„Ha gólt kapunk, legalább kettővel válaszolunk”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.06. 12:23
null
Buffon válogatottsági rekorder lehet már a vb-selejtezők alatt (Fotó: Reuters)
Pénteken számos labdarúgó-világbajnoki selejtezőt rendeznek Európa-szerte, és több válogatott közel kerülhet ahhoz, hogy megváltsa a jegyét Brazíliába. Németország Ausztriával csap össze, Anglia Moldovát fogadja, míg Olaszország Bulgáriát. A címvédő Spanyolország Finnországba látogat,  legnagyobb riválisa, Franciaország pedig Grúziában vendégszerepel.

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, jövő héten ilyenkor már olasz válogatottsági (társ)csúcstartónak vallhatja magát Gianluigi Buffon, aki jelenleg 134 mérkőzésével két „lépésre" jár a 136-nál megálló Fabio Cannavarótól. És a Juventus kapusa nem lassít, a pénteki, Bulgária, valamint a keddi, Csehország elleni világbajnoki selejtező után is lát még jövőt a válogatottnál.

„Nagyon fiatalon kerültem be a csapatba, és harmincöt évesen még mindig védek, vagyis félig-meddig természetes, hogy beérem Cannavarót – mondta a nemzeti együttes kapitánya. – Tizenhat esztendeje képviselem a hazámat, a válogatottban játszani büszkeséggel tölt el, átérzem a felelősségét annak, hogy egy egész ország képviseletében lépek pályára. Mindig szívvel, szenvedéllyel futballozom, éppen ezért sohasem fogok nemet mondani a válogatottra, az számomra felérne a csapat elhagyásával. Hogy Nesta és Totti megtette? Más poszton játszottak, súlyos sérülésekkel küszködtek, vagyis a lépésük abban a pillanatban logikusnak tűnhetett. De ez nem az én utam.”

MINDENT A ROMÁN–MAGYARRÓL!
Képek, hírek, érdekességek – minden a román–magyar vb-selejtezőről ITT!

A csoportját 14 ponttal vezető és a vb-részvétel küszöbére érő olaszok vezére – nem meglepő módon – a 2006-os világbajnok csapatot látta sajátjai közül a legerősebbnek, rögtön utána említve a mostani, Cesare Prandelli vezette, Európa-bajnoki ezüstérmes és Konföderációs Kupa-bronzérmes alakulatot.

Pénteken otthon, kedden idegenben csap össze Szlovákiával a G-csoportot vezető bosnyák válogatott, amely a két meccs/hat pont kombinációval szinte biztosan kivívná fennállása első világversenyes részvételét, mert az utolsó két fordulóban Liechtenstein és Litvánia lesz az ellenfele. A hangzatos nyilatkozatok ez ideig nem jellemezték Safet Susic legénységét, ezúttal viszont éppen a szövetségi kapitányból buggyant ki a túlzott magabiztosság.

„Nincs semmi baj, ha gólt kapunk, mert mi úgyis legalább kettővel válaszolunk – utalt bizonyára a selejtezőben szerzett legtöbb gólra (23) az 58 esztendős szakember. – Különben is láttam a szlovákokat futballozni, ami csak megerősített abban a hitemben, hogy mi nyerünk.”

A bosnyákok önbizalmával nincs probléma (Fotó: Reuters)
A bosnyákok önbizalmával nincs probléma (Fotó: Reuters)

Öröm az ürömben, hogy a pénteken Belgrádban rendezendő Szerbia–Horvátország vb-selejtezőre a „dühös, felejteni nem akaró” tömeg tagjai közül egy sem juthat el: a két szövetség megállapodása értelmében a Marakanában nem lesz vendégszurkoló. Márciusban a zágrábi összecsapásra (2–0) is csak a horvát nézők juthattak be, és ahogy fél éve, ezúttal is fokozott ellenőrzést rendeltek el a határátkelőknél, azaz a paktum ellenére útra kelő drukkereket legkésőbb a határnál visszafordítják.

A találkozó súlyát jelzi, hogy Tomiszlav Nikolics szerb államfő az edzőtáborban meglátogatta a válogatottat, ám a visszafogott elnöki szavaknál vélhetően többet nyom a latban Nemanja Matics jelenléte. A legjobbnak tartott szerb labdarúgó, a Benfica 25 éves védekező középpályása tavaly decemberben kijelentette, hogy amíg Szinisa Mihajlovics a szövetségi kapitány, nem lép pályára a csapatban.

Matics haragja azóta elpárolgott, visszatérése önbizalmat adhat társainak és kétségkívül növeli a szerb együttes esélyeit, de nem annyira, hogy Mihajlovicsból földtől elrugaszkodott véleményt csaljon elő.

„Kétlem, hogy fiatal csapatom jelenlegi állapotában képes nagy különbségű győzelmet aratni. Ebben a pillanatban az a kérdés, milyen módon verhetjük meg az összeszokott, a világranglistán nyolcadik helyen álló horvátokat, és nem az, hogy mennyivel" – nyilatkozta a szerb szakvezető, kiemelve: Luka Modric, Mario Mandzukic és Ivica Olic klasszis futballisták, mindamellett a rivális legfőbb erénye az egysége.

És eltökéltsége, fűzhetjük hozzá, merthogy a horvátok ziccerben vannak. Ha a delegáció győztesen tér haza Belgrádból, történelmet ír (de például már döntetlennel is kipöccinti a versenyből a szerbeket), a pótselejtezőt érő második hely biztossá válik, sőt a válogatott lőtávolon belül marad Belgium mögött, amelyet októberben hazai pályán fogad.

Roy Hodgson, a Moldovát fogadó angol válogatott szövetségi kapitánya nem tartogatott meglepetéseket: már csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelölte kezdőcsapatát (Hart – Walker, Jagielka, Cahill, A. Cole – Wilshere, Gerrard, Lampard – Walcott, Welbeck – Lambert). A hat forduló után három győzelemmel és ugyanennyi döntetlennel álló „háromoroszlánosok" sikerükkel élre állhatnak a H-csoportban, ám az, hogy ki végez az első helyen, minden bizonnyal csak az utolsó fordulóban dől majd el, ugyanis Montenegró és Ukrajna is jó pozícióban van még.

Az I-csoportot 11 ponttal vezető Spanyolország és a mögötte egy ponttal lemaradó Franciaország is kötelező győzelem előtt áll: előbbi Finnországgal meccsel, utóbbi Grúziával. A címvédő egyelőre előnyösebb pozícióban van északkeleti szomszédjánál, ráadásul a gólkülönbsége is jobb, így könnyen lehet, hogy Didier Deschamps csapata ismét pótselejtezőre kényszerül.

A VB-SELEJTEZŐK PROGRAMJA ITT!

CSOPORTÁLLÁSOK, EREDMÉNYEK, JEGYZŐKÖNYVEK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik