fedeckij (74.), Rakickij (94.)

LENGYELORSZÁG–MONTENEGRÓ 1–1
Varsó. V:
Kuipers (holland)
Lengyelország: Boruc – Jedrzejczyk, Szukala, Glik, Wawrzyniak (Boenisch, 27.) – Blaszczykowski, Krychowiak, Klich, Sobota (Wszolek, 62.), Zielinski (Mierzejewski, 75.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Waldemar Fornalik
Montenegró: M. Bozsovics – Dzunovics, Zverotics, Basza, V. Bozsovics – Szavics, Boskovics, Drincsics, Krkotics (Vukcsevics, 45+1.) – Damjanovics (Becsiraj, 85.), Vucsinics (Kaszalicsa, 36.). Szövetségi kapitány: Branko Brnovics
Gólszerző: Lewandowski (16.), ill. Damjanovics (12.)

ANGLIA–MOLDOVA 4–0
London. V:
Kruzliak (szlovák)
Anglia: Hart – Walker, Jagielka, G. Cahill, A. Cole (Baines, 45+1.) – Gerrard, Lampard, Wilshere (Barkley, 59.) – Walcott, Lambert (Milner, 71.), Welbeck. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Moldova: Namasco – Epureanu, Golovatenco, Bordian, Bulgaru (Suvorov, 58.) – Armas, Ionita (Onica, 19.), Antoniuc, Sidorenco, Dedov – Gheorghiev (Pascenco, 85.). Szövetségi kapitány: Ion Caras
Gólszerző: Gerrard (12.), Lambert (27.), Welbeck (45+1., 51.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 7 4 3 25–3 +22 15
2. Montenegró 8 4 3 1 15–8 +7 15
3. Ukrajna 7 4 2 1 19–4 +15 14
4. Lengyelország 7 2 4 1 13–8 +5 10
5. Moldova 8 1 2 5 4–15 –11 5
6. San Marino 7 7 0–38 –38 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik