A spanyolok kihasználták a francia botlást

Vágólapra másolva!
2013.09.06. 22:48
A spanyol válogatott kihasználta Franciaország grúziai gól nélküli  döntetlenjét, és Finnország idegenbeli legyőzésével hárompontosra növelte előnyét fő csoportriválisával szemben a 2014-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének I-csoportjában. A bátran játszó finnek ellen a jobb helyzetkihasználás döntött a világbajnoki címvédő javára, Vicente del Bosque együttese Jordi Alba és Álvaro Negredo találataival győzte le az északi csapatot.


A franciák szenvedtek, lépéshátrányba kerültek (Fotó: Reuters)
A franciák szenvedtek, lépéshátrányba kerültek (Fotó: Reuters)

 

GRÚZIA–FRANCIAORSZÁG

A francia válogatott esélyeshez méltóan kezdett Tbilisziben, az első percektől kezdve uralták a játékot, a labdát Didier Deschamps csapata járatta, a hazaiak kénytelenek voltak védekezésre berendezkedni. Az első helyzet a 12. percben adódott, Franck Ribéry a bal oldalról középre húzott a labdával, jobban megcélozta a rövid alsó sarkot. Bár a francia táborban sokan örültek a háló rezdülése láttán, a Bayern München ásza az oldalhálót találta el.

Ennél közelebb nem is igen jutott a gólszerzéshez a francia csapat az első félidőben, és a túloldalon Tornie Okriasvili helyzete volt a figyelmeztető jel arra, hogy ez a helyzet nem életbiztosítás. A fordulás után kulcsfontosságú lett volna a franciák számára, hogy mielőbb feltörjék a tömör grúz védelmet, és elkerüljék a stresszes végjátékot, de ne előttük adódott az első helyzet, hanem megint Okriasvili előtt, aki előbb Hugo Lloris kapust, majd a kipattanóból a kapufát találta el.

A 68. percben Patrice Evra sebessége helyzetet teremtett a vendégek számára, de a középre tett labdáját a Karim Benzema helyére beállt Pierre-André Gignac és Mathieu Valbuena sem tudta átvenni tiszta helyzetben. Deschamps az utolsó 12 percre Samir Nasrit is beküldte, de hiába alakult ki még néhány francia helyzet, gól nem született.

FINNORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

Bátor játékkal kezdett a finn válogatott a némi meglepetésre Iker Casillasszal a kapujában felálló világbajnoki címvédő spanyolok ellen. Keveset volt a labda a hazai csapatnál, de ha megszerezték, gyorsan előrerúgták, és Teemu Pukki megpróbálta egyedül megoldani az akciókat. Lövésig is eljutott, igaz, nem találta el Casillas kapuját.

A 18. percben aztán Cesc Fabregas zseniális átadással találta meg a tizenhatoson belülre robbanó Jordi Albát, aki a finn fal mögött megfordulva higgadtan gurított Niki Mäenpää kapujába (0–1).

A gól megnyugtatta a spanyolokat, akik az első félidőben a 81 százalékos (!) labdabirtoklás ellenére csupán egyetlen további helyzetig jutottak, de David Villa a bal oldalról a kapu elé törve elgurította keresztbe a labdát.

A második játékrész elején Pedro előtt adódott helyzet, de Sergio Ramos remek passza után fölélőtt. A finneknek több alkalmuk is lett volna az egyenlítésre, de Teemu Tainio szöglet után csúsztatott fejesével éppen hogy elvétette a rövid alsó sarkot, míg egy kontra végén Alexander Ring lőtt fölé 12 méterről. A spanyolok is növelhették volna előnyüket a nyitott játék során, de a 86. percig nem szereztek újabb gólt.

Ekkor a csereként beállt Manchester City-különítmény lódult meg, Jesús Navas a jobb oldalról laposan tálalt a középen tisztán érkező Álvaro Negredo elé, aki könnyedén értékesítette helyzetét (0–2).

Ezzel a spanyolok kijavították a finnek elleni hazai ikszet, begyűjtötték a három pontot, és három egységgel elhúztak Franciaországtól.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA
I-CSOPORT
GRÚZIA–FRANCIAORSZÁG 0–0
Tbiliszi. V:
Aydinus (török)
Grúzia: Loria – Lobjanidze, Kasia, Amisulasvili, Grigalava – Ananidze (Targamadze, 69.), Kubutia, Kankava, Kobakidze (Grigalasvili, 60.) – Okriasvili – Gelasvili (Dvalisvili, 78.). Szövetségi kapitány: Temuri Kecbaja
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Abidal, Evra – Valbuena, Sissoko, Guilavogui (Nasri, 78.), Ribéry – Giroud, Benzema (Gignac, 62.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

FINNORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–2
Helsinki. V:
Bebek (horvát)
Finnország: Mäenpää – Pasanen, Toivio, Halsti, Moisander – Arkivuo, Ring (Hämäläinen, 69.) – Tainio (Riski, 69.), Eremenko, Schüller – Pukki (Zeneli, 81.). Szövetségi kapitány: Mika Paatelainen
Spanyolország: Casillas – Koke, R. Albiol, S. Ramos, Jordi Alba – Xavi, M. Suárez, Iniesta – Pedro (Santi Cazorla, 81.), David Villa (Jesús Navas, 56.), Fabregas (Negredo, 71.). Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque
Gólszerző: Jordi Alba (19.), Negredo (86.)

AZ ÁLLÁS
1. Spanyolország 6 4 2 10–2 +8 14
2. Franciaország 6 3 2 1 8–4 +4 11
3. Finnország 6 1 3 2 4–6 –2 6
4. Grúzia 6 1 2 3 3–7 –4 5
5. Fehéroroszország 6 1 1 4 4–10 –6 4

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik