BODNÁR ZALÁN 2017.10.25 23:10 Frissítve: 2017.10.26 15:23

A La Masia mázlija – Bodnár Zalán jegyzete

 

Amikor 2006 és 2011 között az FC Barcelona háromszor megnyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját, a Real Madrid pedig egyszer sem, a fővárosi csapat szurkolói nem elsősorban a trófeákat irigyelték a katalánoktól, hanem a La Masiát, a Barca híres utánpótlásképző-központját, amelyben kivirágzott a nagy generáció minden egyes ikonikus tagja, Lionel Messitől Xavin vagy Carles Puyolon át Andrés Iniestáig. Akkoriban a futballvilág ámulva figyelte a szakmai műhelyt, amely olyan mitikussá vált, mint a mesebeli titkok kamrája.

 
Barcelona: tíz év alatt egy sztárt sem nevelt a La Masia 

De a két ősi rivális, az FC Barcelona és a Real Madrid között az utánpótlás-nevelés ideológiájában is mindig markáns különbség nyilvánult meg. Míg a Barca önmagáról gondosan kialakított képének – különösen attól fogva, hogy Johan Cruyff irányította a képzést – fontos eleme volt a lehetőleg katalán érzelmű és identitású labdarúgók „felépítése” és szerepeltetése, a Real Madrid (főleg amióta nem korlátozzák a légiósok számát) csak amolyan tessék-lássék módon nevelt játékosokat. Van akadémiája, de nem zavar sok vizet. A madridi klub inkább a legnagyobb sztárok szerződtetésére esküdött, s ezt meglehetősen látványosan igazolta. A külföldi csillagok, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano vagy éppen Raymond Kopa varázslatos játéka révén az ötvenes évek második felében, az első öt BEK-sorozatban a királyi gárda diadalmaskodott. A klub filozófiájának máig része ez, hiszen a pénz nem akadály, a Real Madrid hívó szava pedig máig a legcsábítóbb.

Ma viszont ott tartunk, hogy az elmúlt négy évben a Real Madrid nyert három BL-t, miközben továbbra sem görcsöl azon, hogy valahogy saját nevelésű játékost adjon a felnőttcsapatnak (még ha Daniel Carvajal személyében erre is akad példa), de azért ellátja a világfutballt Álvaro Moratákkal és Juan Matákkal. Eközben Barcelonában nagyot fordult a világ: a nemzetközi eredményesség visszaesése mellett évek óta nem került fel újabb saját nevelésű játékos a nagycsapathoz. Az ifimenők vagy elkallódnak, vagy Katalónián kívül bontakoznak is ki, Iniestáékhoz hasonló tehetségeknek se híre, se hamva. Katalán legendák mondanak elmarasztaló ítéletet a képzés színvonaláról, és a klub pánikszerűen kifizet 150 millió eurót a Dortmundnak Ousmane Dembéléért, mert ő már rúgott két egyeneset a labdába.

Egyre erősebb a gyanúnk, hogy Messit, Xavit és Iniestát mégsem a La Masia tette naggyá.
Inkább fordítva lehetett az.

2021.04.10 18:19:31

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Gyönyörű és szerencsés gól, piros lap, kapufák, kihagyott ziccerek, meg nem adott büntetők: ez volt az el Clásico.

2021.04.05 20:49:23

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nagyon fontos három pontot szereztek a katalánok a nagyon tartalékos, de jól futballozó Valladolid ellen.

2021.04.05 12:52:04

Spanyol labdarúgás T. D.

„Azt mondtam, inkább játszani akarok. De aztán akaratom ellenére odavittek hozzá.”

2021.04.03 20:44:16

Spanyol labdarúgás P. K.

A 2020-ról elhalasztott fináléban egy 11-es döntött a San Sebastián-i csapat javára a Bilbao ellen.

2021.04.03 12:13:43

Spanyol labdarúgás BALÁZS DÁVID KÁROLY

Zinédine Zidane együttesének nem okozott gondot az Eibar – jöhet a Liverpool!