KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.07.31 23:05 Frissítve: 2021.08.01 23:01

Győztes és győztes – Kovács Erika jegyzete

 

„Második lettem, más szóval: vesztes. Mert szerintem egy versenynek egy győztese és egy vesztese van, aztán van az, aki örül, hogy felállhat a dobogóra, majd jön a mezőny.”

 
Milák 2., Dressel olimpiai bajnok 100 pillangón
Jól megkergettem Dresselt – Milák Kristóf

Kétségkívül érdekes megközelítés, másfelől bajnoki mottónak is beillik.

Márpedig a fentieket Milák Kristóf mondta – tudják, mikor?

Amikor zöldfülűként berobbant a nemzetközi úszóvilágba, és a 2017-es világbajnokságon a második helyen végzett 100 méter pillangón.

Caeleb Dressel mögött.

Fordult egyet a világ azóta – Milákkal is.

Akkortájt még az is nehézséget jelentett neki, hogy a kamerák előtt értékelje a teljesítményét, mára ezt kirázza a kisujjából. Ezt is.

Szombaton például olyan magasságokba jutott, ahol eddig csak hárman jártak – Kristóf ugyanis a negyedik olyan úszó, aki ötven másodpercen belül teperte végig a száz pillangót. És hogy fokozzuk: csak két olyan úszó van, aki erre textil­dresszben volt képes, hiszen az amerikai Michael Phelps és a szerb Milorad Csavics „csak” cápadresszben tudta áttörni az ötvenes határt.

Caeleb Dressel világklasszis, a jelenlegi úszósport ikonja, ez jó ideje egyértelmű, de mára felnőtt hozzá valaki más is: még leírni is hátborzongató, hogy van egy magyar fiú, aki sprintszámban ilyen teljesítményre képes.

Azok után, hogy kétszáz pillangón olimpiai aranyérmet ünnepelhetett – volna. Ehelyett inkább tűnt csalódottnak és visszafogottnak, hiszen a vágyott egyéni csúcs – ami esetében ugye a világrekordot is jelenti – nem sikerült.

Győztesként sem volt őszinte a mosolya. Az egykor a kamerák előtt visszafogott, már-már félénk Milák Kristóf tovatűnt, ugyanakkor abból az interjúból idéznénk még egy mondatot: „Nem érmekben gondolkodom, az idő a fontos, mert az objektív, világosan megmutatja, mit tudsz, mire vagy képes – nincsenek kifogások, nincs de.”

Nincs bizony!

Már azért sem, mert a tokiói ütközet egyértelműsítette: ha valaki képes lehet legyőzni Caeleb Dresselt, az Milák Kristóf.

Sikerülni is fog.

Ám addig is ünnepeljük ezt a mostani ezüst­érmet, és vitatkozzunk a 2017-es Milák Kristóffal: a tokiói 100 pillangónak ugyanis nem volt vesztese.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.