Impozáns, de drága - itt játssza vb-selejtezőjét a válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.06. 10:41
null
A mieink már kipróbálták a Nemzeti Aréna gyepét (Fotó: Mirkó István)
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este már a Románia elleni sorsdöntő mai világbajnoki selejtező helyszínén edzett. A stadion még üresen is impozáns látványt nyújt, az más kérdés, hogy igen sokba került a létesítmény felhúzása. Behúzható tető, több mint 55 ezer ülőhely, új gyepszőnyeg: bemutatjuk a bukaresti Nemzeti Arénát.

A bukaresti Nemzeti Arénát 2008-ban kezdték el építeni, az összköltség elérte a 245 millió eurót, ami európai összehasonlításban is igen drágának számít. Az előző román nemzeti stadion 2007 novemberében zárta be kapuit. Érdekesség, hogy az új aréna napra pontosan két éve, 2011. szeptember 6-án, egy Románia–Franciaország Eb-selejtezővel nyílt meg hivatalosan a nagyközönség előtt.

A befogadóképessége 55 600 néző, ebből az esti vb-selejtezőre a magyarok 5000 jegyet kaptak, amiből 2800-at értékesítettek. A Román Labdarúgó-szövetség előzetesen azt közölte, nem adja el a hazai szurkolóknak a fennmaradt helyeket, hogy megelőzze az esetleges konfliktusokat, csütörtökön azonban áruba bocsájtották a fennmaradt 2000 belépőt. A nézőcsúcsot a tavaly októberi, hollandok elleni vb-selejtező tartja, amelyre 53 329 drukkert regisztráltak. Az arénában rendezték a tavalyi Európa-liga-döntőt az Atlético Madrid és az Athletic Bilbao között (ott 52 347 néző volt jelen).

A Bukarest keleti részén, a centrumtól nagyjából négy kilométerre található létesítmény üresen is impozáns látványt nyújt, a teteje nagyjából negyed óra alatt behúzható. Erre ma aligha kerül sor, ugyanis nyárias idő van a román fővárosban. A stadionban 3600 VIP- és 126 újságírói hely található (utóbbiak száma szükség esetén 548-ra bővíthető). Az aréna, amely a bukaresti önkormányzat tulajdonában van, a nemzeti csapat mellett a helyi Dinamo otthona, de itt játssza külföldi kupameccseit a Steaua és a Rapid is.

A román–magyar vb-selejtező előtt kicserélték az aréna gyepszőnyegét, így a talajra nem lehet majd panasz a meccsen. A magyar drukkerek a Pierre de Coubertin sugárút felől közelíthetik meg a létesítményt. Ezt az utat már délelőtt 10 órától kezdődően lezárták a járműforgalom elől. A román szövetség kibérelt egy telket ezen az úton, ahova a magyar szurkolók buszai és személyautói beállhatnak.

A magyar szektorok (Fotó: mlsz.hu)
A magyar szektorok (Fotó: mlsz.hu)

A vendégdrukkerek a H jelzésű kapun juthatnak be a szektoraikba, melyeket csendőrök őriznek. A magyar látogatók számára az alábbi számú szektorokat jelölték ki: 124, 126, 355, 356, 357, 358 (lásd a képen). A mérkőzésre közel háromezer rendfenntartót mozgósítanak. A Budapestről érkező szurkolói különvonatot péntek délután 14 órára várják a bukaresti Északi pályaudvarra, ahonnan a közszállítási vállalat (RATB) különbuszokat indít a stadionba. Azon magyar drukkerek számára, akik nem a különvonattal érkeznek, a történelmi belvárosból is különjáratokat indít a RATB.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik