Csodacserék! Holman és Adorján vezérletével kiütöttük a bosnyákokat

Vágólapra másolva!
2013.09.05. 17:55
null
Baráth Botond gyönyörű fejese után a jobb felső sarokban kötött ki a labda (Fotó: Korponai Tamás)
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőn 4–1-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát. A kecskeméti találkozón a vendégek vezettek egy góllal a szünetben, ám a mieink a csereként beálló Holman Dávid vezérletével megfordították a mérkőzést. Az FTC játékosa duplázott, Baráth Botond és Adorján Krisztián is betalált a magyar csapatban.

 

Jóformán még fel sem vették a mérkőzés ritmusát a játékosok, amikor a bosnyák válogatott máris megszerezte a vezetést. Tomislav Barisic kapott labdát a jobb oldalon, majd ragyogóan középre tekert, ahol a lendületből érkező Sanjin Prcic öt méterről a kiszolgáltatott helyzetben lévő Jova mellett a kapu jobb oldalába fejelt. 0–1

A korai gól meghatározta a játék képét, a folytatásban a bosnyákok bíztak a kontratámadásaikban, amelyekben egyébként rendszerint meg is volt a veszély, míg a mieink álalában a felállt védelemmel szemben passzolgattak, de a váratlan húzás hiányzott a játékból.

A szerencse ugyanakkor Róth Antal együttese mellé ált, hiszen a 21. percben a léc mentette meg a hazaiakat góltól. Már úgy nézett ki, hogy elhal a bosnyákok támadása, amikor Marko Maleticc kényszerítőzött Haris Duljeviccsel, aki éles szögből, erőből a lécre bombázott.

Az első ígéretes magyar lehetőségre a 31. percig kellett várni, ám a kapuig akkor sem jutott el a labda, ugyanis Windecker József tizenhat méteres próbálkozását blokkolták a vendégvédők.

A bosnyákok aztán a 37. percben karnyújtásnyira kerültek a második góltól, de Duljevic beadása után Bahrudin Atajic rosszul találta el a labdát.

A második félidőben varázsütésre megváltozott a játék képe, ehhez persze kellettek Róth Antal szövetségi edző kiváló húzásai is, hiszen a szünetben pályára küldte Holman Dávidot és Adorján Krisztiánt.

A várt hatás pedig igen korán jelentkezett. A 48. percben Szolnoki Roland mesteri jobb oldali beadása után Holman Dávid ragyogóan fejelt a bal felső sarokba. 1–1

Kilenc perccel később Adorján is bizonyította, megérte behozni, hiszen nagyszerűen csavarta középre a labdát egy jobb oldali szöglet alkalmával, amely után Baráth Botond kiváló mozdulattal fejelt a jobb felsőbe. Jajalo kapus hozzáért a labdához, de hárítani nem tudott. 2–1

A bosnyákok teljesen megzavarodtak a szebbik arcát mutató magyar válogatott lendületétől, és a 70. percben ismét középkezdéshez készülődhettek.

Kovács István hajszálpontosan emelt a védők között kilépő Holman elé, aki mellel levette a labdát, majd jobbal a kapus mozgásával ellentétes irányban a jobb alsóba lőtt. 3–1

A vendégek nem tudtak megújulni, a mieinket azonban vitte tovább a hév, és a 84. percben végérvényesen eldöntötték a három pont sorsát.

A jobb oldalon harciasan labdát szerző Kovácsot borították fel a tizenhatoson belül, amely után a játékvezető teljes joggal a tizenegyespontra mutatott. A Videoton játékosa nagyon szerencsétlenül fogott talajt, le is kellett cserélni, Róth Antal elmondása szerint kulcscsonttörést szenvedett, így hetekre harcképtelenné vált.

Kis túlzással másodlagossá vált, hogy Adorján végül „mihez kezd” a tizenegyessel. Nos, magabiztosan a bal alsó sarokba passzolt. 4–1

Az U21-es magyar válogatott második Eb-selejtezőjét is megnyerte, így hat ponttal pillanatnyilag vezeti a 4. számú csoportot.

MÉRKŐZÉS UTÁNI NYILATKOZATOK
„Valamennyien tisztában voltunk a helyzetünkkel, de a bekapott gól kicsit elbizonytalanított mindenki, így igazán nem is volt jó teljesítmény az első félidőben. Aztán a második játékrészben az egyenlítő találattól megnyugodtak a fiúk, és utána már nagyon jól futballoztunk. Minden elismerés a srácoké, hiszen hátrányból sikerült ilyen arányban megfordítani a mérkőzést. Kovács István sérülése természetesen érzékenyen érint mindenki, hiszen kiváló futballista, és jól is játszott” – nyilatkozta Róth Antal szövetségi edző a Sport Televíziónak.
„Nem gondoltam volna, hogy sikerül ilyen jól beszállnom. Amúgy nem lepődtem meg azon, hogy nem voltam kezdő, hiszen kiváló játékosok alkotják a keretet. Próbáltam élni a lehetőséggel, hála istennek a mester megadta a lehetőséget. Számos kreatív játékosunk van, így nem volt nehéz dolgom beszállni. A bosnyákok egy masszív csapat, de szerencsére Muhamed Besic nem volt itt, ő biztosan megnehezített volna a dolgunkat" – értékelte a mérkőzést a cserekén beszállva két gólt szerző Holman Dávid.

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
4. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA 4–1 (0–1)
Kecskemét, 500 néző. V: Anatolij Abdula (S. Bekker, O. Pluznyik) – ukránok
MAGYARORSZÁG:
Jova – Szolnoki, Otigba, Kelemen, Baráth – Vécsei, Windecker – Kleinheisler (Adorján, a szünetben), Kovács I. (Bacsa, 85.), Bese (Holman, a szünetben) – Radó. Szövetségi edző: Róth Antal
BOSZNIA-HERCEGOVINA: Jajalo – Barisic, Bevab, Spikic, Avdic – Duljevic, Prcic (Krunic, 73.), Cajic (Bekic, 80.) – Grahovac, Atajic (Zakaric, 60.) – Maletic. Szövetségi edző: Vlado Jagodic.
Gólszerző: Holman (50., 70.), Baráth (59.), Adorján (84. – 11-esből), ill. Prcic (8.)

PERCRŐL PERCRE

94. perc: A mieink kis szögletével zárult a meccs! Az U21-es magyar válogatott Kecskeméten 4–1-es győzelmet aratott a bosnyákok elle Európa-bajnoki selejtezőn.

92. perc: Zakaric szabadrúgása után Jova oldalra öklözte a labdát, amelyet Bevab az égre durrantott.

90. perc: A játékvezető három percet hosszabított!

89. perc: Maletic brusztolt ki magának lövőhelyzetet a tizenhatos vonalán, de kísérletét Otigba blokkolta. A Heerenveen légiósa húzta is a lábát az esetet követően.

87. perc: Baráth bal oldali beadása mindenkinek magas volt.

85. perc: A kulcscsonttörés gyanújával lecserélt Kovácsot Bacsa Patrik váltja.

84. perc: 4–1 a mieinknek! Adorján higgadtan a bal alsó sarokba passzolt, Jajalo jobbra vetődött. Eldőlt!

81. perc: Tizenegyes a magyar válogatottnak! Kovács szerzett harciasan labdát a jobb oldalon, majd belépett a tizenhatoson belülre, ahol Zakaric valósággal elgázolta. A bosnyák játékos megkapta a jól megárdemelt sárga lapot, a Videoton támadója ellenben rosszul fogott talajt, ráesett a vállára, és vastaps közepette hordágyon hagyta el a pályát.

80. perc: Bekic érkezik Cajic helyére a vendégeknél.

76. perc: Radó tolta meg a labdát a kapus mellett, majd dobta fel magát, a játékvezető sárga lappal jutalmazta a Haladás támadójának alakítását. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Radó lábfeje és Jajalo térde között volt kontaktus, de látható volt a magyar támadó szándéka.

75. perc: A vendégek bal oldali szöglete után Windecker a hosszú oldalra csúsztatta a labdát, ahonnan Duljevic elemi erővel bombázott az oldalhálóba.

73. perc: Prcic helyett Krunic a pályán a bosnyákoknál.

70. perc: És egy újabb gyönyörű támadás végén 3–1 a magyaroknak! Kovács István hajszálpontos átadását a védők között kilépő Holman mellel megszelídítette, majd egy pattanás után jobbal, 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtte.

68. perc: Tetszetősen játszanak a mieink! Előbb Szolnoki remek kiugratása után Holmant tudták szerelni a bosnyákok, majd Windecker távoli bombája kerülte el Jajalo kapuját.

66. perc: Grahovac középről előreívelt szabadrúgását Jova öklözte vissza a mezőnybe.

64. perc: Kovács harcolt ki lövőhelyzetet Adorjánnak, aki 25 méterről jobbal a bal oldali kapufa mellé lőtt.

Róth Antal „aránylag jól” nyúlt bele a meccsbe. Holman gólt fejelt, Adorján gólpasszt adott...

60. perc: Azonnal cserélnek a bosnyákok: Atajic le, Zakaric be.

59. perc: Baráth Botond góljával fordított a magyar válogatott! A Budapets Honvéd védője Adorján jobb oldali szöglete után fejelt tíz méterről a jobb felső sarokba. Jajalo csak beleért a labdába, hárítani már nem tudott. 2–1

55. perc: A vendégek gólszerzője, Prcic is besárgult, miután a sípszó után elrúgta a labdát.

54. perc: Kovács kapott sárga lapot, mert rátartott Avdic lábára.

52. perc: Jót tett a mieinknek a gól. Persze, mikor tesz rosszat, ha mi szerezzük. Radó beadása után Barisicnek kellett tisztáznia Holman elől.

50. perc: Holman góljával egyenlített a magyar válogatott! A Ferencváros támadója Szolnoki Roland jobb oldali beadása után fejelt védhetetlenül a bal felső sarokba. Szépségdíjas találat, jó csere volt. 1–1

48. perc: Holman kapott sárga lapot, alighogy beállt.

A szünetben kettős cserét hajtott végre Róth Antal: Kleinheisler és Bese helyett Holman Dávid és Adorján Krisztián folytatja.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

45. perc: A játékvezető lefújta az első félidőt. A szünetben Magyarország–Bosznia-Hercegovina 0–1!

45. perc: Sikerült a tizenhatoson belülre kerülni, de Bese középre löbbölt labdáját hatástalanították a vendégek.

Hiányzik a kreativitás a mieink játékából. Hiába birtokoljuk többet a labdát, csak ritkán jutunk el helyzetig.

40. perc: Maleticnek volt hosszú a Kelemen mögé beívelt labda, de a bosnyák támadó igyekezetében még odarúgott Jovának. A kisebb kakaskodás után a játékvezető nem adott sárga lapot.

38. perc: Komoly magyar lehetőség, de Otigba elől szögletre mentettek a vedégek.

37. perc: A bosnyákok ismét könnyedén kerültek helyzetbe. Grahovac ugratta ki a jobb oldalon Duljevicet, akinek éles beadását Atajic rosszul találta el. Szolnoki egyébként az érkező támadó mellett elcsúszott, így a magyar védelmen már nem múlt, hogy nem született gól.

35. perc: Bevab viharzott el a bal szélen, középre passzolt labdájánál Otigba kis híján lement spárgába, hogy menteni tudjon.

32. perc: Bese egy csel után a tizenhatos bal sarkától a hosszú felső sarok irányába tekerte a labdát, de célt tévesztett.

31. perc: Kovács cselezgetett a vendégek tizenhatosának előterében, majd Radóhoz passzolt, akinek a lekészített labdáját Windecker tűzte kapura 16-ról, de a védőkről levágódott a kísérlet.

28. perc: Kleinheisler bal oldali szögletét Baráth csúsztatta mellé.

Szorongat az egyébként kevés mozgással játszó magyar válogatott.

24. perc: Balul sikerült magyar szabadrúgás-variációt követően ismét jöhettek a vendégek, Duljevic azonban távolról méterekkel fölé lőtt.

21. perc: Óriási lécet lőttek a bosnyákok! Duljevic kényszerítőzött Maleticcsel amagyar válogatott tizenhatosán belül, majd előbbi a visszakapott labdát hét méterről a lécre zúdította, a kipattanót Atajic már „eltörte”.

18. perc: Kleinheisler jobb oldali szabadrúgása mindenki feje fölött átszállt, a hosszún Windecker József már nem tudta megmenteni a labdát.

14. perc: Kleinheisler Lászlóval szemben szabálytalankodtak a vendégvédők, a szabadrúgást Vécsei 25 méterről jócskán fölé lőtte.

Sanjin Prcic az első gólját szerezte a bosnyák U21-es válogatottban.

11. perc: Az első magyar kapura lövés! Radó Andráshoz pattant a labda középen, a kaputól mintegy 22 méterre, a Haladás támadója egy szép lövőcselt követően próbálkozott, de a labda középre ment, így Jajalo magabiztosan hárított.

8. perc: Vezetnek a bosnyákok! Barisic tökéletes jobb oldali beadása után Prcic öt méterről a földre fejelte a labdát, amely ezt követően a tehetetlen Jova Levente mellett a kapu jobb oldalába pattant. 0–1

A bosnyákoknál nem játszik Jasmin Mecinovic, aki az albánok 4–1-es legyőzéséhez két góllal járult hozzá.

3. perc: A szögletet követően villámgyors kontratámadást vezettek a bosnyákok, de Maletic kísérletét Kelemen Dávid blokkolta.

2. perc: Vécsei Bálint szabadrúgása után az egyik bosnák védő szögletre csúsztatta a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a mieink vezethetik az első támadást.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik