B. Z. utanpotlassport.hu 2021.05.04 14:13 Frissítve: 2021.05.04 14:24

Súlyemelés: Újvári Lajos hamburgerre és ifjúsági Eb-sikerre éhezik

A Testvériség-Újpalota SE 17 éves súlyemelője, Újvári Lajos hamburgerrel a kezében indította a pályafutását, a kilókat mégis a földről „szedte fel”, és ötszörös korosztályos bajnokként már az ifjúsági Eb-sikerhez is megjött az étvágya.

„Megjelent egy tizenhárom éves, csendes fiúcska, aki helyett leginkább az anyukája beszélt. A gyerek csak letelepedett a padra egy hatalmas hamburgerrel a kezében, amelyet aztán fél perc alatt el is tüntetett. Ez igen! – gondoltam. Hiába nem szólt semmit, elég jó benyomást tett rám” – emlékszik vissza Magát János a fővárosi Testvériség-Újpalota SE súlyemelő-szakosztályának vezetőedzője a napra, amikor Újvári Lajos 2017-ben először lépett be az edzőterem ajtaján.

Újvári Lajos ötszörös korosztályos magyar bajnok súlyemelésben Fotó: Bodrogi Tamás

Újvári Lajos már ötszörös korosztályos magyar bajnok súlyemelésben  •  Fotó: Bodrogi Tamás

Annak már négy esztendeje, és a most 17 éves ígéret mára a korosztálya legjobb súlyemelőjének számít idehaza. Legalábbis a 67 kilós versenyző eredményei ezt tükrözik. Persze, ő sem véletlenül talált rá a sportágra.

„Dzsúdóztam, úsztam, sőt fociztam, de végül a súlyemelés mellett kötöttem ki, hiszen apukám és több rokonom is ezt a sportágat űzte – számol be a kezdetekről az ismerősök körében csak Lalinak szólított sportoló. – Nekem nem volt kötelező folytatnom ezt a családi hagyományt, de ugyanúgy tetszett, mint a többieknek. Egy-két hónap után már negyven kilót szakítottam és ötvenet löktem, így a sikerélmények is korán értek. Szerencsére, azóta is folyamatos a fejlődésem.”

Hogy ez valóban így van, arra bizonyíték az április végi iskolás országos bajnokságon mutatott teljesítmény. Lali a Testvériség SE Elem utcai csarnokában, tehát mondhatni, hogy hazai pályán, megdöntötte az utánpótlás 67 kilogrammos kategóriájára megállapított országos alapcsúcsokat – nem hivatalosan. Ehhez járt az ötödik korosztályos bajnoki címe.

„Az alapcsúcs százhárom kiló volt szakításban és százhuszonhárom lökésben. Most legutóbb a szakítást száznégyen kezdtem, de izgultam és elrontottam az elsőt. Másodjára azonban sikerült, és a harmadik fogásra a százhatot is megcsináltam. Lökésben elsőre könnyen ment a százhuszonnégy, de a százhuszonnyolc kilónak a felvétele nem jött össze, így miután feldobtam, ráesett a nyakamra, és alaposan meg is szédültem. Persze, aztán összekaptam magam, és megcsináltam a százhuszonnyolcat is.”

Magát János szerint a tanítványa jó úton halad. Lali lelkesedése és motivációja az első edzéseitől kezdve példaértékű. De hogy ez így van, abban a tinédzser szemlélete is közrejátszik.

„A szorgalom a lényeg – jelenti ki Lali. – Minél több időt és munkát teszünk a súlyemelésbe, annál jobbak leszünk. De szerintem minden sportágban ez a helyzet.”

Újvári Lajos az Elem utcai teremben készül – többek között az idei ifi Eb-re Fotó: Bodrogi Tamás

Újvári Lajos az Elem utcai teremben készül – többek között az idei ifi Eb-re  •  Fotó: Bodrogi Tamás

Ami a hazai mezőnyt illeti, a versenyző viszonylag folyamatosan megkapja a visszajelzéseket, hogy hol tart a többiekhez képest, a nemzetközi megméretés azonban nem jön szembe gyakorta. Lali a 2019-es korosztályos kontinensviadalon a tizenkettedikként zárt, és most abban reménykedik, hogy az idén az ifjúsági Európa-bajnokágon bizonyíthat, melyen véleménye szerint a legjobb tízben végeznie nem lenne bravúr kategória, így az első öt helyezett közé vágyik. Edzője szerint elérheti a céljait.

„Nem vagyunk a legnagyobb egyesületek egyike, de így is minden rendelkezésre áll, hogy a súlyemelő megemelje nálunk azt, amit szeretne, mellette jól is érezze magát – vélekedik Magát János. – A versenyzőink barátságot ápolnak, segítik, támogatják egymást és adott a terem is, melyben sok nagy emelő felkészült már.”

És ha Lalinak nem lenne elég az edzőteremben eltöltött idő, akkor otthon is bármikor megfeszítheti az izmait. A családja szívesen veszi.

„Persze, hogy mindig nekem szólnak, ha valami nehezebb tárgyat arrébb kell tenni – mosolyodik el a fiatal. – De ez minden bizonnyal akkor is így lenne, ha nem a súlyemeléssel foglalkoznék, mert két húgom van. Hogy nézne ki, ha ők pakolnának helyettem? Anyukám is gondoskodok róla, hogy jó erőben maradjak. Tudja, hogy a legjobban a húst szeretem, legyen szó ebédről vagy vacsoráról. A hamburgerrel pedig még ma is bármikor és hamar elbánok!”

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.